Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Dvě bílá z Domaine de Thulon

5. prosince 2014 v 9:49 | Evas |  Degustace
Středeční degustace jurských vín z Domaine Courbet pořádaná dovozcem francouzských vín Jiřím Hronem tradičně v Sýrárně na Jiřáku byla výborná. O dojmy se s vámi pokusím podělit v příštím článku, dnes se ale ještě vrátím k degustacím předchozím. K Beaujolais.


Jiří Hron uspořádal v Sýrárně sérii čtyř středečních podvečerních degustací na téma Beaujolais. Nejednalo se o profláklé nouveau, ale o různá Cru Beaujolais, starší ročníky a všelijaké speciality. Zúčastnila jsem se dvou z těchto degustací a zjistila jsem, resp. potvrdila jsem si už dříve získané podezření, že Evas a Beaujolais, či přesněji Evas a Gamay, nejsou kamarádi. Z degustací jsem odcházela v rozpacích, protože ačkoliv jsem věděla, že jde o vína kvalitní a ostatními velmi pozitivně přijímaná, nemohla jsem jim přijít na chuť. Když jsem potom Honzovi z Jižního svahu vyjmenovala, které projevy mi u všech těch vín vadily, odpověděl mi, že jsem poměrně přesně charakterizovala klasické Gamay :) Uvědomění a přiznání si, že nemá cenu těmto vínům dále zkoušet porozumět, bylo úžasně osvobozující. Takový vinný coming out.



Takže přiznávám, že z celých dvou značně rozsáhlých ochutnávek Beaujolais mi vlastně nejvíc sedla dvě bílá vína, chardonnay a viognier z Domaine de Thulon.


Viognier 2013 měl vůni zralého žlutého ovoce s dost divokým bylinným štychem a fajn kořenitostí. Chuť byla lehčí, svěží, s příjemnou kyselinou a nasládlým ovocným podtónem, překvapila mě ale lehká svíravost připomínající bylinný výluh. Bylo to docela proměnlivé, zábavné, osobité víno.


Výborně mi sedlo jejich Beaujolais Blanc Les Monterniers 2013. Mělo elegantní vůni zralého ovoce s hodně výrazným štychem dřeva a kouře. Suchá a současně šťavnatá chuť působila plně a živě, dochuť byla dlouhá a pikantní, kyselina až řízná. Bylo to osvěžující, živé, mladé víno, přitom ale komplexní a elegantní. Vliv dubu by pro mnohé byl možná už příliš výrazný, mě to ale baví a navíc jde o mladé víno, takže je jasné, že čas tenhle projev ztlumí.


Jo, jméno Domaine de Thulon bych si mohla zapamatovat :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 8. prosince 2014 v 10:19 | Reagovat

Přijde mi, že ti nesedí ta klasická vína výrazněji s karbonickou macerací a "vlezlejší" vůní. Třeba Richard Rottiers nebo Domaine Coudert / Fleurie Clos de la Roilette byl o něco snesitelnější, ne? :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 8. prosince 2014 v 10:31 | Reagovat

[1]: Mrkla jsem do poznámek, u těch co jmenuješ, mi většinou vadilo cosi, co jsem si pojmenovala "vařená vůně" a mám to napsáno skoro u všech :) Rozhodně to je snesitelné, ale jaksi nemám důvod se s tím trápit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama