Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Biodynamická vína Vincenta Fleitha v Sýrárně

23. ledna 2015 v 9:37 | Evas |  Degustace
Po nějaké době jsem se opět vypravila na jednu ze středečních degustací pořádaných v Sýrárně Jiřák dovozcem Jiřím Hronem. Možnost ochutnat hned 14 kousků alsaského biodynamika Vincenta Fleitha zněla velmi lákavě. Ještě před degustací jsem se mrkla na web vinařství a začala se těšit. Vinař s takhle hravými květinovými webovkami s všudypřítomnou včelkou nemůže dělat blbá vína! :) Stejně vesele, vtipně a přitom čistě působí i etikety, jednotlivé řady (Tradition, Terroir, Cuvées Spéciales, Grand Cru, Crémant a další) jsou odlišeny barevně a zobrazenou květinou. Včela je samozřejmě vždy přítomná, na zadní etiketě navíc ukazuje úroveň sladkosti. Jedná se o rodinné vinařství s dlouhou historií sahající až do 17. století obdělávající v současnosti asi 9 hektarů vinic v obci Ingersheim u města Colmar. Zhruba od poloviny 90. let postupně upustili od používání umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů a začali podporovat návrat přirozeného rostlinného společenství do svých vinohradů. Ostatně byliny vyskytující se ve vinicích jsou vyobrazeny na vinětách: třeba pampelišky, sedmikrásky, vlčí bob či vlčí máky. Postupně přešli k biodynamice, od roku 2008 jsou držiteli certifikátu Demeter.





Úvodní Sylvaner 2012 příjemně naladil veselou ovocně-květinovou vůní a nasládlou, plnější chutí s fajn kyselinou a delší příjemnou dochutí. Fajn víno, pěkně harmonické, čerstvé. Pinot Blanc 2010 měl vůni pomerančů a koření, a výraznou pomerančovou chuť s lehce nahořklým podtónem, bohatou, plnou, dost dlouhou. Pěkně nazrálé, vyvážené, elegantní. Muscat 2010 měl těžší, jasně odrůdovou vůni s medovým nádechem. V ústech bylo víno hladké, plnější, dost výrazné. Postrádala jsem trochu živosti a naopak mi ve víně přebýval alkohol. Nebylo to špatné, ale dala bych přednost mladší a lehčí formě muškátu. Alsace 2012 (směs sedmi odrůd) mělo vůni zralého žlutého ovoce a medu a šťavnatou kořeněnou chuť, která, ač jí nechyběla kyselina, už byla na mě příliš sladká. Je to docela líbivé víno, napadá mě hromada lidí, kterým bych takovým vínem udělala opravdu radost.



Já bych si radost udělala Rieslingem 2012. Má krásnou vůni citrusů s parádním minerálně-petrolejovým nádechem a výbornou suchou chuť, kamenitou, ústa vysušující. Dochuť je dost dlouhá, tělo pevné, víno je lehkonohé, krásně pitné, ač dobře strukturované, je vlastně nekomplikované. Paráda, tenhle ryzlink mě nadchnul. Riesling Steinweg 2012 měl tak trochu jablíčkově-oxidativní štych a k tomu zvláštní sladce působící vůni, která mi silně připomínala marcipán. Ovocná chuť byla živá, výrazná, důrazná ovocitost trochu potlačovala fajn mineralitu, která se dala kdesi vespod tušit. První dojem byl fajn, i když víno působilo po prvním ukázkovém ryzlinku značně nezvykle. Později mi ale začala trochu vadit podivně trčící kyselost. Kyselina se mi zdála nezakomponovaná, jako by stála vedle ostatních chutí. No, tohle víno jsem asi moc nepochopila. Riesling Cuvée Ninon 2009 měl vyšší zlatou barvu a pěknou nasládlou medovou vůni s fajn štychem barvy-laky, ale chutí mi nesedl - byla příliš sladká, vespod nahořklá, kulatá a přezrálá. Dávám přednost jinému typu ryzlinku.



Následovala dvojice pinotů gris. Pinot Gris 2011 měl krásnou vůni čerstvě upečeného chleba, do toho ovoce, lehce dřevo, koření. Po předchozím unylém ryzlinku působila jeho živá šťavnatá chuť jako vzpruha, nakopnutí. Víno má pěknou kyselinu a dobrou délku, pevné tělo, příjemnou ovocnou chuť, vstřícnou a vyváženou. Pěkné víno. Pinot Gris Steinweg 2009 měl tmavší barvu a velmi sladce působící vůni připomínající karamel s lehkým nádechem po propolisu. Chuť mě ale vůbec neoslovila, byla unylá, bez života, bez kyseliny, přezrálá, prostě nudná. Pak jsme mohli srovnat dva tramíny. Gewurztraminer Letzenberg 2010 měl zvláštně kořenitou, lehce mentolovou květinovou vůni, postupně se měnila do hruškového kompotu. Působila těžce a korespondovala s chutí. Ta byla nasládlá, výrazná, dlouhá, hutná. Při polknutí jsem cítila tradiční tramínovou olejovitost - a to je bohužel vlastnost, která mi na tramínech nejvíc vadí. Tohle víno by chutnalo mým babičkám a tetičkám. Ačkoliv přítomní účastníci měli opačný názor, já jsem za daleko povedenější považovala Gewurztraminer Steinweg 2011, který měl podobnou vůni, tentokrát ale mnohem živější, s větším podílem živých citrusových tónů. Stejně tak chuť působila živěji, víno bylo méně tělnaté, víc ovocné, dochuť byla dlouhá, sice nasládlá, ale bez olejovité příchuti. Nechyběla fajn kyselina. Víno působilo vyváženě, bylo příjemně pitné.



A nakonec tři pinoty. Pinot Noir Steinweg 2012 měl typickou světlou barvu, ale vůně se mi naopak zdála netypická. Víno výrazně vonělo jako nový kožený opasek nebo boty, včetně impregnace :) Naslepo bych si tipla, že jde o něco jako moravské André. Chuť byla příjemná, ovocná, hlavně třešňová, suchá, přitom docela šťavnatá. Víno bylo spíš jednodušší, v pohodě pitné, příjemné. Pinot Noir Letzenberg 2012 má světlou jahodovou barvu a příjemnou umírněnou vůni třešní a jahod s pěkným kouřovým nádechem. Elegantní vůni následuje na pinot docela výrazná chuť, ovocná, živá, plnější a složitější než u předchozího vzorku. Chuť je dlouhá a dochuť velmi příjemná, vyloženě láká k dalšímu doušku. Moc pěkné víno. Pinot Noir Cuvée Marius 2012 má opět světlou jahodovou barvu s nahnědlými okraji a vůni peckového ovoce s výraznějším uzeným štychem a dřevitými tóny. V dlouhé ovocné chuti jsou pořádné kyseliny i dost tříslovin, víno působí mladě, dosti hranatě a tak nějak chlapsky, na pinot až hrubě, současně je ale bohaté a pevné. Tohle víno ještě potřebuje čas, ale bude moc pěkné.


Závěr? Jsem moc ráda, že jsem měla možnost tahle vína ochutnat. Byl to pěkný průřez produkcí zajímavého vinařství. Červená vína jsou velmi povedená, v bílých vínech mému vkusu podstatně víc seděla ta základní (skvělý ryzlink, příjemný sylván a pinot blanc, fajn suchý pinot gris), vyšší řady by vlastně z mého pohledu ani nemusely být :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama