Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vánoce bílé, červené i oranžové

12. ledna 2015 v 9:14 | Evas |  Jen tak
Jediné novoroční předsevzetí - napsat aspoň jeden článek týdně, se mi podařilo porušit hned v prvním týdnu. Jó, člověk míní, roční účetní závěrka mění. To je holt život cifršpióna. Ale budu se snažit, abych se polepšila. V prvním letošním zápisku se tedy ještě vrátím k Vánocům. Tradičně jsme je strávili na Moravě a obšťastňovali jsme tam svou přítomností mou rodinu. Už mockrát jsem si pochvalovala, jak je příjemné mít rodinu s velmi podobným vinným vkusem. I tentokrát se to během našich vánočních návštěv potvrdilo. Popili jsme několik velmi pěkných vín. (Omlouvám se za kvalitu fotek, která je tentokrát ještě tragičtější než obvykle, fotila jsem jen na mobil.)

Štědrodenní půst se u nás nikdy nepraktikoval, a jelikož téměř postní jsou všechny mé pracovní dny, alespoň ve svátek se chci pořádně najíst. A tak na Štědrý den obvykle žeru, co se do mě vejde. Začalo to tradičně rybí polévkou u ségry. Teda vlastně u švagra (myslím, že sestra má k rybím hlavám podobný vztah jako já - sežrat klidně, koukat na to radši nee). Byla jako vždycky výborná a švagr k ní otevřel Oldschool cuvée z Krásné hory. Víno, o kterém už jsem tady psala mockrát, se mi tentokrát do chuti trefilo skvěle. Bylo krásně živé, šťavnaté, povzbudivě osvěžující, krásně se pilo. Samo klouzalo do krku a zanechávalo v puse dlouhou příjemně navinulou dochuť.



K dalšímu posezení a pojídání jsme otevřeli Cuvée Linda 2012 Tomáše Čačíka. Čačíkovo výběrové neuburské mělo výraznou travnatě-květinovou vůni s medovým nádechem. V ústech působilo plně, kulatě a nasládle, přestože kyselina vínu v žádném případě nechybí. Je krémové, harmonické, chuť krásně koresponduje s vůní. Pěkné, velmi příjemně pitné víno, které ovšem ve srovnání s praštěným krásnohorským cuvée působilo možná až moc vážně, seriózně. Linda se holt tentokrát projevila jako trochu usedlá paní.


A pak jsme slupli lahůdku v podobě Korábova mladého oranžového Tramínu červeného sur-lie. Víno ročníku 2013 nese podtitul "moravské živé víno" a díky maceraci na slupkách má krásnou oranžovou barvu, navíc tak parádně kalnou, že by každého milovníka čirých moků a jiskry trefil šlak. Má krásnou jemnou vůni růží, červených pomerančů a šuplíčku s kořením a bylinkami. Chuť je plná, příjemně ovocná, živá, kořeněná, s fajn kyselinou, lehkou pecičkovou hořčinou a příjemným bylinkovým štychem. Boží víno.



Večeře u mých rodičů byla tradiční - kapr a salát. Já tohle jídlo miluju a kdo říká, že kapr není dobrá ryba, si jen neumí koupit toho správného a dobře ho připravit. S vínem se uzavřel kruh, protože jsme se vrátili ke Krásné hoře a jejich čupr sektu. V zápisku z degustace jsem napsala, že jsem si sekt koupila k dalšímu prozkoumání. Prdlačka. Nic jsme nezkoumali a naprosto jednoduše, s chutí a radostí jsme ho vypili. To je totiž to nejlepší, co se s ním dá udělat. Tyhle bubliny mají schopnost zlepšovat náladu. Prachově suchá chuť s jemným, ale vytrvalým perlením a jemná, ovocná a lehce kořeněná vůně člověka povzbuzují a povznášejí, i když právě ztláskal tři kapří podkovy a kopec salátu, v němž se majonézou nešetřilo. S tímhle ve sklenici jsem přežila i to, že do role princezny v nové štědrovečerní pohádce obsadili transvestitu.



Svou návštěvou jsme pak o jednom z vánočních svátků poctili i bráchu a ani tam na nás nešetřili. Ryzlinky 2013 od Zdeňka Vykoukala mi tentokrát přišly daleko přístupnější a vstřícnější než na nedávné degustaci. Příjemnou vůni ovoce, hlavně meruněk, s lehkým štychem dřeva následovala výrazná chuť s pevnou kyselinou a příjemnou kořenitostí. Sebevědomé, výrazné víno se pilo lehce, působilo čerstvě, ale harmonicky, moc se mi líbilo. Taky ale musím přiznat, že potom, co jsem dostavěla puzzle s dvěma sty padesáti dílky s obrázkem asi deseti rozesmátých Letadel, jsem měla setsakramentskou žízeň.









A červenou tečku za dnešními vzpomínkami na vánoční pohodu zprostředkuje Petr Kočařík a jeho Cabernet Sauvignon 2011. Ten měl lákavou, teple působící kořeněnou vůni ostružin a černého rybízu a zralou ovocnou chuť, dlouhou, výraznou, s fajn tříslem a pikantní kyselinou. Je to víno plné ovoce a koření, plné šťávy, zralé, plné, ale přitom osvěžující a živé.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 12. ledna 2015 v 10:05 | Reagovat

Linda..usedlá paní? To zní děsně. Snad se ještě někdy u Tomáše potkáme, abys mi vysvětlila rozdíl mezi elegantní dámou a usedlou tetinou...

2 Evas Evas | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 10:48 | Reagovat

[1]: Ve srovnání s Old School cuvée i elegantní dáma působí poněkud usedle. Co chceš víc slyšet?

3 PepaK PepaK | E-mail | 12. ledna 2015 v 10:59 | Reagovat

... to nebyla výzva na souboj, jen přání :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama