Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Bulharská vína v Trojském sklepě

2. února 2015 v 10:26 | Evas |  Degustace
S bulharskými víny, až na někdejší popíjení Medvědí krve za studentských let, nemám vlastně žádnou zkušenost. Když kamarád navrhl vyrazit na jejich ochutnávku do Trojského sklepa, neváhala jsem - zavětřila jsem možnost poznat dosud neznámý podnik a seznámit se alespoň trošičku s víny z Bulharska. Trojský sklep je docela skrytá malá vinárnička na břehu Vltavy u zdi, kterou je obehnaný park Trojského zámku. Je otevřený od léta a kamarád, který nás na degustaci vytáhl, říkal, že v létě se tam dobře sedí a popíjí na terase. V regálech jsem viděla lahve jen čtyř vinařství - Hrdina a dcera, Kraus, Dwořáček a Krásná hora, ale od těchto producentů tu zase mají široký, ne-li kompletní sortiment. Vína nám představili pan Kiril Berovski se svou ženou Ivankou, kteří se v minulosti dovozem vín ze své rodné země zabývali. Přiznám se, že předsudky zapracovaly a na degustaci jsem šla s obavou, aby se nejednalo o přehlídku přezrálých, unylých a sladkých vín. Pan Berovski nás ale hned na začátku uklidnil, když řekl, že sám má rád vína suchá a nejlíp se mu mluví o vínech, která mu chutnají, takže pro tuhle ochutnávku vybral vína právě taková. Jinak se jednalo o vína větších moderních vinařství, sám pan Berovski je nazval víny technologickými.



Úvodním vínem byl Sauvignon Blanc Horse Valley 2011 z Wine Union ze severního Bulharska. Měl svěží lehkou vůni citrusů, jemně kořeněnou, příjemnou, a fajn pomerančovou chuť s živou kyselinou, dost dlouhou dochutí. Vyvážené, příjemné víno, lehce pitné. Příjemný začátek.

Následoval Traminer 2013 z Vinprom Targovishte. Měl líbivou, typicky tramínovou vůni růží, doplněnou o zralé pomeranče. Ovocná chuť byla příjemně kořenitá, dochuť citrusová. Víno bylo docela plné, ale působilo přitom celkem lehce, kyselina se zdála čerstvá a živá. Docela fajn víno, na tramín :)

Posledním bílým vínem bylo cuvée Muskat & Aligote 2013 řady Boutique z vinařství Todoroff (poblíž města Plovdiv). Voněl po žlutém ovoci a květinách, vůně byla zpočátku trochu zadušená, zastřená. Díky nižšímu obsahu kyselin víno působilo poněkud těžkopádně, víno bylo kulaté, mělo trochu olejovitou strukturu, alkohol se mi zdál o vyšší než deklarovaných 13 %. Tohle mi moc nesedlo, dávám přednost živějším exemplářům.

Z bílých vín se mi tedy líbil nejvíc první sauvignon, po skončení řízené degustace jsem se k němu vrátila a byl pořád krásně čerstvý a živý.


Prvním červeným vzorkem byla Enira 2009 z vinařství Bessa Valley. Jedná se o poměrně nové vinařství situované do Thrácké nížiny, které má francouzské vlastníky. Víno je směsí čtyř odrůd (Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz a Petit Verdot) a zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech starých jeden až tři roky. Má bombastickou vůni ostružin, černého rybízu, malin, zralou, až trochu do marmeládových tónů. Vůně působí sladce, má vanilkovo-čokoládový nádech. Chuť je nasládlá, jahodovo-malinová, měkká, s jemnou tříslovinou, docela pikantní kyselinou, čokoládovou dochutí, dobrou délkou. Je to líbivka, nabušená obludka, ale dost sympatická a vstřícná. Fajn úvod do červených vín.


Twins 2012 z Katarzyna Estate je směs dvou Cabernetů Sauvignonů ze dvou různých klonů připravených dvěma různými enology. Má višňovou vůni, která se zdá ostřejší, drsnější, trochu víc "chlapská" než vesele ovocná vůně předchozí Eniry. Chuť ale s vůní nekoresponduje, zdá se mi dost unylá, bez kyselin. Víno je v ústech nasládlé, hladké, příliš měkké, upečené. Sladká chuť evokuje karamel, chybí mi lehkost a živost.


A ještě jednou vinařství Todoroff, tentokrát typická bulharská odrůda: Mavrud 2010 z řady Gallery má kořeněnou vůni zralého tmavého ovoce s výrazným animálním nádechem. Chuť je lehčí a živější než u předchozího vzorku, nechybí kyselina ani výraznější tříslovina. Chuť je výrazně čokoládová, nasládlá, dost dlouhá. Víno nemělo žádný objektivní nedostatek, přesto mě moc nezaujalo. Ale ani neurazilo :)


A nakonec dvě vína z asi nejznámějšího bulharského vinařství Damianitza, které najdete ve městě Melnik. No Man's Land Gold Red 2010 je směs Merlotu a Cabernetu Sauvignon, která zrála 6 měsíců ve francouzských dubových sudech. Jejich poměr se v různých ročnících mění tak, aby si výsledné víno udrželo stejný charakter. Má elegantní černorybízovou vůni, bohatou, výraznou, ale nijak otravně bombastickou. Chuť je lahodná, plná ovocných šťáv s čokoládovým podtónem, dochuť dlouhá. Víno působí sametově hladce, je extraktivní, vyvážené, má příjemně pikantní závěr. Je to víno elegantní, sebevědomé, harmonické a přes svou výraznost přátelské. Moc pěkné. A pro mě nejlepší víno ochutnávky.



ReDark 2008 (Cabernet Sauvignon + Rubin + Ruen, zrálo 9 měsíců ve francouzských sudech barrique) má opulentnější vůni trochu se blížící prvnímu červenému vínu Enira, plnou ovoce, višní, ostružin, kávy, čokolády. Má plnou chuť, zralou, ale nikoliv přezrálou. Kyselina nechybí, chuť je vyvážená, měkká, sametově hladká, lahodná. Je to pěkné víno, ale předchozí No Man's Land mi sedl víc, pro svou živou a pikantní chuť a více lehkonohý projev. (Etiketa je černá, antracitová, ale můj ubohý fotopřístroj ji bohužel neumí jinak vyfotit :)







Byla to příjemná komorní akce (sešlo se asi 12 hostů, ostatně víc lidí by se do Trojského sklepa asi ani nevešlo). Jsem ráda, že jsem se mohla seznámit aspoň se zlomkem bulharské produkce.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ivo Ivo | E-mail | Web | 2. února 2015 v 12:44 | Reagovat

Tak tento článek je dobrý tipem. Vína všeobecně mám rád a vyzkoušet nějaké nové je vždy zajímavé.

2 ZdenekX ZdenekX | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 20:20 | Reagovat

Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama