Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Garážová degustace vín Oty Ševčíka

12. února 2015 v 11:30 | Evas |  Degustace
Minulý pátek přijel do vesničky mé, střediskové, do vinotéky vybudované z bývalé garáže bořetický vinař Ota Ševčík, aby tu představil nový ročník. To jsme si nemohli nechat ujít. I když cesta tam byla dobrodružná. Z Prahy zalité sluncem jsme vyrazili ve slunečních brýlích a pocitem, že jaro klepe na dveře, a modrá obloha bez mráčku nás provázela až skoro do cíle. Jak jsme se přibližovali k Moravě, sněhu sice přibývalo a po polích se prohánělo víc a víc běžkařů, ale i obávaný kopec Mohelničák jsme zvládli se suchými pneumatikami a pod modrou oblohou. Ale pak, takových dvacet kilometrů před cílem, najednou úplně jiný svět! Vjeli jsme do mraku zvířeného sněhu, vichřice, a vlhké mlhy. Přes polovinu cesty sněhové jazyky tvrdé jako beton, na druhé půlce rozježděná klouzavá břečka, a místy cesta zavátá tak, že jsme jeli jen krokem a popaměti. Ota jel stejnou cestou o pár hodin později a už bohužel míjel i takové, kteří jízdu nezvládli. On naštěstí dorazil v pořádku a s ním i netrpělivě očekávaná vína ročníku 2013. Ota Ševčík je totiž zdejší vinařská superstar. Místa na jeho ochutnávku se vždycky hned zaplní (i přeplní), lidi ho vítají jako starého známého, ptají se, co nového, a baví se o tom, jaká Otova vína ještě doma mají (někdy taková, že by i Ota mohl závidět :) My jsme třináctková vína ochutnali koncem léta přímo v Bořeticích, takže to pro nás byla fajn možnost posoudit vývoj.



Ryzlink vlašský 2013 (70 % z Kraví hory, 30 % ze Čtvrtí, z keřů starých asi 40 let) jsme ovšem v létě nepili, takže je to premiéra. Je to svěží víno se spíše květinově-herbální vůní s jemným náznakem kvasnic, vůní jemnou, která se otvírá docela pomalu, vlastně pořádně voní teprve z prázdné skleničky. Má osvěžující chuť, kořeněný podtón, příjemnou mineralitu, delší citrusovou dochuť. Příjemné víno na začátek. Sauvignon 2013 (trať Čtvrtě, cukernatost při sběru 21°NM, 4 dny na slupkách, 7 měsíců bez síry na kvasnicích, pak stočeno z hrubých kalů, dále batonáž, zrání v akátu z části úplně novém a z části ve starším sudu, tak jako i u ostatních vín odbouraná jablečná kyselina) se mi zdál tentokrát nějaký sevřený, asi v blbé fázi. V létě působil lehkonoze a vesele s jemnou ovocnou vůní, teď jsem si poznamenala spíš tóny listnaté, v chuti výraznou kyselinu, lehce drhnoucí strukturu. Je pravda, že když jsem se k němu vrátila v druhém kole, už byl projev odrůdovější, víno harmoničtější a vstřícnější. Věřím, že jen potřebuje čas.


Z Pinotu Blanc 2013 (23,5°NM, nový dubový sud z Maďarska) jsem byla v létě nadšená a nadšení mě neopustilo ani tentokrát. Má krásnou výraznou vůni zralého žlutého ovoce, do toho marcipán, vanilka, máslové sušenky. Vůně působí sladce, ale víno je krásně suché, má příjemnou kyselinu, bohatou, vrstevnatou chuť, je lahodné, dochuť je strašně příjemná a dlouhá, to víno se prostě pije samo. Hibernal 2013 (23°NM, akátový sud) mi v létě přišel fajn, ale ostatní vzorky mě tehdy oslovily více. Tentokrát se mi ale líbil dost. Má pořád stejně výraznou a pěknou vůni připomínající mix černého rybízu a tropického ovoce, která je vyladěná jako parfém. Chuť je veselá, svěží a dlouhá, má příjemnou grepovou hořčinu a kyselinku, a taky mineralitu, které jsem si dřív nevšimla. Fajně pitné víno. Riesling 2013 (trať Čtvrtě, 23°NM, 16 měsíců na kvasnicích, čerstvě v lahvi) byl výborný v létě i teď v únoru. Má elegantní vůni zralých hroznů, kvetoucí lípy a medu. Chuť je harmonická, krásně suchá, plná, dlouhá dochuť je příjemně ovocná. Je to víno elegantní až vznešené, na první dojem možná ne tak efektní, ale už na ten druhý parádní.




Frankovka 2013 (21°NM, 15 dní na rmutu, na hrubých kalech celý rok) má pěknou vůni tmavého ovoce, hlavně višní a švestek. Z prázdné skleničky potom intenzivně vzlíná nasládlá a teplá vůně připomínající marcipán. Ovocná chuť s živou kyselinou je zatím trochu tvrdší, závěr působí docela drsně. Chce čas. Ota říká, že už teď onu tvrdost odstraní dvou až třídenní pobyt v otevřené lahvi. Je to zkrátka ještě mladé víno, ale strašně sympatické. Ota Ševčík prostě frankovku umí.


Cuvée Kuhberg mívá v různých ročnících různé složení, vždycky jde ale o směs modrých odrůd. Kuhberg 2013 je z 50 % Svatovavřinecké, z 25 % Pinot noir a z 25 % Cabernet Sauvignon. Ačkoliv je cabernetu jen čtvrtina objemu, vůni zcela ovládl. Ta je tudíž typicky cabernetově ostružinová, kořeněná, s náznaky vanilky, čokolády a sladké papriky. Chuť je výrazná, kořenitá, plná ovocných šťáv, na rozdíl od předchozí frankovky už více učesaná, hladší a zralejší, na rozdíl od vůně chuť víc ukazuje na svatovavřinecké. Moc pěkné víno. Pinot Noir 2013 (25°NM, zrál v novém a dvouletém sudu) má docela tmavou až nafialovělou barvu, která je podle vinaře důsledkem brzkého odlistění keřů. Vůně působí teple a měkce, připomíná zralé třešně, má fajn nádech po dřevě a kouři. Ta vůně je krásná, je to vyloženě "čuchací" víno. Ale i chuť je skvělá. Lahodná, vyvážená, s pořádnou kyselinou. Víno je pevné, trvanlivé, na pinot z Moravy mohutné, vrstevnaté. Je hodně mladé, ale má veliký potenciál. Bude to skvělé víno.


A nakonec jsme dostali bonus v podobě bílého cuvée Grefty 2012 (Ryzlink vlašský + Veltlínské zelené, 22,5°NM, zrání jeden a půl roku v novém akátu), které má pěknou zralou květinově-ovocnou vůni s citrusovým nádechem, šťavnatou, bohatou a zrale působící chuť, výraznou, skvěle vyrovnanou plnotučnou, s dlouhou lahodnou dochutí. Byla to parádní tečka za přehlídkou výborných vín.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 12. února 2015 v 15:49 | Reagovat

Ahoj. Hezký zážitek. Pro mě bylo zvláštní, že Kuhberg13 je i v takovém mládí tak pitelný. Beze studu ho piju už teď. Frankovku a hlavně PinotNoir jsem vyzkoušel, strčil krabice s láhvemi do archivu a tak min na 2 roky kolem nich budu jen mlsně chodit. A z bílých PinotBlanc - ještě lepší než 2012. Do jeho ostatních bílých se už asi ani časem nevpiju, ale to je můj problém. I když mám i NG13 a na ten jsem zvědavý. A archivu vlastně parádní Aur2012. Ale bohužel tyto odrůdy nemá každý rok.  Dík za článek. P.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 12. února 2015 v 15:55 | Reagovat

[1]: Že? Taky jsem koukala, že Kuhberg je tak daleko. Přitom nejdřív ta cabernetová vůně, tak jsem nečekala takovou pitnost. PB je úžasnej, až tak, že na mě nezbyl. Vykoupili mi ho pod nosem :)

3 PepaK PepaK | E-mail | 12. února 2015 v 19:13 | Reagovat

Smutný příběh. Taky nevím jak s tak málo krabicemi PB vydržím.:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama