Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Příjemné překvapení od Pavla Veselského

25. února 2015 v 11:59 | Evas |  Jen tak
Přehnané očekávání může zkazit výsledný dojem jako máloco. Očekávání nabuzené vlivem nadšení ostatních nebo vytvořené nějakou vlastní utkvělou představou mi už zajistilo zklamání z nejednoho filmu, vína i člověka. Od jisté doby si proto velká očekávání zakazuju. Pak můžu být jen příjemně překvapená. Jako teď u dvou vín Pavla Veselského z Nového Poddvorova, která jsem nedávno vylovila z našeho skromného archivu. Samozřejmě jsem si je na podzim roku 2011 koupila a uložila s jistou nadějí, že tahle vína mají šanci ležením něco získat. Určité očekávání jsem tedy rozhodně měla. Jenže od té doby uplynulo už dost času a tehdejší setkání s tímto vinařem a jeho víny už trochu vybledlo a překrylo se zážitky a dojmy novějšími. Člověk prostě zapomíná. Takže když jsem ta vína uviděla, vzpomněla jsem si, že to bylo tehdy moc milé setkání s fajn člověkem a pěknými víny, ale současně ve mně zahlodalo podezření, že za tu dobu se třeba můj vkus trochu posunul nebo že jsem schopnost zrát do krásy u těchto vín přecenila. Ó, jak milé překvapení nás čekalo v lahvích!








Sauvignon 2009, pozdní sběr, mě v prvních okamžicích trochu potrápil podezřele zvláštní mýdlovou vůní. Fakt divnou :) Drogérkové aroma ale rychle zmizelo a zůstala moc pěkná zralá vůně broskví a medu. Šťavnatá chuť připomínala zelené jablko, měla moc pěknou a pořád pevnou kyselinu, v závěru příjemnou grepovou hořčinu a fajn minerální podtón. Dochuť byla dlouhá a výrazná. Zralé, suché, elegantní, přitom důrazné, vyvážené víno. Výborné.


Modrý portugal 2009, pozdní sběr, měl zpočátku úplně stejnou vůni jako starší pinoty z Krásné hory: teplou, jahodovou až do marmelády, trochu zemitou, moc pěknou. Vůně měla navíc lehce kouřově-dřevitý nádech, ačkoliv, pokud si to dobře pamatuju, tohle víno ve dřevě vůbec nebylo a před nalahvováním strávilo dva roky ve skleněném demižonu. Po nějaké době se vůně zintenzivnila, objevily se kořeněné tóny, zralé ostružiny a kůže. Chuť byla opravdu lahodná, měkká, ale s krásně pikantní kyselinou, delší, příjemně ovocná, teplá, vyvážená, vyzrálá do krásy. Moc pěkný portugal, zralý tak akorát, v perfektní kondici, vstřícný a krásně pitný.


Obě vína navíc nejen, že vydržela do druhého dne v otevřené láhvi, ale dokonce se nám zdála za 24 hodin ještě lepší. Škoda, že jsem si jich tehdy nenechala víc :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 25. února 2015 v 19:28 | Reagovat

Nechci tě přechválit, ale musím ti opět poděkovat za článek. V únoru prostě píšeš o vinařích, jejichž vína mám rád a ještě k tomu jsou to zajímaví lidé. P.Veselský je pro mě příklad mikro vinaře, kterému se každý rok nemusí vše povést, ale on poctivě bojuje a zlepšuje se. Takový vinaři potřebují pochvalu a propagaci. Ty se k němu občas dostaneš, ale pro ostatní ... malá reklama :-) ... kromě SG dělá skvělé neuburské a v posledních letech Cha - např r2013 Vinohrádky - konec reklamy ... s omluvou. :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 25. února 2015 v 20:25 | Reagovat

[1]: Jsem ráda, že jsi rád :) Veselského vína mi na otevřených sklepech v Poddvorově připadala vedle Krásnohorských a Sůkalových nejzajímavější. Navíc je to sympatickej a upřímnej chlap a jak říkáš, bojuje a zlepšuje se. Tahle dvojice vín byla fakt krásné překvapení.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama