Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Tři bílá Tomáše Čačíka

5. února 2015 v 14:07 | Evas |  Jen tak
Ani jsem se nepochlubila, že jsme na podzim byli s partou přátel na revizi sklepa kobylského vinaře Tomáše Čačíka. Když ty zápisky z takových akcí se tak těžko píšou! Mám čtyři stránky poznámek o ochutnaných vínech a ještě teď se mi sliny sbíhají, když si vzpomenu na všechny ty lahůdky, které jsme tam snědli (já se hlavně cpala luxusní houbovou pomazánkou, mňam), a doteď vyprávím vtipy, které tam tehdy padly, ale vytvořit o tom zápisek, který by aspoň trochu zachytil, jak jsme se tam měli dobře, prostě neumím. Nechtěla jsem, aby se to zase smrsklo na suchý popis třicítky vín - takovej elaborát by stejně nikdo nečetl. Takže jsem to odsouvala tak dlouho, že už je pozdě :) Vína jsou o pár měsíců starší, což u mladých ročníků hraje docela roli, mnohá z nich už jsme si navíc mezitím otevřeli doma a mohli jim tak věnovat větší pozornost, než během veselice ve sklepě. Takže se místo zápisku ze sklepa radši podělím o dojmy z postupně otvíraných lahví, které jsme si na základě návštěvy vinařství pořídili. Dnes se mrknu pod korek třem bílým vínům ročníku 2013.



Už v listopadu ve sklepě se mi strašně líbil Modrý Janek 2013. Tenhle veltlín je ostatně taková moje každoroční jistota - v některých ročnících je skvělý, v některých jen dobrý, ale vždycky po něm ráda sáhnu, když mám chuť se osvěžit, když mám chuť se prostě napít, když se potřebuju uklidnit, když si potřebuju udělat radost, a často taky když nevím, na co mám chuť. Tento třináctkový je parádní. Je to ztělesněná mineralita. Ve sklepě jsem si napsala "pěkná vůně, na Janka výrazná, ani zblo květin nebo ovoce, samá anorganika". No, trošku jsem si možná zapřeháněla, ale tento dojem se mi pak více méně potvrdil i při domácí ochutnávce. Víno mi svou vůní evokuje mokré kamení, vlhké zdivo, má trochu nádech ve stylu barvy-laky, vybavila se mi autodílna :) Má dlouhou, příjemně navinulou chuť s výraznou kyselinou, přitom ale působí hladce, krásně klouže do krku. Je přísné, ale příjemné, krásně pitné, čerstvé, pevné, výrazné.


Rulandské bílé 2013 jsme při návštěv Kobylí pili ve dvou verzích: průzračně čisté a lahvované s kvasničným kalem. To první mělo elegantní jemnou ovocnou vůni s nádechem vanilky a dřeva a hladkou, plnou, kulatou, nasládle ovocnou chuť. Bylo výborné, ale domů jsem si pořídila kalnou verzi, která si mě získala krásnou bohatou vůní, plnou ovoce, oříšků, čerstvě upečeného chleba a vanilky, broskvovou šťavnatou chutí, tak živou a plnou. Doma jsme otevřeli láhev, která stála v lednici, takže v první sklence bylo víno čisté, skoro jiskrné, jak jsme se propracovávali ke dnu, houstlo, opalizovalo a oranžovělo. Má lehce oxidativní vůni, voní oříškově a vanilkově, vliv sudu je tu hodně výrazný. Pod ním lze tušit ovocnou, snad broskvovou vůni. Chuť je šťavnatá, vrstevnatá, živá, lahodná, dochuť příjemná a dlouhá, kyselina pěkná. Myslím, že tohle víno ještě potřebuje trochu času, aby se usadil a zjemnil vliv sudu, ten je zatím totiž dominantní. Je velmi bohaté a brzy bude parádní.


105 Pure Wine 2013 je víno vzniklé z kalů různých odrůd (neuburské, veltlín, růžové svatovavřinecké a další). Nádoba s touto směsí byla v prosinci 2013 uzavřena a ponechána svému osudu. Otevřena byla až v září 2014, na víno mezitím nikdo nesáhl. Zkrátka pure wine. A 105 proto, že se to vešlo právě do tolika lahví. Má oranžovou barvu a výraznou vůni trochu připomínající sherry, proměnlivou, hned do bylinek, hned do zralých pomerančů, sem tam závan propolisu, pak zase koření, trocha medu. Na jazyku působí docela hutně, má v sobě takovou příjemnou pecičkovou hořkost, k tomu šťavnatost, hravou živost. Působí zdravě, čistě. Když ho piju, mám pocit, že dělám pro své tělo něco opravdu prospěšného :) Nádech medu, propolisu a bylinek ve vůni tento dojem jen posiluje. Že bych si jednu láhev nechala na okamžik, až mi bude nejhůř? Něco jako živou vodu? Je to zvláštně neuchopitelné a blbě popsatelné víno. A zábavné. A hlavně moc dobré.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 5. února 2015 v 14:23 | Reagovat

Ahoj, jen si dovolím malý dotaz k RB13: měla si otevřenou láhev více dnů? U mě se po velkém nadšení prvního dne objevila malá rozpačitost ve dnech dalších. Mně se nejvíc líbí jako vždy NG13, z červených F13 a hlavně Zw13bar. P.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 5. února 2015 v 14:37 | Reagovat

[1]: Jo, dopíjeli jsme ji za dva dny. Přišlo mi to v pohodě, bez výrazných změn.

3 MichalK. MichalK. | 5. února 2015 v 17:13 | Reagovat

Achio, jak to děláte? Já už otevřel 4 lahve a nikdy nic nezbylo O:-)

4 PepaK PepaK | E-mail | 6. února 2015 v 9:53 | Reagovat

Evas>dívám se na poznámky a RB13 mi připadalo stylem hodně podobné jako ospalá Linda12 :-), ale určitě si koupím pár láhví RB13 a budu poctivě testovat. Tomáš sám tohle víno považuje za své nej ročníku.

MichalK.>postupem let jsem přešel na system otevření více láhví různých vinařů a několika denní košt=aspoň mám teď pocit, že mé pití má vědecký základ :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama