Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


V Dobré vinici

6. března 2015 v 9:02 | Evas |  Ve vinařství

Kromě Jakuba Nováka jsme během prodlouženého víkendu na Znojemsku navštívili i Dobrou vinici. Do Nového Šaldorfa jsme přišli pěšky a sklep Dobré vinice objevili okamžitě. "Vývěsním štítem" je tu hliněná amfora symbolizující, že tady jsou doma gruzínské nádoby qvevri. Bohužel tuhle symbolickou amforku nějaký mamlas nedávno "pozdravil" zřejmě kamenem, takže jí kus chybí :( Pokud čirou náhodou existuje někdo, kdo tohle vinařství nezná, vše potřebné o vinicích, technologiích a metodách práce najde tady.


Ujal se nás Petr Nejedlík a přivítal nás sklenkou Créme de RR 2013. Ryzlink nalahvovaný s kaly a asi 15 gramy cukru a uzavřený korunkovými uzávěry si pomalu dokváší v lahvích a každá z nich přináší maličko odlišný projev. Každopádně vždycky parádně osvěžující a oživující. Vzorek vypitý ve sklepě voněl po čerstvých jablkách s oříšky, trošku po kvasnicích, a měl živou, čerstvou chuť, docela plnou, s příjemnou grepovou hořčinou, a fajn svěží ovocnou dochutí. Odvezli jsme si dvě lahve s sebou, a protože je to úžasně pitné víno, vstřícné a nevyžadující hluboké soustředění a rozjímání, obě dvě jsme už stihli vypít. V první láhvi byl nasládlý, plněji působící kulatý mok, víno z druhé lahve působilo sušším dojmem, kyselina pikantněji a celkový dojem byl lehčí, minerálnější a svěžejší. Kouzelné pití prostě. Škoda, že jsem si jich nevzala víc :)








Koukli jsme na zmíněné amfory qvevri, pět hliněných obludek zasypaných říčním pískem. Při pohledu na jejich velikost (a to věřím, že pohled do prázdné nádoby shora klame a ve skutečnosti jsou ještě větší) a současně křehkost a úzkou strmou chodbičku do sklepa, kterou se sem musely dostat, mi na mysl přišel ježek v kleci. Nebo porod. Paterčat. Amfory jsou teď prázdné, jejich obsah z ročníku 2013 si teď hoví v dubových sudech, a ročník 2014 bohužel neposkytl takový materiál, který by se se starověkou gruzínskou metodou porval se ctí. Ale nějaká mladičká vína ročníku 2014 jsme ochutnali. A byli jsme docela překvapení, že jsou o kus dál než čtrnáctky u Jakuba Nováka. Veltlínské zelené už s ukončenou malolaktikou mělo žlutavou barvu, výraznou vůni a lehkou, svěží, živou chuť s jemnou kyselinou. Cuvée Quatre (PN, PG, PB, CH) mělo barvu sympaticky naoranžovělou a krásnou bohatou vůni, k tomu lahodnou krémovou chuť. Polotovar, ale boží.



Ochutnali jsme i dva vzorky ročníku 2013, právě ty, které si prošly nádobami qvevri. Chardonnay leželo na slupkách 10 měsíců. Voní pěkně po bylinkách a trochu jako apatyka, v ústech je hladké, tělnaté, přesto působí jemně, má pěknou kyselinu. Je elegantní, působilo na mě ale trochu sevřeně. Sauvignon byl vstřícnější a líbil se mi o něco víc. Měl krásnou ovocně-květinovou vůni s pěkným štychem dřeva (v té době měl za sebou asi dva měsíce v novém dubovém sudu) a živou, šťavnatou chuť s dlouhým, příjemně navinulým závěrem. Paráda. Z ročníku 2013 jsme ještě ochutnali Pinot Noir, ale byl den předtím nalahvován, takže by nebylo fér ho hodnotit. Ačkoliv pěkná teplá vůně byla jasně odrůdová, chuť se jevila rozbitě. Myslím ale, že se máme na co těšit.



Ještě hlouběji do dějin jsme sestoupili se dvěma víny ročníku 2012. Chardonnay leželo 6 měsíců na rmutu a 18 měsíců v dubovém sudu. Má elegantní vůni medu a propolisu s fajn štychem dřeva a pevnou, hutnou, výraznou chuť, krásně dlouhou, elegantní. Víno působí živě a mladistvě, přitom ale vzbuzuje dojem zralosti. Je to zkrátka moc pěkné víno, které se parádně pije teď a bude skvělé i za delší dobu. Veltlínské zelené je dalším vínem z qvevri. Strávilo tam devět měsíců na slupkách, poté ještě celý další rok na kvasnicích v dubovém sudu. Má krásnou oranžovou barvu, bylinkově-výluhovou vůni, trochu dřevitou, trochu zemitou, tak trošku zadumanou, zvláštně podzimní. Má příjemnou, zdravou, "samopitnou" chuť, delší, moc dobrou.



A pak jsme udělali ještě jeden krok proti proudu času - Velké dobré bílé 2011 (CH 30 %, PB 30 %, RR 20 %, SG 20 %), které leželo 15 měsíců na kvasnicích v nových francouzských sudech, mělo nasládle působící kořeněnou vůni, která připomínala zralé žluté ovoce a vánoční cukroví. Chuť mělo harmonickou, plnou a výraznou, ovocně-kořeněnou s příjemnou dávkou "dřevitosti", velmi dlouhou, s parádní minerálně-vysušující koncovkou.



Od příjemného uvítání s Creme de Riesling až po tuhle velkou dobrou závěrečnou tečku to bylo moc fajn. Příjemné odpoledne ve společnosti dobrých lidí a výborného vína. Děkuji všem, přátelé.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama