Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vinné dárky z vinařství Bartoníkovi

19. března 2015 v 11:58 | Evas |  Jen tak
Vinařství Bartoníkovi je rodinný podnik z Mikulčic na Slovácku, který obhospodařuje asi šest hektarů vinic v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Lužicích. Rodina provozuje i penzion, ve kterém loni strávila krátkou dovolenou i moje sestra se švagrem. Když o svém pobytu mluvili, nabyla jsem dojmu, že by mohlo jít o ideální dovolenou pro lidi, kteří se o víno zajímají a chtěli by se leccos dozvědět, ale nejsou ještě natolik oprsklí, aby jen tak zavolali do vinařství a pozvali se na návštěvu. Bartoníkovi totiž nabízejí exkurze do vinařství a procházky do vinic, lehce vzdělávací povídání či cyklovýlety po vinohradech přímo jako součást ubytování, což je pro méně smělé vinné nadšence ideální. Moc zajímavě vypadá i nabídka produktů tohoto vinařství - kromě vína tu můžete ochutnat a odvézt si třeba vinné želé, ovocné mošty nebo vinné zákusky či čokoládové pralinky s vinným želé.








A právě vinné želé, višňový mošt a vinnou kyselku nám spolu se dvěma víny dovezli jako dárek.


Stoprocentní mošt ze sladkovišní je hustá, slaďoučká lahůdka, které ale nechybí pikantní kyselina. Moc dobré to bylo. Vinná kyselka z nezralých hroznů zweigeltrebe je příjemně nakyslá, ale nejedná se o žádný pekelně kyselý dryák, je možné ji použít přímo jako zálivku na salát bez dalšího ochucování. Použila jsem ji třeba k zastříknutí růžičkové kapusty osmahnuté na másle podle pana Cuketky, jemná pikantní kyselost si se zemitou, máslem vytuněnou chutí kapustiček krásně sedla. Použila jsem ji i při výrobě domácí paštiky a ještě vyzkouším, jestli by z ní šel vytvořit nějaký drink. Případné tipy hrňte sem :)



Vinné želé z veltlínského zeleného je svěží, lehce alkoholické, příjemně navinulé, jemné želé, jehož podstatnou část jsem spotřebovala na silvestrovské jednohubky s mascarpone, camembertem a vlašskými ořechy. Hádám, že by bylo dobré i na nějaké sladké pečivo, loupáčky nebo tak, ale já jsem zbytek sežrala jen tak lžičkou na stojáka u otevřené lednice. Chutnalo výtečně.



Stihli jsme už vypít i obě vína. V obou případech se jedná o moravské zemské víno, hrozny jsou z trati Kratiny v Lužicích. Ryzlink vlašský 2013 (21°NM, 11,5 % alkoholu) měl světlou, studeně působící barvu a lehoučkou vůni, zpočátku svým petrolejovým projevem připomínající rýňák. Později se objevily jemné tóny ovoce, snad meruněk, rynglí, citrusů. Chuť byla lehká, suchá, osvěžující, s výraznou citrusovou kyselinou a delší dochutí. Viděla bych to na takové venkovní letní osvěžující pití. Cabernet Moravia barrique 2013 (22°NM, 11,5% alkoholu) působil zpočátku značně sevřeně, dlouho jsem nemohla vydolovat žádnou vůni. Později se objevila vůně višní, ale s trochu zeleninovým štychem, z vína taky dost lezly těkavky. Chuť byla výrazně ovocná, víno chutnalo po zralých višních včetně pecičkové hořkosti. Bylo šťavnaté, vesele živé, lehčí, v pohodě pitné. Chuťově o dost lepší než bych hádala podle vůně.






Vína vůbec nejsou špatná (bílé mi sedlo přece jen o něco víc), ale není to úplně styl, který bych vyhledávala. Ostatní vinné (a jiné ovocné) výrobky jsou ale moc dobré a fandím každému vinařství, které dokáže nabídnout něco navíc a ještě k tomu v opravdu povedené podobě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama