Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Zralé a zralejší

12. března 2015 v 11:01 | Evas |  Jen tak
Při nedávném výlovu domácí vinotéky jsem objevila několik zajímavých kousků, na jejichž existenci jsem tak nějak pozapomněla. Novoty jsem tudíž zastrčila hlouběji a tyhle nálezy naistalovala tak, aby byly na očích. Postupně je odpíjíme a k některým se tu sem tam i veřejně vyjádřím.


Dnes se mrknu na jedno červené z Boleradic - Korábovu Frankovku 2009, a jedno bílé z Bořetic - Ševčíkovo Cuvée Grefty 2010.








Grefty 2010 jsou směs ryzlinku vlašského a sauvignonu. Nějak si nevzpomínám, že bych je vůbec kdy pila. Víno má vyšší zlatou barvu a zralou těžší vůni, v které se projevuje hlavně sauvignon. Vůně je zprvu výrazně medová, potom se objeví vůně travnatě-listnatá, nakonec velmi zralý, až do medova přezrálý angrešt. Taky trochu vanilky a dřeva. Celkově dělá vůně dojem takové sladkosti a zralosti, že člověk čeká v chuti cukry parametrů slámovky či ledovky. Chyba lávky, chuť sice lehce nasládle působí (na což má ale stejně nejspíš vliv především čichový vjem), je ale podepřená pořádnou kyselinou, jedná se samozřejmě o suché víno. Víno je plné, zralé, výrazné, dlouhé, pěkné. Už se ale objevuje náznak stařiny. Myslím, že déle by asi nemělo cenu ho skladovat.




Frankovka 2009 je vyrobená z hroznů z boleradické viniční trati Dukejský, keře byly tehdy 76 let staré. Tu jsem naopak pila mockrát a celkem dobře si pamatuju, že sice byla lehčí a skromnější než legendární Korábovic nula osmička, ale vždycky to bylo krásně pitné, přátelské a příjemné pití. Teď má světlou barvu, i s trošku pinotově nahnědlými lemy na hladině. Vůně je příjemně kořenitá, teplá, zrale višňová, se štychem povidlové vůně. Chuť višňové šťávy se mísí s komplexem hořkosti, nasládlosti a sametové vláčnosti, který věrně napodobuje kostičku hořké čokolády rozpouštějící se na jazyku. A to jsou vjemy, kterým já sakra dobře rozumím :) Dochuť je výrazně ovocná, spíš ale kratší. Je to pořád fajn víno, ale myslím, že už je taky nejvyšší čas ho vypít.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zita Zita | Web | 12. března 2015 v 11:11 | Reagovat

U nás by takové "kousky" myslím nevydržely... :DDDD

2 :) :) | 3. dubna 2015 v 11:33 | Reagovat

Grefty doporucuji ochutnat i jako mladsi.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama