Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Garážová degustace s Petrem Korábem

15. dubna 2015 v 12:35 | Evas |  Degustace
Do někdejší garáže, nyní mini-vinotéky v Dlouhé Loučce se po asi roce a půl vrátil Petr Koráb, loučskými příznivci vína oblíbený vinař z Boleradic. Při jeho povídání jsem si uvědomila, že už jsme v Boleradicích nebyli pěkně dlouho. Pustil se do zvětšování sklepa, aby bylo všechno na jednom místě a nemusel mít vinařství roztahané po pronajatých sklepích. Taky chová ovce, nedávno si pořídil i kozu a zkouší dělat sýry. Slíbila jsem si, že až bude sklep hotový, přijedu to všechno obhlídnout.


Vinařství Petra Korába se neomezuje jen na výrobu vína, ale už jsme si zvykli ochutnávat na degustacích i třeba výborné čaje z révového listí. Tentokrát jsme mohli vyzkoušet mast z včelího vosku, vnitřního vepřového sádla, měsíčku lékařského a hroznových jadérek. Na moje ruce jako struhadla parádní. Jen ta sklenička potom, ehm… :)







Ochutnávku jsme zahájili vzorkem nazvaným v degustačním listu jako Future Sekt sur-lie 2013, což samozřejmě není název, ale prostý popis současného stavu. Budoucí sekt z Chardonnay a Neuburského je zrovna ve fázi končícího druhotného kvašení. To prvotní probíhalo v keramických nádobách, odrůdy při něm byly ještě odděleny. Pak teprve došlo k míchání. Ve hře byl ještě i pinot noir, základ sektu byl nakonec ale vytvořen jen z těchto dvou odrůd ve stejném poměru. Vůně je samozřejmě trochu kvasničná, připomíná čerstvě upečený chleba, oříšky, mandle se slupkami. Chuť je živá a nasládlá, ve víně ještě je nějaký zbytkový cukr. Má příjemně natrpklý závěr, fajn kyselinu a vstřícnou chuť zralého jablka. Je to živé, šťavnaté, veselé. Jsem zvědavá, jestli se z tohoto future sektu vůbec stihne stát real sekt - Petr Koráb by nebyl první vinař, který by prodal celou šarži ještě před dokončením procesu :)



Ročník 2014 byl náročný i pro toto vinařství. Sklizeň byla asi poloviční oproti normálu, kvalita hroznů různá. Petr Koráb nečeká od vín tohoto ročníku žádný velký potenciál k dlouhému zrání, což je asi i důvod, proč si na nich vyzkoušel metodu karbonické macerace. Carbonic Saint Laurent 2014 (44 let staré keře v trati Víckov) byl vyroben třítýdenním prokvašením celých hroznů v nerezové nádobě pod CO2, následným vylisováním a dokvášením v keramice. Víno má lehkou svěží ovocnou vůni zpočátku s výrazným bonbonovým nádechem, který postupně mizí. Na jazyku je cítit drobná perlička, chuť je ovocná a působí svěže. Je to víno měkčí a poněkud tenčí, viděla bych ho ideálně jako letní venkovní pití, alternativu obligátní růžovky. Ročník 2014 byl určitě složitý a myslím, že Petr Koráb si aspoň s jeho částí tímto způsobem docela dobře poradil.




Svatovavřinecké 2013 (47 let staré keře v trati Víckov) má teplejší kořeněnou vůni, ovocnou a nasládlou s podtónem, který mi připomíná vůni náplasti. Chuť je višňová, hladká, s příjemnou pecičkovou hořčinou. Je kulaté, delší, má fajn pikantní kyselinu. Dobré víno, výrazně mu pomáhá čas, otvírá se a zvýrazňuje postupně, takže doporučuju otevřít ho s předstihem. Za věnovaný čas se vám odmění.


Pinot Noir 2013 ze stejné tratě funguje v čase podobně. Vůně je třešňová, trochu kouřová, lehce je cítit dřevo. Chuť je ovocná, lehčí, svěží, kyselina pikantní, na pinot docela výrazné třísloviny. Víno je mladé a zpočátku se zdá tenčí a možná až příliš lehké. Ale je to jen první dojem, chce taky jen trochu času, struktura se pak zakulatí, uhladí, víno působí teple a plněji. Obě jsem si koupila na pozdější podrobnější prozkoumání.



Karmazín 2013, frankovka ze 79 let starých keřů z trati Dukejský, má krásnou černorybízovou, višňovou a povidlovou vůni, lehce kořeněnou, podmanivou, lákavou. Mál plnou ovocnou a šťavnatou chuť zralé višňové šťávy s čokoládovo-kávovým podtónem, krásně kořeněnou, dlouhou, s příjemnou a živou kyselinou. Parádní víno, krásně se pije, je lahodné, vyvážené, zdravé, prostě výborné.



Mysticus Cabernet 2012 je hroznů z trati Psinky, ze 47 let starého vinohradu, který Petr Koráb koupil jako cabernet sauvignon. Už podle keřů a hroznů ale bylo jasné, že nejde jen o tuto odrůdu, a že mezi keři je i cabernet moravia a možná i něco dalšího. Odtud tedy plyne i název :) Víno je temně fialové a ve vůni se vedle tmavého ovoce silně prosazuje cabernet moravia paprikovou a hluchavkovou vůní. Chuť je silná, intenzivně ovocná (ostružiny, višně, černý rybíz), kořeněná, řízná. Je to trochu divočina, panovačné víno s vůní, která se podle mě člověku buď líbí, nebo ji nesnáší. Tohle víno trochu vyčnívá mezi ostatní, spíš umírněnou a učesanější produkcí Petra Korába, ale mě to baví.



Moc se mi líbilo Veltlínské zelené 2013 (39 let staré keře v trati Víckov). Leželo skoro rok na kvasnicích, z toho 4 měsíce v akátovém sudu, pak v keramice. Má lehkou vůni snad meruněk a citrusů, taky květin a svěží trávy. Má veselou ovocnou chuť, krásně svěží, čerstvou, lehkou, s příjemnou kyselinou a sympatickou mineralitou. Víno působí lehkonoze, přitom nepostrádá tělo. Moc pěkné, úžasně se pije. Starosvětské 2013 sur-lie je ryzlink rýnský ze 48 let starého vinohradu v trati Psinky, který ležel v novém francouzském sudu. Má krásnou intenzivní vůni zralých jablek a hrušek s lehkým oxidativní štychem a nádechem kvasnic, oříšků a sladce působícího koření. Má živou a drze výraznou chuť, úžasně šťavnatou, přitom ústa vysušující. Víno je plné, má dlouhou příjemně navinulou dochuť, je krásně pitné, zdravé, čisté, parádní. Chardonnay 2013 (42 let starý vinohrad, trať Dukejský) zrálo z 60 % v keramické nádobě a ze 40 % v novém francouzském sudu. Sud se tu prosazuje zatím hodně výrazně, víno voní silně po vanilce, dřevě a sladkém zralém žlutém ovoci. V okamžiku, kdy Petr Koráb řekl, že část vína, která ležela v sudu, voněla až po kokosu, v tu ránu jsem ho tam ucítila :) Sugesce je mocná. A nebo víno fakt voní kokosem. Chuť je výrazně ovocná, dlouhá a sytá, kyselina pevná a výrazná. Myslím, že tomuto vínu prospěje delší ležení, má strukturu i kyselinu, které ho udrží dlouho v kondici. Vliv nového sudu je zatím hodně silný, ale víno je taky v lahvi sotva dva měsíce. Je fajn už teď, ale za čas z něj bude určitě opravdu elegantní kousek.



Poslední dvě vína byla se zbytkovým cukrem. Pinot blanc a Fíkový hrozen (sauvignon), obě vína ročníku 2013, jsou odrůdové ve vůni, sladší chuť je u obou sice docela vyvážená kyselinou, ale jedná se o styl, který se míjí s mým vkusem. Ale to nevadí, tahle vína mají zákazníky jinde, já si nejvíc užila parádní rýňák, moc dobrý veltlín, nadějné chardonnay, skvělou frankovku a zábavný cabernet, a to je na jednu degustaci víc než slušné skóre.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zbyněk Zbyněk | 17. dubna 2015 v 17:49 | Reagovat

Zdravím,
nezmínil se pan Koráb, jak jakožto autentista docílí vína se zbytkovým cukrem? :)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 20. dubna 2015 v 10:23 | Reagovat

[1]: Ale jo, říkal, že kvašení se zastavilo na této úrovni, takže to nalahvoval se zbytkem, ale že jsou tahle vína nestabilní a je nutné je mít opravdu v chladu. A že spíš nejsou na nějaké skladování, protože rozjetí reálně hrozí. Což můžu potvrdit, kdysi jsem nějaké Korábovo víno s asi šesti gramy cukru doma měla, z obou lahví mi zbylo cosi jako suchý, lehce perlivý skoro-sekt. Mimochodem - bavilo mě to potom víc než v původním stavu :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama