Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Moravský cabernet, alsaský pinot

3. dubna 2015 v 10:58 | Evas |  Jen tak
K nedávným narozeninám jsem dostala Cabernet Sauvignon 2011 od Oty Ševčíka. Teda nedostala jsem ho od Oty Ševčíka, pochopitelně. Ota ho vyrobil, někdo ho koupil a pak mi ho daroval. Aby bylo jasno. V souladu se svým blbým zvykem sáhnout většinou nejdřív po tom, co se k nám dostalo naposledy (metoda řízení zásob LIFO :), jsme ho záhy vypili. Mělo temnou barvu a intenzivní , sladce působící vůni zralých ostružin s pěkným štychem kávy, čokolády a ohořelého dřeva. Chuť krásně koresponduje s vůní, je plná, výrazná, s pěknou jemnou, ale pikantní kyselinou. Na jazyku působí hladce a sladce, má čokoládově nahořklý podtón. Je to parádní víno. Co se týká této odrůdy, nemají , myslím, Otova vína na Moravě mnoho srovnatelných konkurentů.




No a včera, na Zelený čtvrtek, jsem nejdřív měla v plánu otevřít veltlínské zelené, ale pak jsme dostali chuť na červené víno, tak jsme aspoň sáhli po zelené etiketě :) Pinot Noir Letzenberg 2012 od Vincenta Fleitha (o degustaci jeho vín jsem psala tady) měl světlou barvu domácí jahodové marmelády a zpočátku působil značně drsně a sevřeně. Dopřáli jsme mu ale trochu času a po dvou až třech hodinách se nám odvděčil vstřícným a pěkně odrůdovým projevem. Teple působící třešňovo-višňovou pecičkovou vůni s trochou dřeva a kouře následuje příjemná ovocná chuť s živou kyselinou a dlouhou, příjemně natrpklou dochutí. Víno působí lehce, ačkoliv má přes 13 % alkoholu. Lehkost tu ale není na úkor struktury, protože víno působí pevně a docela složitě. Je ještě docela mladé a má jistě leccos před sebou, ale pije se opravdu výborně. Jen mu po otevření dopřejte čas se nadechnout.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama