Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Korábovo červené, Osičkovo bílé

11. června 2015 v 11:11 | Evas |  Jen tak
Je to fajn, když zahrádka začne přinášet nějaké plody. Z pohledu člověka, který si pod pojmem zahrada představí sad ovocných stromů doplněný o pole brambor a lán zeleniny, je ta naše zanedbatelně maličká a směšná. Ale pro Pražáka, který chodí domů jen přespat a na zahradu vkročí jen o víkendu, je tak akorát. V době, kdy jsme se zubožené místo, kam stavitel nedalekého sídliště vyvážel veškerý bordel ze stavby, snažili proměnit v zahradu, jsem ji upřímně nenáviděla :) Ale teď, kdy už opravdu slouží odpočinku a relaxaci a občas taky něco dobrého přinese, jsem za ni strašně ráda. Sice si občas zanadávám, tu na slimáky, pak zas na sucho, potom na kočku, která si z mého záhonku udělala záchod, hned na mšice, pak zas na živý plot, který pekelně rychle roste, nebo třeba na pyl, který soustavně pokrývá zahradní nábytek, ale to jsou jen takové stížnosti, abych nevypadala až moc spokojeně :) Cpeme se teď denně jahodami a už se červená rybíz a vypadá to, že toho černého pak bude taky dostatek. A angreštu bude, že to stromek neunese. A těšíme se na maliny, ty jsme zasadili teprve loni, tak snad se nám nějaké urodí. A hlavně si můžeme sednout na terasu a kochat se. A říkat si, že sousedovi, kterého zkultivování pozemku teprve čeká, vůbec nezávidíme. A u toho popít nějaké dobré víno.



Třeba nedávno jsme otevřeli Svatovavřinecké 2013 od Petra Korába. Otevřeli jsme si ho, ale pak jsme si jenom lízli a na víc nějak nebyl čas, tak jsme ho vypili až za dva dny, právě venku, skoro potmě, na terase. A moc se nám líbilo. Jeho vůně se zdá teplá, je krásně kořeněná, třešňovo-višňová, s lehkým štychem dřeva. Chuť je lahodná, kulatá, plná ovoce s trochou hořké čokolády a příjemnou živou kyselinou. Má dobrou délku a moc příjemnou dochuť. Víno se dobře pije, je vstřícné a příjemné, naslepo bych asi tipovala, že jde o pinot noir. Už při degustaci před dvěma měsíci jsem zmínila svůj pocit, že mu prospívá čas a bude možná lepší otevřít ho s předstihem, a musím říct, že dvoudenní otevření z něj udělalo úplně jiné víno - opravdu parádní.




A taky jsme zalovili hlouběji do chladničky a vytáhli Pinot Chardonnay 2008 od Jaroslava Osičky. Víno má tmavě zlatou až jantarovou barvu a omamnou, pěknou vůni medu, koření, bylinek, dřeva a zralého žlutého ovoce. Chuť je plná, kořenitá, výrazná, hodně zralá, zdá se mi ale, že kyselina už působí maličko unaveně. Je pěkné, bohaté a elegantní, s jasným rukopisem vinaře. Udělalo mi radost, ale nelituju, že jsme vypili svou poslední láhev, skoro bych řekla, že byl nejvyšší čas.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama