Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Bernhard Koch, Pfalz

28. července 2015 v 11:17 | Evas |  Degustace
Co se vína týká, nenapadá mě lepší osvěžení do veder, která panovala ještě minulý týden, než pořádně suchý ryzlink. S radostí jsem proto uvítala pozvání společnosti CCVINO na ochutnávku novinek, které dovezli ze svých cest po německých vinařstvích. Ochutnávka představila vína ze dvou vinařství z oblasti Pfalz a protože počet vzorků z každého z nich by vydal na samostatnou degustaci, článek rozdělím do dvou částí a dnes se budu zabývat jen jedním z nich, vinařstvím Bernhard Koch. Vinařství Bernharda Kocha a jeho ženy Christine sídlí v Hainfeldu, obci v jižní části Weinstrasse, nejstarší německé turistické stezky, která protíná vinařskou oblast Pfalz a měří přes 80 kilometrů. Obdělávají 47 hektarů vinic v tratích Hainfelder Letten, Hainfelder Kapelle a Weyherer Michelsberg. Podloží tu tvoří převážně jíl, slín a spraš, v některých částech tratí taky vápenec. Jejich rodina prý vinaří od roku 1610. Většina produkce vzniká v nerezu, ale používají taky dřevěné sudy, spíš velkého objemu a nevypálené. Vína, která jsme ochutnali, byla suchá, zbytkový cukr se, kromě prvního vzorku, pohyboval do 5 g/l. Úvodní fotku jsem si půjčila z webu vinařství.





Riesling Hainfelder Kapelle trocken 2014 je základní ryzlink z trati Kapelle s vyrovnaným poměrem cukru a kyselin na úrovni cca 8 g/l. Má mladistvě svěží listnatě-travnatou a květinovou vůni a živou, šťavnatou a slinosbíhavou chuť, nekomplikovaně veselou, delší. Je to pěkné, na můj vkus možná až trochu prvoplánově líbivé víno, ale fajn pitné, harmonické.


Riesling "Z" trocken 2014 má vůni méně výraznou, ale zato ovocnější a mně příjemnější, ve svěží, lehkonohé chuti je jemný nádech minerality, dochuť je výrazně citrusová. Parádně osvěžující, doslova nakopávací víno, líbilo se mi hodně. "Z" v názvu prý znamená ZERO, tj. nula cukru. Ve skutečnosti je zbytkového cukru 1,9 g/l.


Riesling Burrweiler Altenforst Spätlese trocken 2013 měl ve vůni opět trochu "zelený" tón, přesto ale působila maličko víc zrale, dokonce s náznakem petrolejového štychu. Pěkná vůně. Kyselina je řádná (přes 9 g/l), ale díky malému zbytkovému cukru lehce přes 5 g/l působí víno zaobleně, hladce. Kyselina a cukr ale tvoří dvě oddělené chuťové složky, netvoří jeden celek, což mě docela ruší.


Riesling Hainfelder Letten trocken 2013 Réserve (polovina vína ležela ve velkém dubovém sudu) má méně nápadnou, elegantní, jemně kořenitou meruňkovou vůni s jemným nádechem po černém rybízu. Chuť vnímám jako mnohem harmoničtější než u předchozího vzorku, kyselina a cukr tvoří harmonický, lahodný komplex. Vespod vnímám lehoučkou grepovou hořkost, možná mineralitu. Paráda.


Weissburgunder "Vom Löss" trocken 2014 je základní bílá burgunda s trochu bonbónovou "tropickou" vůní, která jde až do karamelkových tónů. Chuť je celkem plná, kulatá, v dochuti působí její struktura až olejovitě. Tohle víno mi moc nesedělo, jeho voňavost se mi zdála až vlezlá, chuť se s mým vkusem taky minula.


Weissburgunder Walsheimer Silberberg trocken 2013 Réserve má nasládlou vůni bílého ovoce s pěkným vanilkovým nádechem a živější, šťavnatou chuť s příjemnou kyselinou v dlouhé dochuti. Je harmonické, lahodné, příjemné, krásně pitné.























Grauburgunder Edesheimer Mandelberg Spätlese trocken 2014 má výraznou vůni ovocně-květinovou s nádechem
mentolu. Chuť působí nasládle, přestože kyseliny je poctivých 8 g/l a zbytkového cukru není moc (lehce přes 4 g/l).
Chuť je plná ovoce, taky trochu vystupuje alkohol, takže mi vín intenzivně připomíná nějaký míchaný drink s pomerančovým džusem. Rozhodně nebylo špatné, ale mě nijak zvlášť neoslovilo.


Pinot Noir 2012 Réserve měl typickou pinotovou barvu, světlejší a nahnědlou, a to až tak, že bych tipovala, že jde o víno nejmíň o deset let starší. Typická jahodová vůně byla hodně ovlivněná dřevem, výrazně vanilková, taky dosti připečeně karamelová. I podle chuti bych hádala, že hrozny musely být dost přezrálé, víno působilo upečeně až připáleně. Všechny typické projevy pinotu - ovoce, dřevo, kouř - tu byly přehnaně důrazné a přepálené.


Pinot Noir Kirchenstück 2011, to byla jiná písnička. Jahodovo-třešňová vůně taky vypovídala o ležení v barrique, ale projev dřeva a nádech kouře byl harmonický a nepotlačoval příjemné ovocitě-kořeněné tóny. Vůně byla svěží a stejně tak chuť působila šťavnatěji, příjemná kyselina dodávala živost. Víno rozhodně působilo mladším dojmem než předchozí vzorek, mělo tu správnou míru živosti až divokosti. Velmi pěkné, krásně pitné víno.


Vždycky je pro mě strašně těžké říct, které víno mi nejvíc chutnalo. Víno volím i hodnotím v kontextu příležitosti, takže jsou situace, kdy bych sáhla po nejsušším a nejpřísnějším víně, okamžiky, kdy ocením nekomplikovanou líbivou růžovku, i chvíle, kdy si vychutnám těžkou, kořeněnou, nasudovanou obludu. A vždycky, když po mně někdo chce tuhle odpověď, buď můžu spustit dlouhou přednášku o různých vínech pro různé příležitosti, nebo jen pokrčit rameny. U téhle degustace se vzorky až na jednu výjimku šikovně uspořádaly do logických dvojic, takže můžu aspoň z každé dvojice vybrat ten, který mi sedl víc. Z úvodních dvou mladých ryzlinků bych sáhla po "Zetku", tj. po druhém vzorku. Z ryzlinků 2013 mi jednoznačně víc seděl Hainfelder Réserve. Mezi bílými burgundami bych zvolila Walscheimer Silberberg Réserve. A mezi pinoty vítězí jednoznačně ročník 2011. Jak jsem občas zaslechla ostatní účastníky, sympatie k jednotlivým vínům byly rozložené rovnoměrně, a projevy, které mně nesedly, zase třeba někdo jiný vyhledává. Suma sumárum, vína byla povedená, některá fakt výborná.


Bylo to moc fajn, děkuju za tuhle možnost poznávat zase nová vinařství a nové oblasti.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jakub Jakub | 28. července 2015 v 13:36 | Reagovat

slinosbíhavou lehkonohé
víno působilo upečeně až připáleně
Já ty vaše hodnocení žeru :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama