Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Dvě bílá Richarda Stávka, jedno červené z Krásné hory

16. července 2015 v 9:33 | Evas |  Jen tak
Už je to pár týdnů, co nám naši kamarádi přivezli láhev skvělého bílého (nebo spíš oranžového) vína od Richarda Stávka Veselý & Bočky 2011. Samozřejmě jsme ho hned a s chutí vypili. A nedávno jsem si na návštěvě u sestry a švagra připomněla další Stávkovo víno - Stawek bílý 2010. A ještě přihodím jedno víno z Krásné hory, které jsem nečekaně našla v našem farmářském obchůdku.

Veselý & Bočky 2011 je vyrobeno z veltlínského zelené, veltlínského červeného rané, mülleru thurgau, ryzlinku vlašského, neuburského a muškátu moravského. Výsledek osmnáctidenní macerace na slupkách, ročního ležení v dubovém sudu a dalšího zrání v lahvi je prostě skvělý. Víno má krásnou jantarovou barvu a je plné vůní: zralé ovoce, křížaly, bylinky, med, propolis, trochu zemitosti a kouře, které připomínají podzim, jemná vůně dřeva. Vůně je bohatá a proměnlivá, přesto působí jemně a decentně, už příjemně zrale, ale přitom pořád svěže a živě. Krásně živá je i plná, výživná a vrstevnatá chuť, která je harmonická, ale současně plná chuťových nuancí a odboček, které, když se jim poddáte, vás provedou pestrým světem asociací a vzpomínek, ale které se nakonec zase vždycky sjednotí v parádně dlouhé, jemně navinulé dochuti.





Ročník 2010 byl, co se velikosti úrody týká, i u Richarda Stávka dost slabý. Kvalita hroznů prý byla docela dobrá, ale množství tak malé, že tehdy vyrobil jen dvě cuvée - jedno červené a jedno bílé. Stawek bílý 2010 obsahuje tramín červený, ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, veltlínské zelené, neuburské, veltlínské červené rané, muškát moravský a v nepatrných množstvích i další odrůdy, a to ze všech tehdy obdělávaných tratí (Bočky, Špigle, Novosády). Víno kvasilo částečně ve dřevě, částečně v demižonech, poté leželo asi rok v akátovém sudu a pak ještě další zhruba rok v kamenině. Nalahvováno bylo tudíž až v létě 2013. Na degustaci začátkem roku 2014 způsobilo trochu pozdvižení svou značně animální vůní. Teď, dva roky po nalahvování, je víno úplně jinde. Má pěknou tmavě zlatou barvu, animální, mírně zapařené stopy sice ve vůni pořád jsou, ale docela snadno se odvětrají. Zůstane vážná, hloubavá, zralejší, lehce zemitá, bylinkovo-medová vůně, s nádechem po sušených květinách a čerstvém seně. Na jazyku je víno kulaté a hladké, chuť je krásně srovnaná, má příjemnou kyselinu a bylinné výluhy připomínající tříslovinu. Pije se parádně, přes složitost ročníku (a vzhledem k době, kterou si víno vyžádalo, než vůbec šlo do lahve, zřejmě i složitost samotného procesu vzniku) působí víno zdravě, silně a energicky.



Cuvée Bernety 2011 z Krásné hory jsem úplně náhodou objevila v obchodě, kam jsem si šla pro kýbl poctivého plnotučného jogurtu. Přiznám se, že k chladničce s jogurty jsem nedošla, protože mé trénované oko zachytilo v regále řádku povědomých siluet a bělostných etiket a moje překvapení z přítomnosti Krásné hory ve vesničce mé střediskové bylo tak velké, že jsem na jogurt zapomněla. Víno jsme vypili na terase ve vířivce, čučeli u toho na hvězdy, úplněk a letadla a poslouchali zvuky usínající pražské periferie. Je to směs cabernetu sauvignonu, který tvoří víc než polovinu obsahu, a menších podílů cabernetu moravia a alibernetu. Při svitu úplňku bylo temné jako noc a vonělo po ostružinách, černém rybízu, kávě, čokoládě a nových kožených botách. Vůně už působí nazrále, tak nějak měkce a teple. Chuť je výrazně ovocná, kořeněná, vespod nasládlá, ale v dochuti s pikantní kyselinou. Po někdejší drsnosti a divokosti už není ani stopa, víno je teď kulatější, plné zralého ovoce a koření. Pije se parádně a ke koukání na noční oblohu je ideální. Asi si brzo zase půjdu koupit jogurt :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama