Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Velkobílovická vína: bílé, růžové i červené

21. července 2015 v 11:51 | Evas |  Jen tak
Nedávno jsem měla při různých příležitostech možnost ochutnat hned tři různá vína z vinařství Velkobílovická vína s. r. o. Vinařství bylo dříve známé pod názvem S. O. Č. a sídlí pochopitelně ve Velkých Bílovicích. Viniční tratě má v téže obci a Moravském Žižkově. Ačkoliv je tohle vinařství ukázkovým případem mainstreamu, sami se nazývají "moderním vinařstvím" a na etiketách zdůrazňují reduktivní postupy a řízené kvašení (což dnes už zas tak moderně nepůsobí, vinná móda se, myslím, ubírá jiným směrem), jejich vína mám ráda. Ostatně svůj pozitivní pohled na jejich produkci jsem už zmiňovala třeba tady nebo tady. Vždycky, když je u nás na návštěvě někdo, komu se zdají má oblíbená vína příliš suchá, moc drsná, divně barevná nebo kalná, říkám si, kéž bych měla pár lahví něčeho od VBV. Protože to, co otevřu návštěvě, potom piju taky, a u vín z VBV s tím nemám problém :)



Na jednu rodinnou garden party přišel brácha s lahví suché pozdněsběrové Pálavy 2013 (trať Obory, Velké Bílovice). Suchost je spíš jen "papírová", víno má kolem 8 gramů zbytkového cukru, ale taky podobnou hodnotu kyselin. Má pěknou výraznou ovocnou vůni, zralé žluté ovoce, lehce až do ananasu, trocha květového medu. Chuť je šťavnatá, plná ovoce a rozinkové sladkosti, dochuť je výrazně citrusová. Je to líbivé, nekomplikované víno, vyrovnané chuti a svěží vstřícné vůně, přesně ten typ, který mi doma chybí pro ty návštěvy :)


Švagr pro změnu vyrukoval s růžovým. Polosuchá Frankovka rosé 2013, pozdní sběr (trať Nová Hora, Velké Bílovice), má lososovou barvu a svěží jahodovou vůni. Má živou, příjemně ovocnou chuť, jednoduše vstřícnou. Je to typická "moderní" letní růžovka, harmonická, pitná, jednoduchá. Baví mě sice úplně jiný typ růžového vína, ale u bazénu mě neurazí ani tato verze.


No a naši nedávno přijeli na návštěvu s pozdněsběrovým Dorfelderem 2012 (trať Sahary, Moravský Žižkov). Měl tmavě granátovou barvu s fialovými okraji a moc pěknou vůni zralých třešní, medu a pořádné dávky mléčné čokolády. Chuť tmavého ovoce doplňovala příjemná kořenitost a sympatická pecičková hořčina vespod. Víno příjemně drhlo na jazyku, kyselina byla pikantní až řízná. První dvě vína jsou vyloženě jednoduchá letní pití na rychlejší spotřebu, ale hádám, že tenhle dornfelder ještě pár let vydrží v dobré kondici. Je docela tělnatý, má fajn kyselinu i příjemné tříslo a zatím působí docela mladě. A zatímco pálavu a růžovou frankovku bych nechala pro ony nevinné návštěvy, tohle červené víno bych pila s radostí i já.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jakub Jakub | 21. července 2015 v 18:16 | Reagovat

na etiketách zdůrazňují reduktivní postupy a řízené kvašení (což dnes už zas tak moderně nepůsobí, vinná móda se, myslím, ubírá jiným směrem)
To sedí jak prdel na míse! Já ty Vaše hlášky fakt žeru.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 22. července 2015 v 8:27 | Reagovat

[1]:  :) Díky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama