Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Letní sběr II

25. srpna 2015 v 9:08 | Evas |  Jen tak
Zatímco nedávný článek o vínech vypitých při různých letních příležitostech by mohl mít podtitul "autentický", ten dnešní by mohl být … no, jak to říct? Zkrátka jiný :) Trošičku průmyslovější. Anebo možná technologičtější, protože průmysl evokuje spíš velkoprodukci, což u těchto vinařství tak úplně neplatí. Ale já se žádnému stylu předem nebráním, takže ráda ochutnám i mimo okruh svých oblíbenců.


Kamarádka nedávno dorazila s lahví Cabernetu Sauvignonu 2012 z vinařství Bíza. Jedná se o výběr z hroznů, suché víno z čejkovické viniční trati Stará hora. Má temně granátovou barvu a pěknou vůni zralých ostružin, která jde až trochu do marmeládových tónů s fajn štychem po čokoládě, vanilce a kouři. Zrálo ve starších dubových sudech, vliv dřeva je lehký a dobře zakomponovaný. Chuť je plná ovocných šťáv, višní, ostružin. Má příjemně kávovo-čokoládový podtón. Je docela dlouhé, plné, kyselina působí pevně, tříslo ještě maličko, ale příjemně drhne. Je to dobré víno, myslím, že by mohlo ještě pár let počkat, další ležení by ho mohlo zakulatit a obrousit tu lehkou drsnost. Potenciál na to má - je tělnaté, má fajn kyselinu, strukturu i délku.




Regent je interspecifická odrůda vyšlechtěná v Německu v roce 1967, která odolává velkým mrazům, ale taky třeba mšičce révové (prý ne, opravil mě kolega Moll) či plísni šedé. U nás není zrovna obvyklá, vlastně si ani nemůžu vybavit, jestli jsem ho někdy pila z produkce jiného vinařství než Velkobílovických vín. Jejich Regent 2013, pozdní sběr, z velkobílovické trati Nová hora má intenzivní, téměř černou barvu a voní po višních a černém rybízu, výrazně zralém až do medových tónů, se štychem animality, který připomíná kůži, a taky lehce zeleným nádechem. Ovocná chuť má nasládlý konec, přitom na jazyku cítím i dost vysokou kyselinu. Je to zvláštní víno, v němž se spojuje zralé s nezralým, sladké s kyselým, měkkost s hranatostí. Docela divočina :) Ale v jednom z minulých večerů, kdy teplota po žhavém dni konečně spadla na jakž takž snesitelnou úroveň, přišlo docela vhod a v pohodě jsme ho vypili.


Od přátel jsme dostali Chardonnay 2014, pozdní sběr, ze Zámeckého vinařství Bzenec, z řady EGO NO. 70. Má se jednat o řadu nejvydařenějších odrůdových vín, a pokud kdekoliv kdykoliv začne diskuze na téma "slušná vína z českého supermarketu", dřív nebo později někdo zmíní i tuhle řadu. Víno v supermarketu už jsem nekupovala ani nepamatuju, ale kdybych musela, je možné, že taky sáhnu po těchto EGO vínech, protože z dob dávno minulých si vzpomínám, že nebývala špatná a opravdu se řadila k tomu lepšímu, co se dá běžně v marketech koupit. Takže jsem byla ráda, že mám zase jednou příležitost jedno z nich vyzkoušet (protože upřímně - dávat peníze za pokusy se supermarketovými víny se mi moc nechce a radši je utratím za nějakou jistotu. Dárek je ovšem jiná věc :)


Jedná se o suché víno z hroznů z trati U Vinohradu z obce Šanov. Má jiskřivě nazelenalou barvu a voní po žlutém ovoci, rynglích zralých až do medové sladkosti, možná trochu po nějakém tropickém ovoci, oříškách. A výrazně po citrusech. Citrusová je i chuť, která je výrazná a osvěžující, působí mlaďounce, víno zpočátku na jazyku maličko perlí. Kyselina je opravdu řízná (přes 8 g/l) a docela mě potěšilo, že se v bzeneckém vinařství nesnažili "vyrovnat" chuť ponecháním vyššího zbytkového cukru (obsah cukru je 2,4 g/l). Jo, myslím, že kdybych měla v dohledné době kupovat víno v supermarketu, asi vážně sáhnu po této řadě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama