Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Sauvignony z Loiry

19. srpna 2015 v 9:07 | Evas |  Degustace
Vedra minulého týdne jsou dnes už jen děsivou vzpomínkou, ale já se do jednoho pekelného podvečera vrátím, a to kvůli pokračování minulého zápisku o loirských sauvignonech v Sýrárně. Ochutnávala se tehdy pestrá směs sauvignonů různých producentů a stylů, které sem dováží Jiří Hron. O trojici vín Vincenta Gralla ze Sancerre jsem se tu už rozepsala, teď se mrknu na zbytek.









Úvodní víno zajistila Domaine Octavie z Touraine. Prestige d'Octavie 2013 s krásnou typickou vůní broskví a černého rybízu a svěží pomerančovou chutí s živou citrusovou až grepovou dochutí. Domaine de Montbenoit Coteaux du Giennois blanc 2013 má nasládlejší až medovou vůni, ovoce jde spíš do tropických tónů, květinový nádech taky působí spíš exoticky. Navzdory sladce působící vůni je v chuti řízná citrusová kyselina a dochuť má lehce "zelený", travnatý nádech. Fajn víno, i když první se mi líbilo o něco víc. Domaine de Montbenoit vlastní Jean-Marie Berthier, který má dva syny, Clémenta a Floriana. Ti si vyrábí vlastní řadu vín "Les 3 Terroirs", v níž najdete vína Terre de Marne, Terre de Caillotte a Terre de Silex. A právě Terre de Silex 2013 jsme ochutnali. Má lehce květinovou, veselou, meruňkovou vůni a suchou, svěží chuť s příjemnou a jemnou kyselinou v závěru. Po mineralitě, kterou bych od vína s názvem Silex čekala, tentokrát ani stopa. Ale víno je to příjemné, svěží, lehké, letní.



Další vína už jsou všechna z oblasti Sancerre. Domaine Legros Sancerre 2014 mělo listnatější vůni s náznakem hluchavkové vůně a suchou, minerální chuť, delší, příjemně natrpklou, v pohodě pitnou. Domaine La Clef du Récit provozuje mladý vinař Anthony Girard teprve pár let. Obhospodařuje osm a půl hektaru vinic na různých podložích typických pro tuto oblast. Ochutnali jsme jeho Sancerre 2014. Má lehce jablíčkovou, kořenitou vůni, ještě takovou nehotovou, jako moky, které ochutnáváme u vinařů ještě před lahvováním. Je tam nádech kvasnic, dřeva, ořechů, jablek. Chuť je živá, energická, kyselina řízná. Je to mladé, lehce nervní víno, potřebuje čas, ale myslím, že by mohlo být hodně fajn. Ta jeho nervozita a neuspořádanost mě bavila. S Gérard et Pierre Morin Sancerre "Ovide" 2011 jsem se nesetkala poprvé, psala jsem tu o něm už zhruba před rokem. Tentokrát se mi zdálo mnohem zralejší, vůně se zdála teplá, lehce čajová, jakoby "vařená". Na jazyku působilo měkce, kulatě, bylo příjemně kořenité, takové podzimně melancholické, vrstevnaté. Před rokem pochopitelně působilo mladistvěji, teď je dojem zralosti výraznější. Kyselina přesto pořád působí pevně a svěže.



Dalším podobně zralým vzorkem bylo víno Domaine André Vatan Sancerre "Saint François" 2012. Vůně zralého ovoce, sladkého koření, lehce kouřově-kamenitý štych. Chuť je plná, hutná, vrstevnatá, zralá a měkká, kulatější, ale pořád šťavnatá. Obě tahle vína byla fajn, ale zřejmě do jiného počasí. Mám i podezření, že ty jejich zralé projevy nebudou ve skutečnosti tak výrazné, jen zkrátka tělo tehdy volalo spíš po těch mladších, čerstvých, živých a výrazně osvěžujících vzorcích. Právě tuhle osvěžující živost nabízelo další víno - Domaine Pascal et Nicolas Reverdy Sancerre "Les Angeslots" 2013. Vůně je svěží, studená, spíš jemná, ne moc výrazná, lehce ovocná, chuť působí čerstvě, kyselina maličko svíravě, ale celek je velmi příjemný, krásně lehký, výborně pitný. Je to víno sice svěží, ale nikoli onoho veselého voňavého typu, jako třeba první vzorek, ale spíš elegantní, maličko odtažité. A pěkné. Posledním vzorkem bylo víno Domaine Serge Laloue Sancerre "Le Cul de Beaujeu" 2012 s bohatou, výraznou vůní ovoce, koření a příjemným minerálním štychem. Je vyzrálejší, smetanově krémové, přesto v chuti živé a šťavnaté, chuť je plná a bohatá, plná ovoce, s pěknou kyselinou a dobrou délkou. Parádní tečka za fajn degustací.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama