Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Na konci léta

1. října 2015 v 9:17 | Evas |  Jen tak
Mám ráda období, kdy se léto pomalu mění v podzim, kdy už nehrozí tropická vedra, ale ještě se dá sednout venku se skleničkou, něco ugrilovat, zahrát si nějakou venkovní hru. K tomu zrající jabka, hrozny, pozdní švestky, poslední rajčata a maliny, barevná příroda a konečně chladné noci, kdy se dobře spí. Zkrátka ideál. Škoda, že tohle milé období trvá tak krátce. Během příjemných zářijových dní jsme si otevřeli několik fajn lahví, které ladily s počasím - byly příjemné, vstřícné a už tak nějak podzimně naladěné.








Krásně podzimní bylo cuvée RR+SG sur-lie 2010 Petra Korába. Mělo opalizující slámově žlutou barvu a výraznou bylinkovo-pomerančovou oxidativní vůni. Na jazyku se zdálo hladké a kulaté, chuť byla pikantně ovocná, lehce bylinkově tříslovitá, šťavnatá, s medovou sladkostí vespod, pěknou kyselinou a jemnou hořčinou v závěru. Zkapalněná podzimní melancholie. Moc dobře se pilo.


Neuburské 2013 Oty Ševčíka je hodně povedené víno. Má krásnou zlatou barvu a plnou, ovocně kořeněnou vůni s jemným štychem dřeva a hutnější, ale krásně šťavnatou chuť plnou ovoce, krémové smetany a osvěžující kyseliny. Víno je plné, ale nikoli těžké, je příjemně minerální, vrstevnaté, plnotučné. Dlouhé a elegantní. Parádní.


Ryzlink rýnský 2013 "Nový sud" Tomáše Čačíka je živé, chuťově výrazné víno se silným kouřově-vanilkovým štychem. Pro někoho možná až moc výrazným. Ale já byla v předchozím životě zřejmě dřevomorka a v dalším budu červotoč, výrazně "nastudovaná" vína zkrátka můžu. Má zlatavou barvu, asi spíš květinovou vůni s medovým nádechem a samozřejmě onen kořenitý, vanilkový a kouřový štych. Chuť je živá a dost dlouhá, docela plná, ale nikoliv těžká, kyselina pikantní. Pije se doslova samo.



A taky jsme si otevřeli jedno příjemné lehčí červené. Impera 2011 z vinařství Dva duby je svatovavřinecké, které voní po višních a trochu po nové kůži, později až možná maličko povidlově a taky trochu čokoládově, a má příjemnou ovocnou chuť se stopou čokolády. Připomíná mi višně v čokoládě. Je přátelské a vstřícné, nijak složité, ale lehce pitné, prostě sympatické.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama