Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Na návštěvě u Tomáše Čačíka

11. listopadu 2015 v 10:00 | Evas |  Ve vinařství
Koncem října jsme vyrazili do Kobylí omrknout, co je nového ve vinařství Tomáše Čačíka. Novinky by byly:

1) Nově (od září) je nalahvovaný ročník 2014, ten jsme řádně prozkoumali a o dojmy se vzápětí podělím.

2) Úplně nový, nejen vypraný v perwollu, je samozřejmě ročník 2015. Něco málo jsme ochutnali a o dojmy se radši dělit nebudu, protože tahle živoucí kaliska ještě zdaleka nejsou vínem. Jsem ale moc ráda, že jsme je mohli ochutnat, jelikož mě to moc baví, a už teď se těším na budoucí zweigeltrebe, muškát, pálavu nebo oranžový tramín. Jeví se velmi nadějně. Povídání vinaře o novém ročníku vyznělo dost pozitivně, a ačkoliv problémy nastaly (škůdci, sucho, se kterým si mladé výsadby neporadily, pak obří příval vody během několika hodin, praskání bobulí), mám dojem, že on má dojem, že to bude dobrý :) Celkově byla tahle návštěva sklepa strašně pozitivní a příjemná a myslím si, že velký podíl na tom má právě ta naděje na dobrý ročník. Ostatně mám tenhle pocit i z jiných vinařů, v porovnání s loňským podzimem se mi zdají mnohem veselejší :)

3) Vinařství prochází přijímacím řízením (nebo spíš zkušební dobou) mezi autentisty. Tomášovi to přeju a myslím, že k nim rozhodně patří.

4) Zaslechla jsem cosi o nových etiketách.

5) Kocourovi chybí packa, ale i tak je to fešák.

6) Krabice jsou nově placaté s mezistěnami nikoliv stojaté jako dřív, takže když jich vezete plný kufr, necinkáte už jak mlíkař po ránu.




A co se naopak nezměnilo?

Zase jsme dostali hromadu skvělého jídla a cpali jsme se, až to chvíli vypadalo, že jsme přijeli spíš za jídlem než za vínem. Skvělá kachna s výbornou omáčkou, úžasný kuřecí salát, vyladěný coleslaw, vynikající štrúdl a spousta dalších výborných věcí. Paní Columbová Čačíková je úžasná kuchařka.

A nezměnil se vinař. Byla s ním prdel jako vždycky, tentokrát nás ani nezkoušel, ačkoliv jsme původ Modrého Janka a další chytáky všichni poctivě nastudovali a s týdenním předstihem uspořádali přípravnou schůzi s cílem vypracovat plán, jak se nenechat nachytat :) Fotky z akce jsou spíš nepublikovatelné, všichni jsou vysmátí jak lečo. A strašně rychle to uběhlo, taky jako vždycky.




No a co ty čtrnáctky? Jsou v pohodě, odvezli jsme si pár kousků domů na důkladnější prozkoumání, ve sklepě jsou totiž vína tradičně skvělá všechna :) Takže jen rychlý souhrn: můj oblíbený Modrý Janek je v ročníku 2014 jemnější a voňavější, má svěží lehkou chuť, jemně minerální a lehce pitnou. Kamenitěji působí Neuburské, zdá se mi tenčí, je lehkonohé, osvěžující, má fajn citrusovou kyselinu. Rulandské šedé má tmavší žlutou barvu a bohatou krémovější vůni, která připomíná zralé šťavnaté hrušky. Chuť je plná, příjemně navinulá, dlouhá. Celkem plně působí i Chardonnay, je elegantní, dochuť je dlouhá a nasládlá. Detaily jsem zřejmě prokecala. Super je Pálava s jemnou bylinkovou a květinovou vůní a příjemnou pomerančovou chutí. Je šťavnatá, výrazná, lahodná. Pije se výborně. Modrý portugal pěkně voní po švestkách, višních a čokoládě a má lahodnou, kulatou, měkkou chuť, příjemně ovocnou, lehčí, nekomplikovanou. Frankovka má výraznou ovocnou vůni s lehce koženým štychem, intenzivní višňovou chuť, důraznou, trochu hranatější. Je to mladé víno, navíc čerstvě nalahvované, potřebuje ještě trochu času, ale bude dobré.


Taky jsme ochutnali dvě vína o rok starší, přísný Ryzlink rýnský 2013 (šarže, která nezrála v novém dubovém sudu), se svěží vůní bílého ovoce a květin, a citrusovou, živou, dlouhou chutí a pevnou kyselinou, a Zweigeltrebe barrique 2013 s ovocnou vůní s pěkným nádechem dřeva a kouře a čokolády, a s výraznou višňovou chutí s mazlivou nasládlostí vespod a živou kyselinou v závěru.


A pak jsme si ještě udělali výlet do minulosti. Nejdřív s Frankovkami. Frankovka 2011 působila čerstvě, voněla po višních a kávové čokoládě a měla zralou, hladkou, mazlivě ovocnou chuť. Frankovka 2006 voněla ostružinami a švestkovými povidly a byla lahodná a sametově hladká s pořád pěknou živou kyselinou. Krásná. A Frankovka 2004 měla výraznou vůni jahodové marmelády a teplou zralou chuť plnou ovoce a vláčné čokolády. Úžasná trojice.



Pak jsme si dali pár kroků proti proudu času s Cabernetem Moravia. Ten z ročníku 2008 měl kořeněnou ostružinovou vůni a kávovo-ovocnou příjemnou chuť. Cabernet Moravia 2006 voní jako plný kyblík lesního ovoce a jeho kulatá lahodná chuť je plná koření, kávy, čokolády a zralých ostružin. Paráda.


A pak jsme ještě nahlédli do ročníku 2009 s Zweigeltrebe (voňavé, kulaté a lahodné víno, trochu nasládlé, pěkně ovocné, tak nějak dokonale uspořádané, učesané a uhlazené) a hlavně s André, které vonělo jako pinot noir, bylo tak akorát kořeněné, kouřově a ovocné ve vůni, a jemné, pikantní a hladivé v chuti, že se obávám, že na naší poslední srovnávačce pinotů by se umístilo mezi top vzorky :)


A úplně nejhlouběji do archivu jsme sáhli pro Svatovavřinecké 2000, které krásně vonělo červeným ovocem a karamelem, a jeho příjemná zralá ovocná chuť byla tak lahodná a současně tak živá a šťavnatá, až maličko váhám, zda jsem si ten ročník zapsala správně. Bylo fakt výborné.


Děkuju všem zúčastněným!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 11. listopadu 2015 v 11:29 | Reagovat

Proč já ten článek četl až do konce?
Na začátku překvapivě 100% shoda v hodnocení ročníku 2014 ... a pak příjdou archivní vzorky ... od Toma jsem už pil hodně krásně nazrálých ZW,FR a těším se co objevím v NG a SV, kterých mám několik ročníků zpět ve svém archivu ... ale ten pacholek mi zatajil, že má ještě nějaké láhve Andre ... pil jsem před lety např. jeho AN 2000, jedno z jeho nej vín !!
Příště jdu k němu do sklepa v převleku za mladou blogerku :-P

2 Evas Evas | E-mail | Web | 11. listopadu 2015 v 11:31 | Reagovat

[1]: Půjčím ti šaty a lodičky :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama