Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Podzimní sběr bílý

4. listopadu 2015 v 9:23 | Evas |  Jen tak
Během podzimu jsme si při různých příležitostech otevřeli několik pěkných vín. Dnes se mrknu pod korek těm bílým. Pod vlivem velmi příjemného dojmu, který jsem nedávno měla z cuvée RR + SG sur-lie od Korábů, jsem sáhla po dalším víně Petra Korába s označením sur-lie, a to Starosvětském 2011. Jedná se o ryzlink rýnský ze 46 let starých keřů z boleradické trati Psinky, který ležel na kvasnicích částečně v dubových a částečně v akátových sudech. Má žlutou opalizující barvu, vůni zralých rynglí, bylinkového čaje, lehký oxidativní štych. Chuť je krásně suchá, jemná, ovocná, jemné perlení mu dodává na svěžesti. Pěkné, živé, krásně pitné víno.





Osudným se stal chladničkový přehmat žlutému Veltlínskému zelenému od Tomáše Čačíka - až po otevření jsem zjistila, že tohle je úplně něco jiného, než otevřeno být mělo a že poslední láhev tohoto vína, kterou jsem měla schovanou pro nějakou vybranou společnost, vyzunkneme jen tak ve všední den. Tak to dopadá, když pošlete chlapa do ledničky! No ale dobré bylo, to nemohu říct :) Bohaté vůně se měnily a prolínaly, bylo tam čerstvé seno, podzimní listí, sušené byliny, ořechy, čajové tóny, náznak medu, zralé ovoce, jemný kouřový nádech. Chuť byla vrstevnatá, plná, zralá, s pěknou a pevnou kyselinou. Působila zdravě a plnotučně, silně. Parádní víno, pilo se doslova samo.


A jeden večer nám moc příjemně zpestřil Pinot Gris 2011 Dalibora Osičky. Víno, které se macerovalo 72 hodin na slupkách a potom leželo 20 měsíců na jemných kalech, mělo krásnou jantarovou barvu a vůní mi velmi silně připomnělo návštěvu ve vinařství na Madeiře - karamel, dřevo, zralé pomeranče, bylinky, oříšky. Chuť je neskutečně lahodná, kulatá, plná pomerančové šťávy, má příjemnou bylinkovou příchuť, příjemnou grepovou dochuť, dlouhou a výraznou. Je zdravé, čisté, živé a neskutečně šťavnaté. Úžasně dobré.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 ogariexena ogariexena | Web | 5. listopadu 2015 v 19:46 | Reagovat

Hned bych si s přítelem lahvinku otevřela :-)

2 Ing. Jan Koudelka Ing. Jan Koudelka | E-mail | 9. března 2016 v 2:58 | Reagovat

Milá dámo, po šedesátileté zkušenosti v setkání s vínem nabyl jsem dojmu, že jste bulvární exibionistka, která si dělá s opravdových milovníků vína legraci. Vaše bulvární vyjadřování uráží a to co všechno ve víně jste schopna nalézt hraničí s provokací.

3 Evas Evas | E-mail | Web | 9. března 2016 v 8:29 | Reagovat

[2]: Milý pane inženýre, děkuji vám za zpestření středečního rána, pobavil jste mě.

4 Ing.Jan Koudelka Ing.Jan Koudelka | E-mail | 9. března 2016 v 12:32 | Reagovat

[2]: Milá dámo Evas,Vaše odpověď mne překvapila, její inteligence vlastně potvrdila mé hodnocení. Zajímalo by mne jakou máte kvalifikaci pro Vaše fantastická hodnocení,která postrádají nejdůležitější informace zda jde o kabinet, pozdní sběr,vino suché, polosuché atd., množství alkoholu ,poměr zbytkového cukru a bezcukernatý  extrakt a objem kyseliny. Pokud nevíte, že jenom znalost všech těchto údajů Vám dá takovou představu o víně,která může být podkladem pro rozhodnutí o výběru. Ti nejchytřejší výrobci tyto parametry uvádějí, protože vědí, že jsou pro znalce nezbytné na rozdíl od opěvování vlastního výrobku,samochvála .....,které mne od nákupu spíše odradí, proto dávám přednost českým vinařům, kteří tak nečiní. Na závěr jen trochu filozofie, víno a člověk.Jak se člověk k vínu chová ?. Domnívám se, že dnešní honba za ziskem zasáhla i naše vinaře, kteří ve snaze po nejvyšším přívlastku nechávají vína vyzrát do maximální cukernatosti a potom nemohou získat dobré suché víno,neboť je příliš alkoholické a proto nemůže  splnit svoji nejdůležitější a nezastupitelnou roli, být člověku milým společníkem, pro mne nejlepší jakýkoli bílý kabinet s parametry 2,7,21 a nemusím tam mít žádné citrusy atd.neboť se domnívám, že ty odbourávací technologie jsou motivovány snahou po senzaci a vínu se určitě nelíbí.

[2]:

[3]:

5 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 9. března 2016 v 12:53 | Reagovat

[4]: pane inženýre, při vší úctě; výrobce (myslíte nejspíš vinaře) který ty údaje neuvádí je nejhloupější? Až se to dozví soudruzi v bordeaux, kde dělají chybu, možná začnou psát na své etikety alespoň odrůdy.

6 Evas Evas | E-mail | Web | 9. března 2016 v 13:12 | Reagovat

[4]: Mám pocit, pane Koudelko, že si ze mě jenom děláte legraci. Člověk s šedesátiletým pozitivním vztahem k vínu přece nemůže věřit, že jeho kvalita spočívá v číslech, parametrech a přívlastcích. Říct, že jakýkoliv kabinet s parametry 2, 7, 21 je vždycky a za všech okolností ten nejlepší, je úsměvné.

7 Ing. Jan Koudelka Ing. Jan Koudelka | E-mail | 9. března 2016 v 20:36 | Reagovat

Vážení přátelé bohužel si nerozumíme. Nejprve k francouzským vinařům, nejsem znalec,dávám přednost vínům českým u odrůd,které se v Čechách nepěstují moravským a snažím se mít ve svém sklepě pokud možno všechny dostupné odrůdy. Protože jsem za svůj život vypil tolik vín vynikajících,velmi dobrých, dobrých a dokonce i nedostatečných,mám představu o téměř neskutečné škále kvality a charakteru vín. O francouzských vinařích vím jenom to, že vyrábějí vína u nás označovaná jako známková o kterých prakticky nic nevíte podle filozofie,že postačí,že vám víno chutná.A teď si představte kolik lahví vína bych musel vypít já,abych se dostal k vínům,která mám rád a o kterých mi zástupce jednoho velkého vinařství řekl. že jsou to vína ke kterým se člověk propíjí léta. Protože si objednávám víno přímo od vinařů nebo v dobré vinotéce minimálně v hodnotě 20 ti tisíc potřebuji znát jeho parametry,kt.eré vypovídají o jeho charakteru.Milá paní Evas, je mi velice líto, že mne tak podceňujete, ale samozřejmě přiznávám.že jsem se vyjádřil nepřesně.Dovolte mi to napravit.Chtěl jsem říci, že kabinetní víno jakékoli bílé odrůdy parametrů zbytkový cukr 2 gr. kyseliny 7 gr. bezcukernatý extrakt 21 gr. alkohol 11,0 11,5 mi umožní rozhodnutí si víno objednat.Jak dobré víno je se přesvědčím až ho budu pít,někdy až druhý den v případě,že je nutné nechat víno vydýchat.Závěrem chci říct, že víno těchto parametrů je v celé republice těžké  sehnat, protože jak mi jeden sklepmistr vysvětlil polosuchěho s vyšším procentem alkoholu prodají třikrát tolik a tak jsem nucen ke kompromisům a ve většině případů k výrobě vlastních směsek a případně i růžových vín.

8 Evas Evas | E-mail | Web | 9. března 2016 v 22:12 | Reagovat

[7]: Pak tedy nerozumím tomu, proč jste se obul právě do mého blogu. Kdybyste si přečetl několik článků, velmi rychle byste zjistil, že co se moravských vinařství týká, píšu převážně o úzké skupině vinařů, jejichž produkce vlastně velmi dobře odpovídá vašim požadavkům: jde v drtivé většině o vína suchá s alkoholem kolem 12 %. Moji oblíbení vinaři svá vína až na výjimky nenechávají vína zatřiďovat, takže přívlastkem neposloužím, a jelikož vinaři jako Richard Stávek, Tomáš Čačík, Ota Ševčík, Petr Kočařík, Dalibor či Jaroslav Osičkovi nebo Petr Koráb či vinařství Krásná hora nebo Dva duby jsou pověstná téměř výhradně suchými víny, tenhle fakt už ani nezmiňuji. Naopak bych zmínila, kdyby se jednalo o výjimku z tohoto pravidla. A to, co v chuti a vůni cítím a co mi vína připomínají, to je velmi individuální a není na tom nic fantastického, fantasmagorického a dokonce ani bulvárního - jsou to zkrátka moje vjemy. Navíc jsem si mockrát ověřila, že se se mnou mnozí shodnou :)

9 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 9. března 2016 v 22:33 | Reagovat

Já už chvíli myslel, že to jen hloupý trolling, ale ono to vypadá opravdu na nudný zápal laboratorními analytikami. Uf, přeji tedy hodně štěstí při hledání ideálu krásy 2,7,21 :-) Váš komentář ohledně bulvární exibionistky (divný slovo) je trapně hloupý. Z mého skromného pohledu a podle slov některých zahraničních vinařů je honba za přesnou analytikou spíše české specifikum.

10 Ing. Jan Koudelka Ing. Jan Koudelka | 9. března 2016 v 23:18 | Reagovat

[8]: Paní Evas, to co jsem považoval za bulvární bylo Vaše vyjádření, že se vínu podíváte pod korek,co se týče zatřídění nemusíte mi sloužit přívlastkem, neboť už jsem v životě vypil mnoho jakostních vynikajících a dost špatných pozdních sběrů a výběrů z hroznů,podobně jako prof.Kraus piji všechna vína neboť podle mého názoru právě srovnáním vynikne kvalita nejvíce. Co se týče Vašich vjemů domnívám se,že není nic špatného na tom,že je považuji za fantastické a hodné vynikající profesionální degustérky a potom bych uvítal kdyby jste mi mohla prozradit jakou metodou pracujete,protože jenom obyčejným pitím se mi to zdá neuvěřitelné. Děkuji za odpověď.

11 Evas Evas | E-mail | Web | 10. března 2016 v 10:35 | Reagovat

[10]: Žádnou speciální metodu nemám - podívám se, přivoním a ochutnám. Ale chodím po světě a očuchávám a ochutnávám, a pamatuju si to. Vím, jak voní staré pražce, otcův včelín, hokejový puk, zvětralé pivo, rezavý drát a ovoce na zahradě. Mám ale pocit, že na to jste se neptal, zdá se mi, že si snad myslíte, že to opisuju z etiket nebo to píšu na zakázku vinařů. Pokud naznačujete tohle, nemáme se o čem bavit.

12 Martin Kozák Martin Kozák | E-mail | 10. března 2016 v 10:41 | Reagovat

Pane inženýre, jste bůh! Vypít tolik vína, ať kvalitního či ne, to si zasluhuje respekt. Chtěl bych váš plakát nad postýlku abych se k vám a svatému přívlastku mohl vždy pomodlit, než půjdu spát. A samozřejmě, jak tedy neříká profesor Kraus, ale Cool, půjdu se před tím i vyčůrat.

13 Ing. Jan Koudelka Ing. Jan Koudelka | E-mail | 10. března 2016 v 14:14 | Reagovat

[11]:Znovu jsem se přesvědčil,že diskuse s anonymem není to nejlepší. To co jste napsala svědčí o podprůměrném intelektu a možná i o nějaké úchylce.Můj výsledný dojem je to, že si vymýšlíte ,nebudu si myslet, že děláte dobře placenou reklamu, ale,že si spíše léčíte nějaký komplex. To nejdůležitější, ale je to, co vy všechno nacházíte a tolik obdivujete a je výsledkem brutálních zásahů do charakteru vína,je projevem barbarství a ničení vína.

14 Evas Evas | E-mail | Web | 10. března 2016 v 14:22 | Reagovat

[13]: S anonymem? Tak to je od vás obzvlášť vtipné :)

15 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 10. března 2016 v 14:30 | Reagovat

[13]: Díky! Takhle jsem se u komentářů na vinném webu nepobavil už hodně dlouho :-) 2,7,21 zdar!

16 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 10. března 2016 v 15:15 | Reagovat

[14]: napřed jsem ti to nevěřil. Myslel jsem, že sis pana Koudelku vymyslela a napsala sama, abys všem ukázala, v jaké bublině žijí, ale jestli je to pravé, tak to se nedá než závidět :-)

17 Evas Evas | E-mail | Web | 10. března 2016 v 15:17 | Reagovat

[16]: Můžu ti ho přesměrovat k tobě, chceš? :)

18 Petra Petra | E-mail | Web | 10. března 2016 v 15:22 | Reagovat

Pane inženýre! Před Vašimi desetiletými zkušenostmi s pitím a degustováním vína se skláním a přidávám se k Martinovi a chci plakát i s podpisem (aby to bylo trochu méně anonymní, že).

Nenuťte nám ale Váš vinný pohled na svět a preference ohledně vína, každý má jiné chutě a senzoriku a třeba i o něco menší úchylku na čísla. Pokud chcete prosazovat Váš pohled na svět vína, tak prosím začněte psát vlastní blog. Myslím, že to bude prča.

19 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 10. března 2016 v 15:44 | Reagovat

Hele, tak on to fakt nakonec bude obyčejnej trolling. Vlézt po půlnoci na něčí blog, osočit z bulváru, vnutit ideál 2-7-21 a nakonec vypadnout, že mluvím s anonymem a nemá to cenu :D To nemůže nikdo myslet vážně :-)

20 Ing. Jan Koudelka Ing. Jan Koudelka | E-mail | 10. března 2016 v 19:43 | Reagovat

Jsem docela zklamán, očekával jsem alespoň jeden inteligentní příspěvek,ale je zřejmé,že inteligentní lidé tento blog ignorují.Já jsem vzděláním ekonom a filozof a na víno se především jako filozof dívám, ale uznávám, po přečtení vašich příspěvků, že po vás opravdu nemohu chtít,aby jste mi rozuměli.Sbohem.

21 Martin Kozák Martin Kozák | E-mail | 10. března 2016 v 21:35 | Reagovat

Tak pravil Zarathustra...:)

22 Ing.Jan Koudelka Ing.Jan Koudelka | E-mail | 10. března 2016 v 23:44 | Reagovat

14]Za anonyma se omlouvám,spodní roh stránky mi zakrývala reklama, kterou jsem neodstraňoval v domnění, že tam nic není.

23 Somm Somm | 12. března 2016 v 12:57 | Reagovat

[7]: bullshit

24 Somma Somma | E-mail | 13. března 2016 v 9:25 | Reagovat

[23]:Prosím popište velikost,barvu a hlavně vůni.Děkuji.

[23]:

25 Ing. Jan Koudelka Ing. Jan Koudelka | E-mail | 13. března 2016 v 9:30 | Reagovat

[24]:Hlavně vůni pro Evas.

26 Ing. Jan Koudelka Ing. Jan Koudelka | E-mail | 14. března 2016 v 0:24 | Reagovat

Milá Evas, dodala jste pro mou sociologickou studii  již dostatek cenného materiálu a proto mi dovolte, abych se s Vámi s díky rozloučil. Sbohem.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama