Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Tři sauvignony z Moravy

8. prosince 2015 v 8:56 | Evas |  Jen tak
Nedá se říct, že bych měla přímo sauvignové období, ale vypít hned tři vína této odrůdy během několika dní, to už něco znamená :) Přinejmenším to, že hned ten první vypitý se mi líbil natolik, že jsem dostala chuť vyzkoušet i nějaké další. A taky jsem zjistila, že sauvignonů vlastně pijeme docela málo, takže bylo třeba to napravit.

Ten první jsme vypili na návštěvě u sestry a švagra. Sauvignon 2013 od Petra Korába (trať Psinky, Boleradice) voněl po žlutém ovoci a zralých hruškách, trochu medově a pěkně vyzrále. Plná ovocná chuť působila nasládle, přestože víno je suché a má jen něco málo přes 1 gram zbytkového cukru. V ústech se zdálo krémové, hladké a kulatější, kyselina přesto nechyběla a dochuť působila přes všechnu zralost pořád svěže. Fajn víno, takové plnotučné, zralé, myslím, že by si poradilo i s nějakým hutnějším jídlem, smetanovou omáčkou třeba.




Ještě o dva roky uleželejší je Sauvignon 2011 od Pavla Veselského z Nového Poddvorova. Má nazrálou vůni připomínající angrešt a meruňky, kořenitou, současně minerální. Chuť je plná, díky kyselině působí pevně, dochuť působí živě, víno má příjemnou minerální linku. Je zralé, ale zdaleka ne přezrálé, zdá se spíš "chladné" a kamenité, než přímočaře ovocné. Jo, pěkně se nám pilo!


A pak jsme zalovili mezi čerstvými kousky. V létě jsme si dovezli od Oty Ševčíka vína čerstvě nalahvovaná, takže už je pomalu čas kouknout se na ně. Sauvignon Blanc 2014 (trať Čtvrtě, Bořetice) má krásnou zlatou barvu, svěží a bohatě kořeněnou vůni plnou čerstvého zralého ovoce se stopou medu a dřeva, lahodnou chuť. Ta je plná, krásně ovocná, lehce kořenitá, příjemně minerální, dlouhá, kulatá. Nebezpečně pitné víno.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama