Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Jurská ochutnávka

5. ledna 2016 v 9:52 | Evas |  Degustace
První letošní blog bude o zřejmě zcela poslední degustaci pořádané Jiřím Hronem v Sýrárně na Jiřáku, své působiště totiž přesunul do Francouzského institutu. Týden před Vánocemi jsme ochutnávali vína z Jury. Hodně jsem se těšila, protože degustace jurských vín, která tu proběhla před rokem, byla skvělá, o čemž svědčí tento značně nadšený zápisek. Podstatnou část degustace představovala vína z Domaine Courbet, producenta, který mě právě před rokem tak nadchnul.


Tentokrát jsme začali dvojicí červených vín, která jsou v Juře ovšem dost v menšině. Domaine Courbet Trousseau 2008 Côtes du Jura má světlejší pinotově nahnědlou barvu, teplejší jahodovou nazrálou vůni, lehce svíravou, celkem pevně působící chuť, lehčí, příjemně minerální, v pohodě pitnou. Domaine Courbet Trousseau Violette 2010 Côtes du Jura má taktéž světlejší barvu, trochu do cibulové slupky, jahodovou vůni s lehkým štychem dřeva, hladkou, kulatou chuť, ovocnější a plnější než první vzorek, působí svěžeji a čerstvěji, tak nějak veseleji, je harmonické a moc dobře se pije.




Domaine Courbet Chardonnay 2011 Côtes du Jura má výraznou vůni vanilky, dřeva a oříšků, která působí sladce a připomíná mi vánoční cukroví. V ovocné a pěkně minerální chuti ale po sladkosti není ani stopa, v delší dochuti je naopak výrazná a řízná kyselina. Víno působí krémově, docela zrale, je tam ale na můj vkus všeho tak nějak moc - vůní, chutí, dřeva. Dala bych přednost něčemu umírněnějšímu. Umírněnost a krásnou vstřícnost jsem našla hned u následujícího vína. Domaine Courbet Tradition 2011 Côtes du Jura (70 % Chardonnay, 30 % Savagnin) má pěknou kořenitou, jemně oxidativní vůni s citrusovým nádechem a později i lehce petrolejovým štychem. Šťavnaté víno má pevnou strukturu, působí hladce, ale současně živě a čerstvě, má fajn kyselinu a dlouhou příjemně ovocnou dochuť. Je nenápadně elegantní, nevtíravé, přitom působí vesele a vstřícně. Tohle mě bavilo hodně. Domaine Geneletti L'Etoile Au Désaire 2008 na první nádech voní jako vlašské ořechy, objevuje se kořenitost, zralé žluté ovoce, spadané listí. Kořeněná chuť má výrazně minerální podtón, působí zrale, tak nějak zemitě, kouřově, struktura mi přijde trochu moc olejovitá. Víno se mi zdá trochu těžké, jaksi podzimně melancholické, trochu mi chybí kapka živosti. Ale tenhle dojem mohl vzniknout pod vlivem předchozího úžasně pitného vzorku. Domaine Courbet Savagnin 2011 Côtes du Jura voní jako jablka, ořechy a med, má fajn oxidativní nádech (úplně se mi vybavila vzpomínka na návštěvu vinařství na Madeiře), chuť je plná a dlouhá s fajn grepovou hořčinou v závěru. Je příjemně zralé, ale pořád pěkně šťavnaté, zdravé a čisté, parádně pitné.


Domaine Martin-Faudot Nature 2006 zpočátku dost zapařenou vůni, žluté ovoce s nádechem barvy-laky, výrazná, plnější zrale ovocná chuť je prodloužená pořádnou kyselinou, víno je na jazyku až moc svíravé. Zdálo se mi poměrně nevstřícné, nějak jsem se s ním nemohla vypořádat. Mnohem víc mi sedlo víno o rok mladší - Domaine Martin-Faudot Savagnin 2007 Arbois. Má okrovou barvu a krásnou kořeněnou karamelovo-vanilkovou vůni zase v onom madeirském stylu, navíc s fajn petrolejovým štychem. Chuť je příjemná, čistá, působí pevně, akorát zrale, je výrazně minerální (v zápisku mám "mineralita jak noha" :). Jo, tohle bylo mnohem, mnohem lepší.





Domaine Geneletti Château-Chalon 2003 má tmavě zlatou barvu a bohatou a proměnlivou vůni, která se rozpíná od ořechů v medu, přes karamel a sušené ovoce, k vlhkému zdivu, lékárně a barvám-lakům. Chuť je vyrovnaná, víno působí v ústech pevně a silně, je výrazné a velmi dlouhé, na patře hodně dlouho zůstává krásně vyrovnaný mix příjemné kyselosti a parádní minerality. Domaine Courbet Château-Chalon 2000 - opět parádně zlatá až jantarová barva a podobný mix vůní ovocných, kořeněných a technických vůní, tentokrát s výraznější příměsí bylinek či nějaké léčivé tinktury. Chuť je úžasně harmonická, vyladěná, bohatá, přitom ne otravně expresivní, akorát výrazná, akorát navinulá, akorát pevná, akorát dlouhá. Prostě výborná. Pierre Overnoy Vin Jaune 1983 Arbois Pupillin má výraznou žlutooranžovou barvu a krásně nazrálou kouřovou vůni pečeného ovoce, dřeva a bylin. Vzhledem ke stáří vína je obdivuhodné, jak se dosud drží a jakou má pořád ještě sílu, ale musím říct, že chuťově je, hlavně ve srovnání s předchozími dvěma vzorky, z mého pohledu už trochu out, jeho chuť jsem nebyla schopná vnímat jako celek, projevovala se jako dva oddělené vjemy - na patře tenčí navinulá chuť, vespod třapinová svíravá hořkost. Vpít se nebyl problém, ale nadšení jako z předchozího vzorku se nekonalo.



A degustaci jsme zakončili sladce - slámovkou Domaine Geneletti Vin de Paille L'Etoile 2006. Měla barvu karamelu a krásnou vůni sušených fíků a sultánek s pěkným kouřovým štychem. Lahodná a plná karamelová chuť je příjemně kořenitá a podepřená dobrou kyselinou. Velmi sladké, ale pěkně vyvážené víno, v rámci slaďáků opravdu výborný kousek.



Byla to povedená degustace, moc děkuju za možnost tahle vína ochutnat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 6. ledna 2016 v 10:46 | Reagovat

Bylo to skvělý, tu tragickou účast nechápu (sváteční shon?).

2 Evas Evas | E-mail | Web | 6. ledna 2016 v 11:19 | Reagovat

[1]: Taky nechápu, docela mě to mrzelo, že nepřišel skoro nikdo. Bylo to super.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama