Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Skvělá Agathe Bursin a další alsaské pinoty

9. února 2016 v 11:01 | Evas |  Degustace
Další z degustací, kterou uspořádal dovozce Jiří Hron v Café 35, byla ve znamení mé oblíbené modré odrůdy. Dorazila jsem později, v době, kdy někteří účastníci už byli u posledního vzorku a na teplotě vín bylo docela znát, že už nějakou dobu stojí na stole bez chlazení. Bílá vína Jiří Hron vždycky poctivě chladí, asi bych to doporučovala i u červených. Nebo bych doporučila sama sobě přijít dřív :)


S víny Françoise Schmitta z Ohrschwiru jsem se předchozích degustacích setkala už několikrát a měla jsem to s nimi jako na houpačce - někdy super, někdy totální nepochopení. Rouge d ̓Alsace Pinot Noir 2012 je ale pěkný. Má světlou jahodovou barvu s cihlovými okraji, teplejší kořenitě-ovocnou vůni s lehkým štychem nové kůže a hladkou příjemnou chuť s mírnou hořčinou v závěru. Dochuť je navinulá, dost dlouhá. Fajn lehčí, odrůdové víno.


Domaine Joseph Moellinger & Fils Rosenberg Pinot Noir 2012 (Wettolsheim) má červenější jasnější barvu a ačkoliv se jedná o stejný ročník jako u prvního vína, jeho vůně působí mladistvěji, víc ovocně a svěže, v pozadí se skrývá sympatická zemitost. Ovocná chuť s čokoládovou hořkostí vespod lehce drhne na jazyku, je dost dlouhá, dělá taktéž mladistvý, "drsnější" dojmem. Tohle mě baví, pěkné víno.





Domaine Mader Cuvée Theophile Pinot Noir 2011 (Hunawihr) má krásnou, bohatou a omamnou vůni. Úžasnou, ale pinotovou ani náhodou. Voní po velmi zralých ostružinách a vanilce, evokuje sladké pečivo namazané ostružinovou marmeládou. Výrazně nasládlá, plná a bohatá je i chuť, která je hladká jako samet a vláčná jako mléčná čokoláda. Je to pěkné víno a už vidím svoje kámošky, jak z něj jdou do kolen. Ale mé představy o téhle odrůdě moc nenaplňuje. Ovšem co jsou moje představy ve srovnání s chutí nebo náladou, že jo! Nevědět odrůdu, slupnu to jak ostružinovou pralinku, ani nemrknu.


Hodně zvědavá jsem byla na víno Domaine Fernand Engel Cuvée Fernand Pinot Noir 2010 (Rohrschwihr), protože jsem měla dojem, že mezi dříve příchozími je vítězem večera, vraceli se k němu a obdivně vzdychali. Nevím, jestli roli tudíž nezahrálo přehnané očekávání, musím se ale přiznat, že mi vůbec nesedlo a naopak se mi zdálo z celé šestice nejslabší. Cihlovou barvu následovala poněkud "zapařená" vůně, pod ovocnou vrstvou byl zvláštní květinovo-silážový odér. V chuti jsem našla především sladkost, ale ne tu příjemnou a šťavnatou kyselinou vyváženou jako u předchozího Madera, ale divně trčící, karamelovou, lehce spálenou sladkost, která ulpívá v ústech ještě dlouho po polknutí (někdy prostě dlouhá dochuť není výhodou :) No, zkrátka mi nesedlo.





Zato následující vzorek mi moje zklamání bohatě vynahradil. Strangenberg Pinot Noir 2011 od Agathe Bursin (Westhalten) je skvělý a moje představy o pinotu naplňuje bez výhrad. Světlejší červená barva, pěkná ovocná (jahodovo-třešňová) vůně se stopou kávy a lehoučkým štychem dřeva a lahodná, srovnaná příjemně ovocná chuť, delší, pěkně kulatá, teplejší, sametová, s příjemně kořenitou dochutí. Velmi pěkné víno.


A na závěr Jacques Iltis Rouge de St. Hippolyte Schlossreben Pinot Noir 2009 má tmavší barvu a zpočátku trochu animální štych, který se ale v pohodě odvětrá a zůstane zralá, těžší čokoládovo-ovocná vůně. Chuť působí barevně, vrstevnatě, mix zralého ovoce a kávy. Vtipné je drobné perlení na jazyku, o kterém si nejsem jistá, jestli tam tak úplně patří, nicméně mně nevadí, víno tak působí živě, je šťavnaté, velmi dobře se pije.







 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 9. února 2016 v 15:22 | Reagovat

Zut! Ten starej pirát dělá i Agátu? To mě štve, myslel jsem, že ji tady nikdo nezná :-)))

2 Evas Evas | E-mail | Web | 9. února 2016 v 15:24 | Reagovat

[1]: Chacha, no asi jo, já se s jejím vínem setkala poprvé. Leze ti do zelí? :)

3 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 9. února 2016 v 16:39 | Reagovat

Neleze, spíš naopak: on tam byl první. Lezu mu do zelí, ale nevěděl jsem, že ji dováží :-) a nebylo to poprvé, co jsme se na něčem shodli :-) ale já se to většinou dovídám až od Tebe, on nikde nemá seznam, co dováží.

4 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 12. února 2016 v 13:41 | Reagovat

[3]: Agátu má, psal jsem o jejích vínech už nejméně třikrát, nečteš pozorně ;-)

5 Jiri Hron Jiri Hron | E-mail | Web | 13. února 2016 v 12:37 | Reagovat

Moje vyhody jsou : znalost terénu a znalost francouzstiny... Anglicky se sice dnes taky domluvis, ale hned ti pripomenou Janu z Arku ![4]:

6 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 16. února 2016 v 11:08 | Reagovat

[5]: aha, už tam ten seznam vidím. Ale Bernhardovi z Katzenthalu na seznamu nejsou, myslel jsem, že je vozíš???

7 Jiri Hron Jiri Hron | E-mail | Web | 17. února 2016 v 6:59 | Reagovat

[6]:Ja toho vozim i o hodne vic, ale vsechno tam nepisu ! Existuje tady hodne sikulu, kteri prijdou na mé degustace, vyfotej flasky a pak jdou do vinarstvi a zacnou si hrat na dovozce ! Ono najit dobrého vinare neni zase tak jednoduché a ja si nemohu nechat patentovat mé objevy. K Bernhardtovi jezdim uz asi 3 roky, k Bursinové 5, ale problém s tim nemam. Jen v Alsasku jsem uz otestoval neco mezi 50 a 60 vinarsvi... Moji absolutni duveru maji zde v CR co se degustaci tyce pouze Eva s Honzou, kteri vino nedovazi... Zil jsem ve Francii skoro 44 let a v tom mne asi tezko nekdo predbehne !

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama