Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


V Krásné hoře

18. února 2016 v 9:54 | Evas |  Ve vinařství
Minulý víkend jsme se zase jednou vypravili do Krásné hory. Nebyla jsem tam, ani nepamatuju, tuhle předloňskou degustaci jsem prakticky prošvihla, takže co se krásnohorských vín týká, byla jsem dost mimo mísu. Takže už bylo na čase udělat zase nějaký důkladnější průzkum. V Krásné hoře úspěšně zvládli první pětiletku v novém provozu, tak si na oslavu tohoto významného výročí nadělili nějaké novinky. Tak především nové sklo - o teď vám v Krásné hoře dají víno ochutnat ze sklenic, které si sami navrhli a které vyrobil ve své sklárně Ladislav Breznický. Novinkou je taky chystaný upgrade etiket, který už se blíží do finiše. Téměř finální návrh jsme viděli, líbí se mi a mám radost, že ročník bude viditelný zároveň s odrůdou, což věc, která mi u současných etiket chyběla. Zřejmě jako první mimo rodinný okruh jsme taky ochutnali sekt z Pinotu Noir ročníku 2014, pevný, živý, suchý až hubu vysušující osvěžující mok s pěknou "červenou" kyselinou, který nakopne a povzbudí.




Takže nakopnuti a povzbuzeni jsme se vrhli do ochutnávky mladých vín. Marek Vybíral nazývá ročník 2015 "popíkem". Je pravda, že se nekonal obvyklý boj s hubu-křivícími kyselinami, nepřístupností a smrádky. Nová vína jsou voňavá, lahodná, už teď poměrně učesaná, v některých zůstal i nějaký ten zbytkový cukr (aby bylo jasno - mluvíme o Krásné hoře, takže onen "nečekaný cukr" se pohybuje někde kolem dvou, maximálně tří gramů :) Přestože je ten poslední ročník v porovnání s předchozími touto roční dobou určitě nejdál, nejvoňavější a nejlíbivější, pořád je brzy na nějaké rozsáhlé popisy a důkladné hodnocení, protože s víny se pořád míchá, scelují se různé šarže, zkrátka se s ním pracuje. Něco odstřelit by bylo nefér, příliš vychválit ostatně taky. Nadchl mě Blanc de Pinot Noir, není tak opulentní jako Pinot Gris nebo cuvée Chardonnay Pinot Blanc (které se jinak zdají hodně povedené), působí chladně, pevně, má taky onen "červený" nádech v dochuti jako zmíněný sekt, zdá se minerální, bude jistě parádně pitný.


Zajímavá byla trojice Sauvignonů. Základní Sauvignon má svěží ovocitou vůni se štychem dřeva, pěknou kyselinu, ovocnou suchou chuť a fajn minerální podtón. Sauvignon z trati Krásná hora, který ležel 14 dní na slupkách a nebyla do něj přidána žádná síra, má tmavě žlutou barvu, výraznou ovocně-bylinnou vůni s nádechem připomínajícím kapky na kašel a plnou, kulatou a hladkou chuť. "Slupkového" je jen troška a bude v malých množstvích přimíchán k ostatním Sauvignonům. No a Sauvignon "terroir", tj. opět z vlastních hroznů taktéž z trati Krásná hora a z nového 500 l sudu, má přímo kouzelnou vůni, černorybízovou, bohatou, a k tomu lahodnou, plnou a přitom úžasně osvěžující chuť. Pro někoho možná už moc líbivka, ale mě trocha expresivnosti a afektovanosti u téhle odrůdy nevadí. A tomu terroir v uvozovkách - v Krásné hoře říkali, že pozorují čím dál větší rozdíl v kvalitě hroznů vlastních a nakupovaných. Kvalitu nakupovaných si hlídají, takže nejde o její zhoršování, ale naopak o zvyšování kvality vlastního materiálu. Ostatně čím dál víc energie věnují právě vinohradům a práci venku, která, jak se zdá, se začíná opravdu vyplácet. Viděli jsme fotky z přípravy biodynamických preparátů a Marek při jejich popisu vypadá ve svém živlu. Nůžky se prý rozevírají a vína z vlastních hroznů jsou natolik jinde než ostatní, že vlastně tvoří samostatnou řadu. Nevím, jestli takhle "terroirová" vína budou nakonec nějak vizuálně odlišena, nebo je zvenčí poznáme jen podle trati, ceny a pozdějšího uvedení na trh :) Uvidíme. Každopádně onen Sauvignon z této "řady" je skvělý. Stejně tak Pinot Noir. Má typickou barvu a kořenitou třešňovou vůni se štychem dřeva a lahodnou ovocnou chuť s pevnou strukturou a dlouhou kyselinou, co má grády. Bílá vína se jevila hotovější, tohle je ještě divočinka, ale jednou to bude další kousek z úžasné pinotnoirovské krásnohorské řady.


No a pak už jsme jenom jedli, kecali a pili vína starší, ještě starší a úplně nejstarší. Některá z těch, co se jsou aktuálně v prodeji, jsme si odvezli domů, takže se o nich zmíním časem, až si je ochutnáme v klidu. Teď zmíním třeba krásně svěží, ovocné, lehké a krásně pitné Zweigeltrebe rosé 2014, které jsme vypili ke skvělému předkrmu z rukoly, hrušek, červených vlašských ořechů s parmezánem a javorovým sirupem. S telecím blanketem s jasmínovou rýží a červenou rýží z Piemonte si krásně poradilo Cuvée Viktoria 2013, ale tu jsme si právě dovezli i domů, takže se spíš vrátím ke Cuvée Viktoria 2011 - má už pěkně nazrálou vůni s pěkným vanilkovým nádechem po dřevě a kulatou, bohatou, ale krásně živou chuť, dobře strukturovanou, dost dlouhou. Elegantní, přitom velmi vstřícné víno. Skvělé byly Chardonnay. Ročník 2010 má až do medové sladkosti zralou, pěknou a výraznou, ale nevtíravě elegantní vůni a prachově suchou chuť zralého žlutého ovoce, která je pořád pevná, dlouhá a intenzivní. Chardonnay 2013 má citrusovou vůni se stopou příjemné kořenitosti a parádně pitnou, středně plnou a delší chuť s pěknou kyselinou, ovocně-kořeněnou dochutí. Moc pěkné, zdravé, čisté, vstřícné.


Doma jsme sáhli do útrob lednice a vytáhli Pinot Noir 2006 a vzali jsme ho pro zajímavost s sebou. Pro srovnání nám Marek nabídl ještě pinot o rok starší a taky jednu směsku z téhož ročníku. Pinot Noir 2005 byl úplně v pohodě. Už hodně zralé víno s trochou těkavek, které bylo třeba odvětrat, a hladkou a srovnanou jahodovou chutí, v níž ale nechyběla kyselina, s čokoládovým podtónem a docela slušnou délkou. Čumím jak puk, ale je to normálně v kondici. Směs Cabernet Moravia a Pinot Noir 2005 zní sice podivně a nevím, s jakým cílem byla vytvořena, ale moje čumění teda ještě zintenzivnila, protože to bylo fakt dobré. Barvu mělo víno jasnější a červenější než čistý pinot, taky vůně byla "červenější", ostružinová, výrazná, hodně cabernetová. Višňovo-ostružinová chuť má normální délku, příjemnou kořenitost, pořád pěknou kyselinu, plnost i překvapivou svěžest. Cabernet se tu prosazuje silně, vlastně pinot v podstatě potlačuje. Víno se zdá o takové tři roky mladší než čistý pinot. A je fakt moc dobré, díky mladistvějšímu a čerstvějšímu projevu je pro mě lepší než samotný pinot (ale někteří účastníci zájezdu zase hlasovali spíš pro něj). Nakonec ta naše 2006 byla nejslabší :) Vůně byla vlastně spíš tak trochu smrádek, aspoň zpočátku, taková sevřená sklepovina a jistá zapařenost, i když postupně se objevily klasické pinotové tóny. Víno bylo plnější, výraznější a šťavnatější než to o rok starší. Chuť byla vlastně v pohodě, ale vůně toho staršího byla zkrátka pěknější.


A z červených ještě zmíním moc pěkné Zweigeltrebe Reserva 2010 s jasně červenou barvou, krásnou vůní zralého červeného ovoce a lahodnou sametovou chutí plnou ovocných šťáv a vláčné čokolády. Dost dlouhé, docela plné, chuťově barevné, příjemné víno. Jestli ho někdo ještě máte doma, tak vězte, že je moc pěkné.


Ani zdaleka jsem nezmínila všechna vína, která jsme ochutnali. Ani všechno to dobré jídlo. Ale snad je jasné, že jsme se měli skvěle a byl to moc příjemný večer. Nakonec mám ještě důkaz, že kravské rohy zakopané ve vinici už začínají fungovat: vyfotila jsem UFO nad Krásnou horou!


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 18. února 2016 v 11:50 | Reagovat

Ahoj,PN07 jste náhodou neměli? Pro mě stále nej víno z KH. Mám poslední láhev. Minulou jsem otevřel v r2014 a byla skvělá. Tu poslední pořád odkládám...protože je poslední..:-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 18. února 2016 v 14:10 | Reagovat

[1]: Bohužel ne, bylo by to zajímavé srovnání. Mám ještě tu 2005 jednu, tak jsem byla ráda, že se zjistilo, že to ještě není mrtvola. Ale už to asi nemá cenu odkládat :) Být tebou, taky bych tu sedmičku už netrápila :)

3 PepaK PepaK | E-mail | 18. února 2016 v 15:01 | Reagovat

No jo, ale asi to taky znáš...vezmeš poslední láhev z archivu ... pohladíš ji..a vrátíš...tak to uděláš několikrát a...necháš ji v archivu..:-)
Mám tam ještě oblíbený PN06 od Sůkala. Udělám letos poddvorovský souboj. Dík za článek a inspiraci. :-)

4 anchovickal anchovickal | Web | 19. února 2016 v 19:06 | Reagovat

To musel být krásný víkend :-)

5 Ondra KH Ondra KH | E-mail | 22. února 2016 v 12:53 | Reagovat

[1]:PN 07 se bohužel už ani u nás v archivu nenajde.

6 Petra Petra | E-mail | Web | 22. února 2016 v 12:54 | Reagovat

"Popik" je super prirovnani :) nemuzu  nez souhlasit...taky jsem asi pred tydnem ochutnavala cerstve nalahvovane cervene 2015 a uz jsem tu pusu krivila snad preventivne :) a ejhle, bylo to hladke, sametove vonave, jemne....zatim zadny ohromujici charakter, ale pilo se to dobre a bude se to libit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama