Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Lasagne a Bernety

10. března 2016 v 9:59 | Evas |  Jen tak
Po včerejšku stráveném nad dopisy pobouřených čtenářů, jsem tu s dalším exhibicionistickým zápiskem, jehož název tentokrát zní vyloženě bulvárně. Jako nějaká filmová či seriálová dvojka, že? Něco jako Randall a Hopkirk, Dempsey a Makepeaceová nebo Nývlt a Macháně.


Lasagne a Bernety by mohli být italští detektivové, Lasagne rozvážný tlouštík s bystrým analytickým mozkem a břitce ironickým humorem a Bernety okouzlující sexy kriminalista s nevyřešeným osobním životem, poněkud ukecaný a chvástavý, ale se srdcem ze zlata. Jo, to zní slibně, byl by to trhák! Skutečnost je ovšem daleko prozaičtější, jde zas a jenom o to žrádlo a chlast! Nedávno jsem někde na internetu zahlédla mezi tipy na rychlá jídla boloňské lasagne. To mě teda pobavilo. Nebo spíš spravedlivě pobouřilo? Vždyť jenom na boloňské ragú musíte nakrájet a osmahnout kvanta zeleniny, o mase nemluvě, a pak ho nechat dlouhé hodiny poklidně probublávat. Já si na uvaření boloňského ragú beru dovolenou. Je sice pravda, že ho většinou vařím kotel, ten největší hrnec, co se u nás doma najde, plný až po okraj, protože několik hodin pomalu dusit dvě porce se mi zdá jako plýtvání všemi zdroji včetně lidských (a navíc není nad to, mít v mrazáku pěkných pár porcí ragú v zásobě - to potom v těžkých chvílích člověk jako když najde!). A to máme teprve to ragú. I s hotovou omáčkou pak příprava lasagní zabere ještě docela dost času, vaření bešamelu ani pečení, natož pečlivé sestavení výsledného díla se prostě nedá ošidit. Rychlé jídlo si zkrátka představuju jinak. Ale miluju je víc než Garfield!





Když jsme si je dali posledně, otevřeli jsme k nim víno z Krásné hory, Cuvée Bernety 2013 Claratum. Název Bernety kdysi vznikl jako pracovní pojmenování směsi Cabernetu Sauvignonu, Cabernetu Moravia a Alibernetu, které se rychle ujalo a z Bernetů se stala zavedená značka. Podíly jednotlivých odrůd se v průběhu věků různě měnily, později se do party přidal i Merlot, naopak někteří zakládající členové byli nemilosrdně odstaveni. Dnes už by se hodil spíš název Merlety: Merlotu je totiž 50 %, druhou polovinu tvoří Cabernet Sauvignon.


Bernety 2013 jsou jahodově červené, tak trochu pinotově nahnědlé, a malinko zakalené (jsou totiž nefiltrované), jak se blížíte ke dnu láhve, kalnost je patrnější a patrnější. Teplá vůně připomíná jahodovou marmeládu, přitom ale nepůsobí sladce a unyle, naopak je pěkně svěží, kořenitá, s pěkným nádechem po dřevě. Chuť je ovocná s fajn dochutí, která připomíná hořkou čokoládu, a pěknou živou kyselinou. Víno je lehkonohé, příjemně kořeněné, svěží, přitom hladké a kulaté, vstřícné, kamarádské, krásně pitné. S blížícím se dnem láhve se zintenzivňuje nejen matný závoj, ale i jistá "hmotnost" a výživnost chuti. Lahodné, moc pěkné víno.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 dadainka dadainka | Web | 11. března 2016 v 20:21 | Reagovat

Lasagne miluju :-)

2 Sajmik Sajmik | 16. března 2016 v 9:28 | Reagovat

Pan inženýr Koudelka měl pravdu, tento blog je extrémně subjektivistický a teď navíc i kulinářsky elitářský - každý přece ví, že lasagne se kupují v plastové krabičce v supermarketu a stačí je dát do mikrovlnky :-) .

3 Evas Evas | E-mail | Web | 16. března 2016 v 11:22 | Reagovat

[2]: Uff, přiznávám se, jsem bulvární exhibicionistický kulinářsky elitářský anarchistický bohém, rudý bolševický nok!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama