Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Růžový cabernet, Modrý Janek, oranžová Ema a víno, jaké svět neviděl

22. března 2016 v 9:10 | Evas |  Degustace
Tyhle barevné věci a spoustu dalšího dovezl kobylský vinař Tomáš Čačík do vinotéky v Dlouhé Loučce. Taky vtipné povídání, sprinterské ochutnávací tempo, pár nehotových ukázek ročníku 2015 a fungl nové etikety. Zahájení letošní degustační sezóny v této vinotéce bylo hodně povedené.


Kdo zná vína Tomáše Čačíka, zná určitě víno Modrý Janek. Jde o jakousi pododrůdu nebo klon veltlínu, jehož bobule brzy po odkvětu zmodrají, během zrání až zfialoví a teprve před dozráním šednou a zelenají. Víno z Modrého Janka prý vyrábí ještě pár dalších vinařů, já znám ale jen ten Čačíkův. Patří ostatně k jeho stálicím a mně se obvykle líbí v každém ročníku. Ani 2014 není výjimkou. Je to svěží, minerální víno, příjemně kořenité, lehké, krásně pitné, s umírněnou lehkou vůní. Znovu mě nadchlo Neuburské 2014, které má pěknou jemnou vůni bílého ovoce s lehkým květinovým nádechem a šťavnatou, svěží chuť s citrusovou dochutí a pěknou mineralitou. Suché a přitom šťavnaté, až se sliny sbíhají! Stejně jako Modrý Janek je Neuburské z kobylské trati U Skalky.





S Rulandským bílým 2014 (trať Lácary, Kobylí) jsem už taky měla tu čest se setkat, moc se mi líbí. Má krásnou bohatou vůni žlutého ovoce zatím s výrazným štychem vanilky z dubového sudu a plnou krémovou chuť s jemnou grepovou dochutí. Moc pěkné, plné, ale současně svěží víno. Rulandské šedé 2014 (Padělky, Kobylí) má podle předchozího vzorku méně opulentní vůni, ale taky plnou zralého ovoce, navíc oříšky, medovou nasládlost, k tomu i lehoučký štych ryzlinkového petroleje. Chuť je pevná, dlouhá, v závěru minerální. Je to složitější víno, potřebovala bych na jeho průzkum asi víc času. Při tomto letmém setkání se mi ale líbilo. Čačíkova Pálava je pro mě pojem, důkaz, že z odrůdy, která mě jinak moc nebaví, lze udělat zajímavé a hlavně pitné víno. Pálava 2014 (U Skalky, Kobylí) lahvovaná s kaly, mě ale trochu rozhodila. Má bohatou vůni, v níž se silně projevuje tramín, s nádechem po šťavnatém jablku a výraznou kořenitostí, a neurčitou, lehce svíravou chuť, která mi připomíná bylinkový čaj. Byla jsem připravená na tradičně prachově suchou svěží pomerančovo-minerální Pálavu, takže výrazně tramínový projev, ačkoliv k této odrůdě samozřejmě patří, mě překvapil. Budu ji muset někdy důkladněji prozkoumat :)


Cabernet Moravia 2014 (Lácary, Kobylí) má jasně červenou barvu a jemnou ovocnou vůni, nejvýraznější je vůně višní včetně pecek, lehký štych kůže. Ovocná chuť je svěží, lehkonohá, veselá, příjemná. Je to lehké, krásně pitné víno s živou kyselinou, v něm se odráží složitější ročník. Není to ten bohatý a kořeněný dobře zrající Cabernet Moravia, tak typický pro tohle vinařství, ale to nevadí, je to fajn pitné víno. Roli vína s potenciálem ke zrání tak přebírá v tomto ročníku Frankovka. Frankovka 2014 (Padělky, Kobylí) má krásnou ovocnou vůni, jen jemně kořenitou, výraznou, ale elegantní, a k tomu šťavnatou, pevnou a dlouhou chuť, velmi lahodnou, živou, plnou ovoce a nasládlé čokolády. Samozřejmě je to zatím mladičké víno, ale už teď je moc dobré. Pokud bude zrát tak pěkně jako Frankovka 2013, máme se nač těšit.


A pak jsme ochutnali několik vzorků z ročníku 2015. Nadchlo mě růžové víno. Cabernet Moravia rosé 2015 má světloučkou lososovou barvu a kouzelnou vůni malin se smetanou. Chuť je krásně vyrovnaná, svěží a lahodná, na rosé dost dlouhá, suchá. Úžasně pitné víno! Hodně se mi líbil i Muškát moravský 2015, který má typickou krásnou aromatiku a svěží výraznou chuť opět s dost dlouhou dochutí. Velmi aromatický je i Sauvignon 2015, který voní jako keřík černého rybízu a má nasládlou kulatou chuť. Rulandské šedé 2015 zraje v novém sudu, takže vůně dřeva je samozřejmě výrazná, není ale nijak rušivá, protože víno má jinak mnoho vrstev dalších vůní zralého ovoce a medu opět se štychem, který mi připomíná petrolej, jako bývá u ryzlinků. Je to tělnaté, plné a dlouhé víno, lahodné chuti. Cabernet Moravia 2015 má typicky ovocně-kořeněnou vůni, ovocné tóny připomínají ostružiny, kořenitost připomíná sladkou maďarskou papriku. Chuť je plná, hladká a kulatá, zdá se mi až mlaskavě sladká (zbytkový cukr je přitom prakticky na nule), plná ovoce a koření. Ovocný bonbonek. A na konec Cuvée Ema 7 x 7 2015, oranžové víno. Jedná se o směs sedmi odrůd (VZ, VB, CH, RB, SG, RR, RV) macerovaných sedm dní na slupkách. Barva je žlutá, ve vůni s bylinkovým štychem jsem nedokázala identifikovat žádnou jednoznačnou vůni, což je ale u takhle mnohoodrůdových vín běžné. Vůně je prostě vinná :) Chuť je neurčitá, kulatá a hladká, až dělá poněkud olejovitý dojem. Je nasládlá a trochu mi v ní chybí živější kyselina - víno se mi zdá tak nějak usedlé, jeho chuť je až příliš harmonická (to je blbost, co?, ale neumím to jinak popsat). Myslím, že je příliš brzo na hodnocení takového vína, vsadím se, že jestli se s ním ještě setkám, budu plkat zase úplně něco jiného :)


Jo a vlastně ještě to víno, jaké svět neviděl. To jste zvědaví, co? Já taky byla! Takže je to takhle - víno, jaké svět neviděl, se cestou autem na sever nějakou záhadou pootevřelo a vstřebaly ho kartony a koberečky. V lahvi zbyl přesně jeden hlt. A hádejte, kdo ho vypil? No jasně, že já! Ale upíralo se přitom na mě víc než dvacet párů očí, a to mě rozhodilo natolik, že ani nevím, co to bylo :) Myslím, že bílá rulanda. Jak chutnala, to netuším vůbec. Ale to, že zbylo zrovna na mě, bylo znamení, že mě ten víkend čeká jenom štěstí - hned druhý den jsem na bále v tombole vyhrála sazenice alpínského rybízu, zimolezu a skalníku, pixlu podpalovače a bednu Sunaru. A to se vyplatí!



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 22. března 2016 v 16:46 | Reagovat

Po minulém komentáři, který si zaplať pánbůh asi ani nečetla-Šalša leden-hrubka jak Brno-jsem si řekl, že už sem raději psát komentáře nebudu :-) Ale nešlo to vydržet. Až na jednu či dvě vyjímky s tvým hodnocením samozřejmě nesouhlasím, ale jinak moc hezký článek o dobrém vinaři, který se každým rokem nejenom zlepšuje, ale vždy mě něčím překvapí. Letos třeba SG15 (nasladlý? :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 22. března 2016 v 16:50 | Reagovat

[1]: Komentář o Laurotu od Šalši jsem samozřejmě četla, ale jaksi nebylo, co dodat :) Řekl jsi vše, co bylo potřeba :)

A děkuju.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama