Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Sleposlepá slepice

30. března 2016 v 10:18 | Evas |  Slepice aneb slepé degustace
V půlce března jsme absolvovali další slepou degustaci ve Vysokém Mýtě. O předchozích vysokomýtských akcích jsem psala tady. Zúčastnili se titíž obvyklí podezřelí jako vždy a průběh byl také tradiční: sraz v pátek v podvečer, degustace ze zakrytých lahví, následné odhalení, bouřlivá diskuze a už tradiční doušek piva před spaním. V sobotu pak trocha sportu, poflakování se po městě i v přírodě a hlavně jídlo. A večer návrat k otevřeným lahvím a pokec o vývoji jejich obsahů. Tentokrát jsme ale přitvrdili: nejen, že lahve byly zcela anonymní, ale taky jsme použili černé sklo a navíc jsme ani neměli k dispozici seznam vín, která jsou ve hře. Není to prča, vyjadřovat se k vínu, o němž nevíte vůbec nic :) A ještě k tomu s vědomím, že jeden z nás ví! Musím přiznat Tomovi, že jeho sebeovládání je obdivuhodné - zachovávat pokerovou tvář při našich mimózních řečech se mu dařilo perfektně.

Šla jsem do toho se zvědavostí, nadšením, odhodláním, ale současně se silnou obavou, že budu úplně v háji. A že se zaseknu hned u barvy. Jak to nakonec dopadlo, se vám pokusím zprostředkovat co nejautentičtěji. První část komentáře ke každému vínu bude vždy moje hodnocení před odhalením, v druhé části se pak vyjádřím k jeho stavu o 24 hodin později.





1. Panika. Obava se potvrzuje - někdo hádá červené, někdo bílé. Mně se zdá vůně "žlutá", zralejší, ovocně šťavnatá. Chuť je plná, ovocná, s trochou zbytkového cukru a fajn kyselinou, lehkou hořčinou v závěru. Fajn se to pije, lehký cukřík neotravuje, příjemné pití. Mohl by to být ryzlink? Takhle lehce nasládlý s výraznou kyselinou? Jo, bude to ryzlink z Mosely.
Je to růžová Sicílie. Corvo Rosa IGT 2014, Terre Siciliane, Duca di Salaparuta, Marsala.

Druhý den: květinovo-ovocná vůně, nasládlá chuť, které ale nechybí živá kyselina. Babské pití, růžovka, u které mi výjimečně nevadí, že není prachově suchá. Takové dovolenkové pitíčko.



2. Vůně je kouřová, kakaová, s trochou zelených tónů. Chuť hladká a docela dlouhá, ale plochá, prázdnější. Víno se mi zdá dost hrozné, za zenitem, vůbec mě nebaví. Jsem z toho ale pěkně nervózní, protože ostatní si pochvalují, chutná jim mnohem víc než první víno. Jsem úplný mimoň? Tipuju nějakou zlomenou červenou směs z Moravy.
Je to Korábova Frankovka 2009, pozdní sběr, trať Dukejský, Boleradice.

Druhý den: víno moc nevoní, jsou tam jen náznaky někdejší frankovkové okouzlující vůně, je prázdné, stojím si za svým včerejším názorem, že víno už je po smrti.



3. Pomerančová vůně, nakyslá citrusová chuť, dlouhá, zdá se dost zralá. Chuťové složky se zdají zvláštně oddělené, neharmonické. Přesto pronáším odvážnou myšlenku, že víno je lepší než to předchozí, minimálně vůně se mi zdá úplně v pořádku. Z pohledů ostatních chápu, že míra mého vyvrhelství se ještě zvětšila.
Jde o nejlevnější znovínskou řadu - Veltlínské zelené, zemské, Znovín Znojmo.

Druhý den: ve vůni cítím nádech po korku, který jsem včera nezachytila, a v chuti se silně, ale fakt silně projevuje železitost, připadám si jak někde v lázních u pramene. Železná příchuť je tak protivná, že se víno pro mě stává nepitné.



4. Značně expresivní vůně, jasně červená, bonbónová, připomíná mi vůni Rubinetu (ta zrovna nepatří k mým oblíbeným), čokoláda, dost zelených tónů. Chuť je měkká, kulatá, nasládlé taniny, otravná technologie. Víno mě moc nebaví, kvůli měkkosti a očividné snaze, aby tam "bylo všechno, co je potřeba" tipuju, že jde o víno z Rakouska.
Je to opět Znovín. Dornfelder, pozdní sběr 2011, trať Volné pole, Šatov-Hostěradice.

Druhý den: rubinetová parfémovost zmizel, zůstala jen vůně typu "obyčejné červené" a nezajímavá bezduchá chuť. Žádná objektivní vada, jen prostě nuda.



5. Velmi voňavé víno, vůně květin a současně jahod, takže mě to navádí k růžovce. Výrazná sladkost, k tomu ale lehce drhnoucí tříslo, kyselina taky dost výrazná. Je tam všeho jaksi moc a vůbec mě to nebaví. Tipuju, že jde o polosladkou růžovou Frankovku z Moravy.
Jsou to Čechy: Pinot Gris, výběr z hroznů, 2014 z Žernoseckého vinařství (trať Pod Lovošem).

Druhý den: výrazná voňavost se ztratila, aroma se mi zdá spíš neurčitě "vodové". Chuť je protivně sladká, alkoholická. Proč, proboha, vznikají v Čechách taková vína?!



6. Krásná vůně, černý rybíz, ostružiny, lehký štych dřeva. Chuť je zralá, plná ostružinové šťávy, hořké čokolády. Má příjemnou svíravost až drsnost. Chlapské, zralé, plné víno. Moc pěkné. Odvaha tipovat cokoliv mě po předchozím českém šoku na čas opouští.
Je to Château Le Crock 2008 Saint-Estèphe, Bordeaux (49% Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 9 % Cabernet Franc, 7 % Petit Verdot).

Druhý den: vůně je kořenitější, lehce kávová. Ovocná chuť výrazná a plná, dochuť dlouhá, drsnost se maličko ohladila, ale pořád je to úderné, pevné, silné víno. Moc se mi líbí.



























7. Výrazně dřevitá vůně, kouř, kůže, povidla. Intenzivní kořenitě-ovocná chuť, dost svíravá, silně kávová dochuť. Je to dosti "dřevěná obluda". Tipuju, že jde o nějaký cabernet, něco jižního, ale klidně by to mohl být i nějaký "přisypaný" cabernet z Moravy.
Je to Španěl z Lidlu. Baturrica Gran Reserva 2007, DO Tarragona, Viňa Tridado.

Druhý den: ve vůni se objevuje výrazně vanilka, kořenitost a drsnost chuti je pryč, víno je spíš nasládlé, unylejší. Opět se tu neprojevuje nic vadného, víno je normálně pitné, neurazí, ale nenadchne.



8. Vůně mi připomíná sirup na kašel kombinovaný s ovocným čajem, nic konkrétnějšího nedokážu identifikovat. Chuť je nasládlá, kyselina tam jakási je, dochuť je zvláštně vodová, otravná. Tohle nebrat.
Jde o sudovku, rosé z Merlotu z vinařství VBV.

Druhý den: opět víno, které objektivně nemá žádnou vadu, akorát pít se mi to nechce. Pro lidi, co mají radši sladší víno s jemnější kyselinou, je to asi v pohodě.



9. Na první nádech cítím aceton, pak maliny, trošku lesní směsi a zemitosti. Kyselina řízná, citrusová, tělo se mi zdá poněkud tenčí. Je to zvláštně zábavné víno, na jedné straně bohatá "červená" vůně, na druhé lehká výrazně citrusová veselá tenčí chuť. Ale líbí se mi. Tipuju moravskou Frankovku.
Je to Château de Prémeaux 2007 Côte-de-Nuits Villages 2007, Premeaux-Prissey, Burgundsko.

Druhý den: ve vůni pořád nepatrné stopy po acetonu, vůně jde až do jahodové marmelády, zůstává štych zemitosti, chuť je příjemná, srovnaná, pořád nijak tělnatá, spíš lehká. Dobré víno, krásně se pije.



10. Ajajaj, tohle se mi vůbec nelíbí: sklepní smrádek, brambory. Do toho vtíravá květinová vůně. Není to tramín? Je to tramín! Olejovitá struktura, nasládlá chuť, klapka v krku to nechce pustit dál.
Trefa, Tramín červený, výběr z hroznů sur lie 2012 z Vinařství Lahofer (U Hájku, Dobšice).

Druhý den: nepříjemný odér zelených brambor je tam pořád, typická tramínová kulatost, k tomu sladkost bez kyseliny. Absolutně mimo můj vkus.



























11. Pěkná vůně připomínající pocukrovaný koláč s višněmi, malinami a rybízem, na kterém se máslem nešetřilo. Plná chuť je lahodně ovocná, poněkud měkká, s mléčnou čokoládou v dochuti. Takové babičkovské pití neurčité modré odrůdy, líbivé, ale v pohodě pitné. Tip nemám, jsem v koncích.
Je to Makedonie. Merlot 2012 Special Selection, Tikveš Winery, Skopje.

Druhý den: pořád pěkná ovocná vůně, ale ta teplá máslovo-koláčová vůně už nehraje prim. Z chuti vystupuje nasládlost výrazněji než včera. Další z řady "bez vad, ale nezpůsobuje nadšení".



12. Zvláštní kombinace vůně jablečného moštu, tmavého bobulového ovoce a vanilky. Chuť nijak bohatá, ale vcelku příjemná, působí chladně a pevně, dost drhne. Dělá to na mě dojem, že jde o cabernet z nedostatečně vyzrálé suroviny "vylepšený" dřevem.
Je to sudový Merlot opět z vinařství VBV.

Druhý den: je stejné jako včera, docela v pohodě pitné, nevadí mi. Na rozdíl od růžové sudovky bych tohle víno klidně pila.



13. Výrazná kořenitá vůně plná tmavého ovoce, maďarské papriky, kávy a ohořelého dřeva. K tomu višňová chuť s říznou kyselinou a delší čoko-kávovou dochutí. Líbí se mi, je šťavnaté, úderné, nakopávací. Tipuju, že jde o Cabernet Moravia.
Je to Cuvée Bernety 2011 z Krásné hory (60 % Cabernet Sauvignon, 20 % Cabernet Moravia, 20 % Alibernet, trať Zadní hora, Dolní Bojanovice).

Druhý den: hodně papriková vůně, kořeněná, výrazně višňová chuť s fajn kyselinou a dost dlouhou dochutí. Je to fajn pití, výrazné, ale současně nenáročné, příjemné. Líbí se mi i dnes.



14. Podle kombinace marmeládové vůně a jisté zemité sklepní vůně tipuju tohle víno na jeden ze znovínských pinotů noir ve výběru z hroznů. V chuti je šťáva z tmavého ovoce, chuť se zdá plná, současně ale dost zastřená. Bude to něco staršího, takže zůstávám u tipu na nějaký postarší výběrový pinot ze Znovína.
Těsně vedle :) Je to Saint Laurent 2007 Craig's Reserve z vinařství Stapleton & Springer (tratě Čtvrtě a Trkmanska, Bořetice).

Druhý den: vůně je hodně dřevitá a kořeněná, tlumená, chuť se naopak víc otevřela, je příjemně ovocná s mírně zemitým závěrem, elegantní, vážná. Oproti včerejšku nastalo výrazné zlepšení, ale myslím, že víno už má nejlepší léta za sebou.



























15. Podle čajovo-květinové vůně hádám, že jde o tramín. Chuť je sladko-kyselá, nic víc o ní nedokážu říct. Nakonec jsem se zcela racionálně rozhodla, že si tipnu Pálavu, protože jsem si řekla, že by tam Tom nepodvrhl hned dva tramíny.
Chyba lávky, je to Tramín červený ze Znovína, neročníkové víno ze supermarketu.

Druhý den: je to pořád tramín, jaké překvapení! Ale vážně, znovínský veltlín se do druhého dne hodně změnil, ona nepříjemná železitost ho úplně zabila. Ne tak tento tramín, ten zůstal stejný jako včera a myslím si, že kdo má tramíny rád, docela by mu tohle víno chutnalo.



16. Pěkná bohatá a vrstevnatá vůně višní uzrálých až do černa, kávy a čokolády. Výrazná ovocná chuť, maličko hranatá, nasládlé tříslo, v hodně dlouhé dochuti čokoládová hořkost. Je to bohaté, složitější víno, nic mladého, ale současně má pořád poměrně tvrdý projev. Vůbec nemám tušení, oč by mohlo jít.
Bodejť, je to Bordeaux. Château La Confession 2009, Saint-Émilion Grand Cru (68 % Merlot, 32 % Cabernet Franc).

Druhý den: moc pěkná vůně ovoce a čokolády, dlouhá chuť zralých ostružin a vláčné čokolády, fajn struktura, vrstevnatost. Víno se zdá hladší, sametovější než včera. A stejně jako včera se mi moc líbí.



17. Vůně je jásavě ovocná, intenzivní až marmeládově zralá, bohužel nedokážu identifikovat, z jakého ovoce by tak ta marmeláda mohla být, takže, ač se to stydím říct, nevím, jakou barvu víno má. Teprve chuť ukazuje na něco bílého. Chuť je zvláštně "barevná": je tam šťáva ze zralých rynglí, jablečná kyselost, med. Teprve pak ze skleničky cítím i vůni květin, sušeného ovoce, medu a propolisu. Je to něco zralého. A je tam jaksi všeho moc. Nakonec jsem se vnitřně usnesla na poněkud přezrálém ryzlinku z Moravy.
Chacha, je to Cuvée Viktoria 2010 z Krásné hory (50 % Chardonnay, 50 % Pinot gris, trať Krásná hora, Starý Poddvorov).

Druhý den: hodně medová vůně, přezrálá. Chuť zpočátku docela příjemná, ale kyselina v jejím závěru dělá poněkud octový dojem. Nesedlo mi.



























18. Vůně mi evokuje přivonění k sáčku kakaa. Kromě kakaové vůně nedokážu identifikovat vůbec žádné ovoce! Chuť připomíná černý rybíz, trne z ní jazyk. Je hořko-sladká, nedokážu z ní vydolovat žádnou jiskru, žádnou kyselinu. Ať už to znamená cokoliv, zapsala jsem si, že se mi z toho dělá na jazyku semiš.
Ital to je! Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2011, DOCG Il Conventino.

Druhý den: vůně pořád kakaová, možná kávová, v chuti marně hledám kyselinu a trochu života. Vůbec mě nezaujalo.



19. Pěkná ostružinová vůně, kořeněná, současně svěží. Chuť je příjemná, ovocná, lehce drhne na jazyku. Lahodné víno, vyvážený poměr kořenitosti a ovoce. Bude to něco z cabernetu, pěkně zralého cabernetu.
Další nákup z Lidlu: Cepa Lebrel Crianza 2012, DOCa Rioja, Bravo Wines, Harrow.

Druhý den: na rozdíl od španělského vína z Lidlu (vzorek 7) se mi tohle zdá druhý den ještě lepší. Má pořád pěknou vůni a vstřícnou ovocitou svěží chuť s příjemnou kávovou stopou. Výborně se pije. Bezkonkurenční poměr cena/výkon, když uvážím, že stálo asi 70 Kč.



20. Teplá vůně, která se mění od ostružin až k sladké jahodové marmeládě, příjemná kořenitost, příjemný štych dřeva. Lahodná ovocná chuť, jemně kořeněná, spíš elegantní a nenápadně šarmantní. Pěkné víno s trochu nervózní kyselinou, složitější, opravdu lahodné.
Je to Burgunďan. Domaine Michel Lafarge Clos du Château des Ducs Volnay 1er Cru 2004.

Druhý den: cítím stopu acetonu, taky kávy, výrazněji dřevo, příjemnou kořenitost, krásnou ovocnost. Zdá se plné, má hodně dlouhou, pevnou chuť, jemně ovocnou, lehce drhnoucí. Je elegantní, od včerejška se zklidnilo, zvážnělo. Moc pěkné víno.


























No a závěr? Zjistila jsem, že barva člověka ovlivňuje mnohem víc, než by si byl ochoten připustit. Barva vytváří předsudky. Pokud vidím víno takřka bezbarvé nebo třeba lehce nazelenalé, automaticky předpokládám, že bude vonět svěže, citrusově, možná trochu "zeleně", a čekám něco jako müllerku nebo veltlín - a pak to tam často skutečně nacházím. Od barvy slámově žluté čekám vůni zralou, meruňky, hrušky, med, a chtě-nechtě si tuhle představu do vůně i chuti projektuju. Světle červená barva mi ukazuje na pinot, starší frankovku, vavřince či portugal, takže člověk tak nějak předjímá, jak bude víno vonět a chutnat. Naopak od barvy temné a fialové čekám cabernetové projevy, koření, ostružiny, černý rybíz. Pokud tenhle prvotní impuls k vytvoření předpokladu nemáte a rovnou se musíte spolehnout jen na svůj nos a chuťové pohárky, je hodnocení daleko objektivnější. Jsem moc ráda, že jsem si tohle mohla vyzkoušet, bylo to super. Děkuju, přátelé. Ráda si podobnou akci zopakuju.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jiri Hron Jiri Hron | E-mail | Web | 30. března 2016 v 10:28 | Reagovat

No, to byl uplny maraton ! Ja mel neco podobného minuly tyden na Grands Jours de Bourgogne ! Michel Lafarge, biodynamik z Volnay zadné vino na prodej momentalne nema... Jeho Clos du Château des Ducs, je ale absolutni pecka ! Zitra v Café 35 na sauvignony ?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama