Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Dubnový sběr

28. dubna 2016 v 10:48 | Evas |  Jen tak
Nejdřív se pochlubím svou dubnovou květenou a potom dubnovou spotřebou :) Během uplynulého měsíce jsme při různých příležitostech ochutnali několik moc pěkných vín.


Na návštěvě u kamarádů jsme kromě Kočaříkových vín a pěkných kousků z Tanzbergu vypili i jeden hodně podařený vlašák a dvoudubové cuvée Impera. Ryzlink vlašský 2011 od boleradického vinaře Petra Korába byl vyrobený z hroznů z 47 let starých vinohradů v trati Psinky v Boleradicích. Krásně voní vyladěnou kombinací vlašských ořechů a ryzlinkového petroleje (na slepo bych tipovala určitě rýňák) a má zralou, pořád pevnou a plnou chuť, výrazně ovocnou, kořenitou, silnou, s dlouhou a výrazně minerální dochutí. Je to výživné, akorát zralé víno, které nenudí.



Cuvée Impera 2011 z vinařství Dva duby je Svatovavřinecké z různých dolnokounických tratí. Voní po švestkách a třešňových peckách s lehkým nádechem animálních tónů a má svěží, živou a šťavnatou chuť s veselou kyselinou a výrazně pikantní dochutí. Krásně se pije, uspokojí žízeň i chuť, je to takové červené pití k práci :)


Opakujícím se hitem v našem repertoáru je poslední dobou Frankovka 2013 Tomáše Čačíka (bohužel už brzo dojde a vinař nedávno ohlásil, že je vyprodaná - nezbývá než doufat, že další ročník vyzraje taky takhle pěkně). Nemám k ní moc co povídat, žádný popis dost dobře nevyjádří, jak příjemné víno to je. Je světlejší a i svou teplou, jemně kořenitou třešňovou vůní evokuje pinot noir. Má harmonickou lahodnou chuť zralého ovoce s lehkou kořenitostí. Není to ohromující bomba, je to "jen" vstřícné, přátelské a milé víno, což ale vlastně znamená strašně moc. Pro mě rozhodně.


A kdybych měla vyhlásit "víno měsíce", pak jím bude Cuvée Austerlitz Muškatel 2013 od Zdeňka Vykoukala. Jedná se o Veltlínské zelené z bio hroznů z trati Pranty z obce Sokolnice, které se macerovalo den na slupkách, pak leželo 9 měsíců na hrubých kalech v akátovém sudu při probíhající batonáži, a potom ještě dva měsíce na jemných kalech v dubu. Pokud se mi moc nechtělo popisovat Čačíkovu Frankovku, pak Vykoukalův Muškatel už vůbec. Je to úžasné víno plné krásných, ale nevtíravých vůní, které nabízí bohatou, vrstevnatou a parádně šťavnatou chuť, přitom je elegantní, čisté a zdravé. Je neskutečně dobré.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jiri hron jiri hron | E-mail | Web | 28. dubna 2016 v 11:19 | Reagovat

Austerlitz, Austerlitz, vcera jsem se zrovna dival na Napoleona s Christianem clavier! Velmi dobra verze... Doufam jen, ze ta krasna flora vcera nepromrzla jako vinice ve Vallée de l'Aube v Champagne !

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama