Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Tipy z Olomouce a okolí: skvělá exit game, řecká taverna, hanácká restaurace a jeden pěkný ryzlink k tomu

8. dubna 2016 v 10:54 | Evas |  Jen tak
Kdybyste se někdy nudili v Olomouci nebo okolí, doporučuju pro ukrácení času skvělou exit game: nedaleko Horního náměstí byla nedávno otevřena úniková hra Lafayettovo vězení. Její příběh je inspirovaný skutečnými událostmi z konce 18. století, kdy byl v Olomouci vězněn generál Lafayette. Plán na jeho útěk se tehdy kvůli osudnému nedorozumění nezdařil a jeho autoři skončili ve vězení. Vy v jejich roli máte přesně hodinu na to, abyste se dostali z okovů a vymysleli, jak se z vězení dostat. Přesně za hodinu pro vás totiž přijde kat… Hra je krásně zpracovaná, zatím nejlépe z těch, které jsme vyzkoušeli, všechny rekvizity vypadají dobově, rébusy a hádanky jsou těžké tak akorát, geniálně je vyřešen způsob nápovědy. Opravdu doporučuji! Více info na webu Escape Plan Olomouc.

(Jo a podařilo se nám utéct pět minut před příchodem kata, takže teď hrdě visíme na facebookové zdi slávy :)




Při usilovném přemýšlení a strachu z popravy pěkně vyhládne, takže pak můžete vyrazit doplnit energii do řecké taverny Dionysos v Dolanech. Tu můžete současně vzít jako výchozí bod procházky naučnou stezkou na Svatý Kopeček. Příbuzní o taverně párkrát docela pozitivně mluvili, tak jsme na Velikonoce vyrazili tuhle restauraci taky vyzkoušet. Je tak trochu zastrčená u lesíka mimo hlavní cesty a působí maličko nevytíženě, což je vážně škoda, protože všechna jídla, která jsme si dali, byla výborná - od polévek, přes skvělou moussaku a bifteki až po tzatziki.




A kdyby se vám chtělo vzdálit se od Olomouce ještě víc, dojeďte až do Šternberka a po návštěvě hradu a Expozice času běžte do restaurace Expedice. Před lety začínala s mezinárodní a především italskou kuchyní, postupem času se ale vyprofilovala jako hanácká restaurace, která se snaží pracovat s lokálními surovinami a tradičními hanáckými recepty. Takže vám tu rádi sdělí, odkud je hovězí, které zrovna jíte, nebo ta výborná husička, co se zrovna peče. Taky tu mají moc dobrou smetanovou vanilkovou zmrzlinu. Úplně jsem zapomněla cokoliv vyfotit, ale vězte, že jídla tu vypadají prudce jedle a lákavě a taky skutečně dobrá jsou. Dala jsem si mj. noky s králičím ragú a bylo to fakt výborné jídlo, které navíc nepotkáte v každé druhé restauraci.





No a protože bych v souladu s mottem blogu měla mluvit hlavně o víně, tak tady je jedno vypité o Velikonocích: Ryzlink rýnský 2013 z Krásné hory (trať Na Stráni, Lužice). Má spíš jemnou a decentní vůni lipového květu a medu se svěží citrusovou linkou, po chvíli se objeví i počínající petrolejový nádech. Chuť je výrazná, ovocná, osvěžující a kyselina řízná a parádně citrusová. Svěží chuť citrusů s medovým nádechem zůstává dlouho na patře. Krásně pitné, nakopávací suché víno.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama