Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Brambory pečený, tak akorát maštěný, a Pinot Blanc 2010 Dalibora Osičky

1. června 2016 v 9:39 | Evas |  Jen tak
Máte taky tak rádi zemáky pečené v popelu? Já hodně, ale protože na ně většinou dostanu chuť zrovna v okamžiku, kdy se mi nechce rozdělávat na zahradě vatra a čekat na pořádnou dávku popela, mám fígl, jak upéct velmi podobnou lahůdku v troubě. Jasně, ty ohníčkové, co se musí přehazovat z ruky do ruky, jak žhnou, to úplně nenahradí, a jídlo pod širým nebem má navíc úplně jiné kouzlo, ale s přimhouřením obou mých šestidioptrických očí by se dalo říct, že je to tak trochu připomíná. A neušpiníte se od popela až za ušima!


Nejlepší jsou rané brambory, pěkně čerstvé, s krásnou hladkou tenkou slupkou. Vyberte si jich tolik, kolik jich sníte a ať jsou stejně velké. Je jedno jak - ale stejně. Umyjte je a osušte a pak je pěkně potřete olejem pěkně kolem dokola. Ale ne moc, olej z nich nesmí stékat! Nejlepší je kápnout si trochu oleje do dlaně a rozetřít ho v obou dlaních, jako byste si chtěli natřít ruce. A pak jednu bramboru po druhé v těch mastných dlaních polaskejte, až se budou pěkně lesknout. Pak brambory posolte - vydatně a ze všech stran, ale ať z toho zase není solná krusta, budete tu slupku potom jíst! A pak je šoupněte do plně rozpálené trouby přímo na mřížku. A čekejte. Když si vyberete brambory střední velikosti, za 40 minut je máte krásně propečené s úžasnou křupavou voňavou kůrčičkou. A bacha, uvnitř jsou horké jako čert!



Budou skvělé třeba s pažitkovým tvarohem nebo jen tak s máslem, česnekem a mlíkem. My jsme je naposledy měli jako přílohu k vepřovému masu se zeleninou a majonézou s čerstvým česnekem ze zahrádky.



A co k nim pít? Nejlíp něco čistého, zdravého a upřímného. Třeba Pinot Blanc 2010 od Dalibora Osičky. Díky dvoudenní maceraci na slupkách má krásnou jantarovou barvu. Voní úžasně bohatě a zrale, přitom ale jemně, neagresivně, voní kořenitě, po oříškách, zralém ovoci, medu a propolisu, dřevě. Jeho chuť je plná, sametově krémová, bohatá, připomíná zralé pomeranče, bylinky, má krásnou pevnou kyselinu a šťavnatou zralou a dlouhou dochuť. Je to výborné, parádně pitné a lahodné víno.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama