Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Ryzlinky z dubu, kuželky z borovice

28. června 2016 v 9:30 | Evas |  Jen tak
Jsme hráčská rodina. Pátky trávíme šipkovými turnaji, srazy s kamarády a návštěvy u bráchy a ségry deskovkami a párty hrami, procházky slovním fotbalem, zahradní oslavy pétanquem, kroketem, lukostřelbou a poslední dvě léta se venkovním favoritem stala hra Mölkky, která pochází z Finska. Pokud ji ještě neznáte, přišli jste o hodně! Je to zábava, trocha nervů a napětí, aspoň trochu hýbnete kostrou a zvládne to úplně každý. Jako vždycky samozřejmě platí, že někdo líp a někdo hůř, ale zahrají si všichni a kromě umu potřebujete i trochu štěstí, takže šanci vyhrát má nakonec každý. Což se potvrzuje mým nedávným trojnásobným vítězstvím (ehm, ehm, vítězstvím nad těmi, kdo tuto hru hráli poprvé v životě, ale to nebudu nijak přehnaně zdůrazňovat :).



Jaké víno pít ke hře s dřevěnými kuželkami? No, něco pořádně "dřevěného"! Mölkky jsou z borovice, ale snad se neurazí, když k nim popijeme něco z dubu. Ryzlink rýnský 2013 "Nový sud" od Tomáše Čačíka je už taková naše domácí klasika - naší domácností už ho protekl slušný potůček. Je čím dál lepší a teď mi kápnul do noty snad úplně nejvíc. Má krásnou vůni zralého ovoce s pěknou dávkou kouře, opáleného dřeva a medu s lehoučkým, jen tušeným náznakem petrolejového štychu, a k tomu lahodnou a silnou chuť, dlouhou, kořenitou, s pevnou páteří kyseliny. Vliv sudu je výrazný, ale dobře zakomponovaný, víno působí zrale, silně, sebevědomě. Moc se mi líbí. A tu jeho vůni prostě miluju.



A otevřeli jsme pro srovnání i o rok mladší exemplář. Ryzlink rýnský 2014 zrál taktéž v dubovém sudu a je ze stejné kobylské trati - Padělky. Ale je úplně jiný! Má sice taky krásně sytou zlatou barvu, ale jeho vůně jde spíš do květů a bylin, z ovoce do jablíček, rozinek a ořechů, je taková podzimně zastřená, lehce oxidativní. Chuť je ještě čerstvá, mladá, ovocná, s výraznou, hranatější kyselinou a fajn pecičkovou hořčinou v závěru. Je na první ochutnání zkrátka mladší a divočejší.


Kdybych se měla pokusit je porovnat, tak třináctka je samozřejmě zralejší, taková opulentní, rozmáchleji okázalá, její elegance působí draze a luxusně, a čtrnáctka je spíš nejednoznačná, oxidativnost zatím trochu potlačuje odrůdu (ale to je nejspíš jen otázka věku a aktuální fáze), je taková nervní, hůř uchopitelná, ale zábavná a očividně ještě ve vývoji. Líbí se mi obě.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama