Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Něco z Čech, Moravy i Slovenska

7. července 2016 v 8:55 | Evas |  Jen tak
Nedávno jsem měla možnost ochutnat jeden ryzlink mělnického vinaře Luďka Vondráka. Pokud bych vyhledávala sladkou chuť, mohl by se mi líbit - je odrůdový, voní po lipovém květu a medu, zralém ovoci, voní teplem a létem. A hodnota zbytkového cukru není nijak vražedná - lehce přes 12 gramů. Ale kyseliny je bohužel na můj vkus málo, sotva šest gramů. Ryzlink rýnský 2015, pozdní sběr, tak postrádá živost a svěžest. Je lahodný, plný zralé ovocné šťávy, jeho dochuť je dlouhá. Ale živější kyselina bohužel chybí, víc než jedna sklenička už trochu unavuje. Pokud by nebyl dost vychlazený, těžkopádnost by se projevila ještě víc.


Vlastně je mi to líto, vinařům z Čech držím palce, možná, že jim při hodnocení až maličko nadržuju, protože je to oblast tak trochu popelkovská, opomíjená a mnohými podceňovaná. Ale pozdní sběry s alkoholem 13 %, dvoumístnými hodnotami zbytkového cukru a nepatrnou kyselinou mě nebaví a bavit nebudou, i kdybych obě oči zavřela. Styl, ve kterém Vondrákovi frčeli před třemi lety, je zřejmě pořád v kurzu.




Posuňme se na východ. Pavel Veselský je vinař, jehož vína nás zaujala hned při prvních otevřených sklepech v Novém Poddvorově. I během dalších ročníků jsme se k němu rádi vraceli, nejen pro dobrá a krásně pitná vína, ale i na pokec s tímto sympatickým vinařem. Naposledy jsme se u něj zastavili před rokem. A minulý týden jsme otevřeli jedno jeho víno nejnovějšího ročníku - Cabernet Moravia 2015 (jakostní, trať Vinohrádky). Má pěknou ovocně-kořeněnou vůni tmavého bobulového ovoce s veselým malinovým nádechem, stopou kávy a čokolády a fajn animální linkou. Chuť je veselá, živá, velice mladá, připomíná višňovou šťávu včetně její nervózní natrpklosti. Působí ještě dost syrově, ale jinak je moc pěkné, příjemně se pije. Mám zkušenost, že Veselského vína (a červená obzvlášť) moc pěkně zrají, jeho portugaly nebo tyhle cabernety jsou po pár letech krásně kulatými lahodnými a příjemně kořeněnými víny, kterým ale nechybí pikantní živost a vstřícná hravost. I tohle víno bude jednou určitě moc pěkné, stejně jako ostatní vína tohoto vinaře to nebude žádná opulentní mohutná pecka, ale krásně pitné kamarádské víno.



A nakonec ještě o něco východněji - na Slovensko, do Malokarpatské vinařské oblasti, do Pezinku. V jedné restauraci na Slovensku jsme vypili láhev jakostního Neronetu 2013 z vinařství Pavelka (VPS - Vinohradníctvo PAVELKA A SYN). Měl temně temnou barvu a intenzivní bohatou vůni višní, švestek až povidel, kávy a koření s lehkým štychem po dřevě. Chuť byla výrazná, sytá, ostružinová, s čokoládovým podtónem a dlouhou výrazně kořeněnou dochutí. Víno bylo plné a jeho mírná tvrdost, hranatost a lehce drhnoucí tříslo se výborně hodily k vydatnému jídlu - pirohům plněným kyselým zelím a bohatě zasypaným do křupava vysmaženými škvarky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Královna ročníku Královna ročníku | Web | 7. července 2016 v 9:05 | Reagovat

Tohle na Čechách miluji

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama