Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Natura festival aneb reportáž psaná nad plivátkem

31. srpna 2016 v 11:00 | Evas |  Výjezdní akce
Svátek přírodních vín a produktů farmářů a lokálních výrobců potravin Natura festival se zapsal do podvědomí lidí, kterým není jedno, co jedí, ale hlavně pijí, jako moc příjemná akce, a tudíž se postupně pěkně rozrostl, a proto se letos přesunul ze zámku lázeňských Poděbrad do Galerie středočeského kraje (GASK) v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. My jsme si ho nenechali ujít a dnes je tu report z téhle povedené akce.



V sobotu kolem poledne přijíždíme do Kutné Hory a lokálkou se z hlavního nádraží se přesunujeme do jiné vlakové stanice blíž GASKu. Zdá se, že do onoho vláčku o dvou vozech se s námi nasoukalo i celé osazenstvo devítivagonového rychlíku Barbora. Do GASKu je cesta dlouhá a do kopce, je třeba udělat zastávku na jednoho Dačického ve stejnojmenné restauraci. Osvěženi zdoláváme poslední stoupání, už zcela osamoceni, ostatní turisti postupně odpadali a rozprostřeli se po Kutné Hoře. Nikde nejsou směrovky ani plakáty, Natura festival se tváří jako utajená akce (což se později potvrzuje, prostor by v pohodě pojmul dvoj- až trojnásobné množství návštěvníků - my se na minimum front nezlobíme, z hlediska lukrativnosti pro vystavující už je to věc jiná). Platíme stovku vstupného a vybaveni obstojnými sklenicemi noříme se do útrob Jezuitské koleje. Je tam chládek, stín a hooodně dlouhá řada stolů s vínem. Začneme od konce.






S paní Abrlovou se setkáváme poprvé. Přesto tvrdí, že zná mého muže. Něco tu nehraje, ale já po ničem nepátrám, neřeším, nepřepínám. Je řečná a vtipná, sice si postěžuje na rychle se rozšiřující nemoc révy esca, ale neopouští ji optimismus a dobrá nálada. Nabízí suchá, vesměs velmi dobře pitná vína. K nejlepším patří určitě Pálava 2014, pozdní sběr, se zralou vůní čerstvého sena a jablíček, příjemným oxi štychem a fajn suchou chutí, taky Muškát moravský 2013, který má jemnou sympatickou vůni a lehkou pecičkovou hořčinu v lehké pitné chuti, a zajímavé je rosé z Cabernetu Moravia 2012 s oranžovou barvou, lehce karamelovou vůní a netypicky plnou, silně paprikově-pepřovou dochutí. Zábavné růžové.





Není tu osobně, hraje kdesi se svou cimbálovou muzikou. Má tu fajn kabinetní Sauvignon 2014, který má květinovou vůni a je sametově hladký, krémový až lehce máslový, plnější. Baví mě mladý Modrý Portugal 2015, pozdní sběr. Voní po višních a pecičkách, má lehkou perličku, je mladičký, svěží, veselý, krásně pitný. A fajn jsou bubliny - Ryzlink rýnský pét-nat 2015 a Extra brut sekt Cabernet 2014. Úplně nejlepší je ovšem Chardonnay 2013 s podtitulem "naturální". Má zralou, lehce oxidativní vůni, ovoce, med, seno, dřevo, lehký "osičkovský" štych. Chuť je plná zralé ovocné šťávy, plnotučná, zdravá, s pěknou kyselinou. Velmi pěkné víno.







Jako vždycky je to setkání s milými lidmi a skvělým vínem. Kdybych napsala, jak moc nadšená těmi víny jsem od stolku Osičkových odcházela, vypadalo by to, že přeháním. Chutnalo mi tu úplně všechno: úžasný vyrovnaný, tak akorát zralý a elegantní Pinot Gris 2011, hladký, nazrálý, lahodný a šťavnatý Sauvignon 2014 (teprve letos na jaře stočený z kvasnic), taky parádní živý, čerstvý a skvěle pitný Sauvignon 2015 stočený ze sudu jen pro nedávný festival ve Velkých Bílovicích, který má krásnou typickou vůni černého rybízu, angreštu a broskví a je neskutečně veselý a osvěžující. Kachetinský Tramín 2013 je pořád stejně zábavně pomerančový a plný koření, medu a zdravé ovocné šťávy, jako ho znám už z minulosti. A nejradši bych to nepřiznala, ale mě bavil i sladký tramín! Tramín 2014 se zastavil zhruba na 20 gramech zbytkového cukru a přes veškeré pokusy o další rozjetí kvašení přidáváním kvasinek z dalšího ročníku a častým mícháním se dál už nehnul. Voní jako zralé meruňky a stejně tak i chutná, medově sladce a zrale, ale má k tomu krásnou ovocnou svěžest a parádní živost, naopak úplně postrádá takovou tu typickou otravnou tramínovou olejovitost. Dobré je Zweigeltrebe rosé 2015, ovocné, živé a současně kulaté a hladké, lahodné, krásně pitné. A skvělý je Dornfelder 2010, který ležel na kvasnicích pět let. Má opravdu krásnou teplou vůni plnou višní, které jdou až do marmeládových tónů, koření a vanilky, a plnou chuť ovocně-kořeněné šťávy, pevnou a dlouhou, výraznou, moc dobrou. Víno prý bylo dlouho syrové a hrubé, ale dlouhé ležení se vyplatilo - je výborné. Loučím se nekriticky nadšena.


Pauza na jídlo: volíme hovězí líčka s kolínským knedlíkem, která tu nabízí místní restaurace U Varhanáře. Jídlo je dobře připravené a chutné, ale servis je poněkud kostrbatý. Jídlo i peníze bere stejná ruka, došly vidličky a kamarád dostává k jídlu pouze plastový nůž. Na jeho dotaz, jak s jeho pomocí jídlo jíst, je odpovědí pokrčení ramen. Velice chutné občerstvení poskytuje stánek pražské vinotéky Baryk - větší jednohubky, takže spíš dvojhubky, s různými pesty, tapenádami, klobáskami a sušenými rajčaty jsou výborné a trefily se nám parádně do chuti.


Žaludky naplněny, sklenice vypláchnuty, plivátka vyprázdněna, jedeme dál!







Kromě letmého setkání s nějakým vzorkem na akcích Jiná vína, je to moje první komplexnější ochutnání vín Vladimíra Lojdy - má tu dvě fajn milerky: Müller Thurgau 2015, který zrál 7 měsíců na kvasnicích v akátu a byl nalahvován před pár dny, je svěže ovocný, živý, veselý, ale má i strukturu a fajn délku, krásně se pije. Müller Thurgau 2015 orange (20 dní na rmutu, 7 měsíců na kalech v dubu, lahvování bez filtrace a přidané síry) je víc výluhový a bylinný, působí plně a kulatě, ne tak vesele, v závěru je trochu svíravý. Je mladý, ale líbí se mi, bude to zajímavé víno. Zábavná je růžová Frankovka 2014, která zrála 11 měsíců na kalech ve skle a byla nalahvovaná i s jemnými kvasnicemi. Má pudrově růžovou barvu a je neskutečně čerstvá, živá, chutná po malinovém jogurtu a je překvapivě hutná a tělnatá. Super pitíčko! A moc fajn je trojice veltlínů, ty ostatně na Znojemsko patří, takže jsem na ně byla zvědavá. Veltlínské zelené 2015 z trati Skalky (Havraníky) v trojím provedení: verze z nerezu má příjemnou svěží vůni s jemnou kořenitostí a jednodušší, v pohodě pitnou svěží chuť, verze ze dřeva po sedmi měsících ležení na kvasnicích je kořenitější, má složitější krémovou vůni s patrným vlivem sudu, hladkou a plnou bohatou chuť, verze z kvevri (6 - 7 měsíců na rmutu v amfoře, do lahve šlo bez přidání síry) má zvláštní vůni, která kombinuje bylinný výluh, jablečný mošt a voňavé bonbony, a lehce svíravou delší chuť, která připomíná čaj z révového listí. Na tento vzorek bych potřebovala víc času, při letmém ochutnání vítězí varianta sud. Fajn setkání, víno Loigi ráda zase někdy ochutnám.



Bože, už jsem zapomněla, jak dobrá vína umí! Podobně jako od Dalibora Osičky odcházím s tím, že tady je dobré úplně všechno. Nádherně šťavnatý a přitom prachově suchý je Pinot Chardonnay 2014 s elegantní vůní s jasným vlivem ročního ležení v sudu. Hibernal 2014 má opulentní vůni plnou ovoce, nejvýrazněji voní po černém rybízu nebo spíš jostě, má až exotický nádech, a jeho chuť je lahodná, bohatá a vrstevnatá, živá a plná šťávy. Jemnější vůni, až chladně elegantní, má Tramín 2013 - je srovnaný, krásně pitný, pevný a nevtíravý. Rosé Cabernet Sauvignon 2014 má cibulovou barvu a kořenitou vůni se štychem nové kůže a k tomu navinulou, kořeněnou chuť s delší dochutí. A výborná jsou obě červená - mladičký Modrý portugal 2015 je lehký, krásně pitný, vespod má jemnou hořčinu a jeho ovocná chuť je srovnaná a lahodná, Pinot Noir 2014 má nádhernou vůni třešní s až marmeládovými tóny a příjemným štychem dřeva, výraznější chuť se zatím trochu ostřejší kyselinou, která se časem jistě ohladí. Moc pěkný pinot. A vlastně všechno, odcházím absolutně spokojená.








Komentář o trčícím nose přecházím bez komentáře a rovnou ho nořím do Ryzlinku rýnského 2015, snad nejsladšího vína v krásnohorské historii. Má 4 gramy cukru! Je kořenitý, živý, šťavnatý a pije se sám. Ze tří různých šarží je namíchaný Sauvignon 2015, třetina byla ve dřevě, malá část ležela na slupkách. Vlastně jsem měla tu čest ochutnat je zvlášť - tato památeční událost zachycena zde. Výsledek má typickou vůni angreštu a rybízu s lehkým travnatým nádechem a živou a veselou parádně pitnou chuť. Cuvée Viktoria 2014 je ještě příliš mladé víno, ale tradičně mě baví Bernety Claratum 2013 - lehce kalná pinotová barva, i vůně tuhle odrůdu zpočátku evokuje, teprve pak se objevuje výraznější cabernetový štych ostružin, marmelády, koření a kávy. Je parádně živé, vstřícné a veselé - jako celý tenhle stánek :)


Se Zdeňkem Vykoukalem se jen zdravíme, ale početný zástup jeho lahví míjíme - za týden míříme přímo do jeho vinařství.



Letošní tradiční srpnovou návštěvu v Bořeticích už nestihneme, tak jsem ráda, že potkáváme Otu aspoň tady. Přivezl ročník 2015, čerstvě nalahvovaný, takže vína ještě nejsou tak úplně usazená a zklidněná. Ale už teď je jasné, že budou skvělá. Hlavně Frankovka a Saint Laurent mají potenciál jako hrom. Jsou výrazné ve vůni i chuti, pěkně kořenité, mají tělo, strukturu i pevnou kyselinu, dobrou délku. Frankovka je momentálně ovocnější a působí plněji, vavřinec je kořenitější a divočejší. U Pinotu Noir je potřeba nějakého poležení ještě silnější, působí zatím ostřeji a hranatě, ale ke zdárnému vývoji mu nechybí vůbec nic - má tříslo, kyselinu, tělo, zdravý základ. Těším se! Nadchly mě Grefty 2015 (vlašák, veltlín, večerka), jsou plné, vrstevnaté, lahodné a šťavnaté, krásně pitné, a Sauvignon 2015, který je nečekaně kořenitý a medový, kulatá chuť působí bohatě, připomíná zralé pomeranče a medově sladké ryngle (jde ale samozřejmě o suché víno), je plnotučný a výrazný. Mňam!



Dlouho jsme se nepotkali a v Boleradicích jsme nebyli snad celé věky! Petrově dceři, kterou si pamatuju jako roztomilé batole, ladí lak na nehtech s outfitem a vypadá, že za pultem má všechno pod palcem a svým přísným dozorem. Doprčic, čas fakt letí. Ještě že mě se to netýká :) Petr Koráb tu má snad nejpestřejší sbírku, co se stylů a experimentálnosti týká. Třeba základ pro budoucí sekt, zrovna ve smrádkové fázi, nebo naprosto boží, barevný, živý a šťavnatý Pinot Blance pét-nat 2015, parádní Starosvětské sur-lie 2014 se zralou vůni jablíček a akátu a dlouhou šťavnatou živou chutí evokující zralé ovoce, pecičky a sladká jablka či Carbonic Rouge 2015 z Frankovky a Zweigeltrebe, které nebezpečně připomíná mladé beaujolais a tudíž mi moc nesedí. Skvělá je čtveřice červených: Svatovavřinecké 2013 je plné ovoce, zdravé, výživné, chuťově i aromaticky pestré, krásně pitné. Karmazín 2014 voní po višních a koření a jeho chuť je krásně šťavnatá, veselá a dlouhá, Karmazín 2012 je teplejší, kulatější a učesanější, sametově hladký a lahodný, zdá se vespod až nasládlý a Neronet 2014, který je jen čerstvě stočený z kvasnic a dosud nenalahvovaný, má temnou neprostupnou barvu, je plný zralého ovoce a šťávy a koření, na Neronet nečekaně veselý a živý a úžasně dobrý. A skvělý je Pinot Blanc Family Reserve 2013 (jen malá šarže "pro rodinu", dva roky na kvasnicích v novém sudu François Frères), má krásnou kokosovo-vanilkovou vůni, omamně bohatou a výraznou, a plnou krémovou chuť, dlouhou a výraznou, úplně boží.


Zbývají Vinné sklepy Kutná Hora, Válkovi z Nosislavi a několik dovozců. Po zralé úvaze se rozhodujeme dále už nic neochutnávat. Takže sice s lítostí, ale poměrně důstojně odcházíme. Následující souhrn událostí nám dává za pravdu, že jsme dobře udělali.


Kamarád pro mě krade růži.

Opět se zastavujeme u Dačického, ale zdejší česneková polévka mi vůbec nechutná.

Seřvu zbytek party, že jsou trapní a stydím se za ně.

Celá trapná parta je schopná odejít i se skleničkami, jenom já se pro tu svou musím vracet. Už je na cestě do myčky.

Jako bolestné za utrpěnou pudinkovou polévku si na náměstí kupuju trdlo, "tradiční" zmrzlinová verze sem zatím naštěstí nedorazila.

V místním motoráčku se na jednoho z přátel pověsí podivná existence.

Zbytek party pije z festivalových skleniček jedenáctku Kozla.

V rychlíku usedám na poslední volné místo v oddílu pro handicapované a jsem ráda, že další volná místa jsou až v následujícím vagoně.

Volá maminka, aby si ověřila, že trvám na pozici rodinného vyvrhele a na babiččinu oslavu opravdu nepřijedu.

Personál celého vlaku hledá paní, která má u sebe jízdenku i pro veselou partu chlapů s pivem ve vinných sklenkách.

Paní se skupinovou jízdenkou je nalezena a celé handicapované kupé zaraženě mlčí.

Mezitím si kamaráda nachází další podivín, jeho přitažlivost pro lidské ztracence začíná být podezřelá.

V Praze na nádraží instruuje ochotný Japonec naši návštěvu ze Znojma, jak si pořídit jízdenku na metro.

Začíná pršet.

Mé skleničce se zlomila noha.

Zastávka na kofolu.

Jsme doma.

Před spaním si pouštíme Nanoalbum a projev docenta Tečky v podání Jiřího Schmitzera mi připomene jeho jiné hudební dílo.

Usínám a v hlavě mi zní Schmitzerovým hlasem: "Řekněte prdel!"
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pepak Pepak | E-mail | 31. srpna 2016 v 15:44 | Reagovat

No to je písmenek...a mě by zrovna zajímal p.Válka...:-)
Dík za článek a já se jdu víc podívat na p.Lojdu, který mi nic neříká.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 31. srpna 2016 v 16:04 | Reagovat

[1]: Bylo toho fakt hodně, něco se muselo obětovat :) A že jsem pacifista, tak Válka!

3 Ley Ley | 31. srpna 2016 v 19:10 | Reagovat

Skvělý report! Jsem moc rád za Loigiho,
je supr si o něm a jeho počinech přečíst, má zajímavá a pěkná vína. :)

4 Evas Evas | E-mail | Web | 1. září 2016 v 8:58 | Reagovat

[3]: Já o nich právě zatím jen slyšela, tak jsem ráda, že jsem konečně měla tu čest :) Tyhle možnosti porovnat různé metody mě baví, takže ta trojice veltlínů byla super.

5 PepaK PepaK | E-mail | 4. listopadu 2016 v 23:16 | Reagovat

Tak jsem tu Válku vybojoval za tebe...no nevím, jestli by se ti aktuální nabídka jejich vinařství líbila...bílá většinou na cukru..zkusil jsem suchý RR14 Premium, proč ne, slušné na problematický rok, SV15 byl ovšem propad o několik pater níže...tuhle Válku asi prohrajeme.
Jinak se celý týden propíjím všemi červenými 2015 od Ševčíka...opravdu jak píšeš-luxus. Dnes jsem s ním proběhl 2016 vína... třeba už teď nádherně ovocné SV16...zamluvil jsem si celý sud.:-) Hodně krásných vín a článků. PepaK

6 Evas Evas | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 10:32 | Reagovat

[5]: Já tak trochu tušila, u kterých stánků budu nejmíň litovat, když je vynechám ;) Otu bych třeba nevynechala, kdybych u toho měla duši vypustit! Už jsi ochutnal šestnáctku!? Závidím, až zelenám! ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama