Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Skvělý riesling z vinařství Gies-Düppel z Pfalzu

18. srpna 2016 v 12:17 | Evas |  Jen tak
Na květnové degustaci povedených ryzlinků Frank Brohla jsem od pana Cylka, jejich dovozce, dostala pozornost v podobě ryzlinku z jiného vinařství - z vinařství Gies-Düppel z Pfalzu.



Je to mé první setkání s tímto producentem. Jedná se o asi dvacetihektarové rodinné vinařství z obce Birkweiler, jehož produkci tvoří asi ze čtyřiceti procent riesling, po zhruba patnácti procentech pinot noir, gris a blanc a zbytek nějaká další směs odrůd. Birkweiler je zajímavý tím, že se tu na relativně malé ploše vyskytuje hned několik půdních typů, které se prý velmi jednoznačně prosazují v charakteru vín. Bílá vína většinou kvasí v nerezu a starších sudech větších objemů, sudy barrique používají jen na červená vína, a to spíš výjimečně, i u nich dávají přednost větším sudům, aby vliv dřeva nebyl příliš výrazný.




A jaký ten ryzlink teda byl? Skvělý! 2014 Riesling trocken Birkweiler am Dachsberg je ryzlink přesně podle mých představ a ryzlinkový ideál. Má krásnou odrůdovou vůni připomínající meruňky a kvetoucí stromy s pěkným náznakem petrolejové vůně, která se bude zráním jistě zintenzivňovat, ale hlavně takovou tu chladnou kamenitou vůni, která evokuje mokré kameny, studenou bystřinu. Chuť je ovocná, výrazně šťavnatá, intenzivní mineralita ale současně vysušuje ústa. Je plné, pevné, vrstevnaté, elegantní a současně přístupné. Má neskutečně dlouhou a výraznou dochuť s pěknou kyselinou. Opravdu parádní ryzlink.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | Web | 19. srpna 2016 v 14:42 | Reagovat

Hm, nechala bych si líbit, dobrý ryzlink....

2 Janča Janča | Web | 22. srpna 2016 v 10:18 | Reagovat

Ahoj Evas, mile me dnes prekvapil tvuj blog, je fajn, ze nekdo pise i o vine. Chtěla jsem se tě zeptat na otazku, kterou uz resim dlouho - jak poznam, ktere vino obsahuje co nejmene oxidu siriciteho? Uz jsem se naucila poznavat pachut, stiplavou, ktera zastira ostatni jemne chute ve vine, a tak mi jednak kazi pozitek z vina a jednak mam na nej alergii, takze pak zacnu kaslat, svedi me krk, oci.. Jen nekolikrat v zivote jsem natrefila na vino bez teto pachuťe a nic me z nej nesvedilo, chut byla dokonala.. Dekuju za odpoved, mozna bude lepsi, kdyz mi napises na mem blogu, abych na to nezapomněla.:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama