Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Třikrát Lahofer a svajbová svíčková k tomu

4. srpna 2016 v 12:05 | Evas |  Jen tak
V sobotu jsme byli na svatbě. Pravé velké moravské svatbě se spoustou lidí, hudby a nehorázným množstvím jídla a pití. Bylo tam vedro, rušno, zvony z velehradské baziliky vyzváněly o sto šest, cimbálovka vyhrávala, mladé víno a letité slivovice tekly proudem, dort byl úžasný, vlčnovské vdolečky výborné, nevěsta s ženichem krásní. Miluju cizí svatby :)


A k obědu byla výborná svíčková na smetaně s pětima knedlema dvou druhů! Chuťově vyladěná, tak akorát sladkokyselá, jemně pikantní omáčka, bohatě prošpikované maso měkoučké jako máslo, dobré knedlíky. Dlouho (pokud vůbec někdy) jsem nejedla v restauraci tak dobrou svíčkovou! Tak pokud byste měli cestu kolem, stavte se na ni v Hotelu Mlýn ve Velehradě, tahle výborná svajbová svíčková je tam totiž součástí stálého jídelního lístku.





A pilo se leccos. Mně ovšem udělalo radost, že jsem mohla ochutnat něco nového z vinařství Lahofer. Tohle vinařství, které kdysi patřilo k mým nejoblíbenějším, před lety vystoupalo na kopec cukru a evidentně se odtud nehodlá vrátit zpět na zem. Přesto těch několik málo suchých či polosuchých vín, která každoročně vyrobí, pořád patří k tomu lepšímu, co se na zdejším trhu nachází, a jsem vždycky ráda, když mám příležitost je ochutnat.


Kabinetní Ryzlink rýnský 2015 měl výraznou čerstvou svěží vůni meruněk, medu a citrusů s poměrně výrazným zeleně-travnatým tónem. Jeho chuť je lehká, svěží, evokuje bílý rybíz, dochuť je delší, svěží, citrusová. Je to osvěžující mladé živé víno, k popíjení na venkovní svatbě a do horkého dne jako dělané.


Jakostní Svatovavřinecké 2015 (trať Waldberg, Vrbovec) voní po višních, ostružinách, koření a kouři a má ostřejší, mladou, ovocnou a kořenitou chuť. Dochuť připomíná višňovou šťávu, je docela dlouhá, výrazná, kořeněná. Je to mladé, výrazné, divočejší víno, takové "stejkové", ostatně k řízkům sedlo taky dost dobře :)


A Svatovavřinecké 2015 ještě jednou, tentokrát jako růžové kabinetní polosladké (trať Volné pole, Hostěradice). Voní intenzivně a sladce po jahodách a malinách a je už opravdu hodně sladké (má přes 17 gramů cukru). Kyselina je výrazná a pěkně svěží. Na samotné popíjení by už pro mě bylo příliš sladké, jako pověstné bazénové růžové si představuju něco svěžejšího a lehčího, tohle by mě asi brzo unavilo a jazyk slepilo. Ale na svatbě jsem ho pila jako doprovod k chuťově pestrému ovocnému salátu a musím přiznat, že k tomu se hodilo výtečně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama