Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Další slepá degustace: 16 + 1 tajemný vzorek

15. září 2016 v 10:12 | Evas |  Slepice aneb slepé degustace
Školní rok jsme nezahájili opakováním, ale rovnou zkouškou! Zkouškou nervů, čichových a chuťových receptorů, paměti a smyslu pro humor. S tradiční partou účastnící se našich pravidelných vysokomýtských vinných akcí rozšířenou o kamaráda M. jsme se tentokrát přesunuli do naší kuchyně a podrobili svým kritickým nosům a jazykům sedmnáct vzorků. K šestnácti z nich jsme měli jakés takés popisky, analytiky, či aspoň zeměpisné určení. Sedmnáctý byl nazván tajemným vzorkem D, protože nic než déčko napsané fixou na lahvi nebylo. Mělo jít zřejmě o Dornfelder, zhruba čtyři roky starý. Stejně jako minule jsme pili z černých riedlovek, tentokrát jsme ovšem měli k dispozici alespoň onen seznam vzorků, takže se při tipování bylo čeho zachytit. Nalévala jsem já, sice ze zakrytých lahví, barvu vína jsem ovšem nedokázala nevidět :) Musím ale říct, že ani ostatní tentokrát nad barvou vína nezaváhali.



Seznam vín:


1. Znovín, Znojmo - Děvín 2008 (MZV, suché, Weinperky, Miroslav, c 7,2 g/l, k 6,2 g/l, e 23,6 g/l, 12 %)
2. Vinařství Koráb, Boleradice - Neuburské 2009 (PS, Dukejský, Boleradice)
3. Znovín, Znojmo - Veltlínské zelené 2013 (PS, Weinperky, Miroslav, c 6,4 g/l, k 6,6 g/l, e 22,1 g/l, 12 %)
4. Vinařství rodiny Cíchovy, Blatnice pod Sv. Antonínkem - Ryzlink rýnský 2013 (PS, suché, 12 %)
5. Jakub Novák, Tasovice - Šedý Pinot 2014 (MZV, suché, 13,5 %)
6. PPS AGRO, a. s., Strachotín - Tramín červený 2015 (MZV, polosladké, 24,3°NM, 13,5 %)
7. Zdeněk Vykoukal, Hostěrádky-Rešov - Cuvée Austerlitz Pinot Noir - Claret 2014 (MZV, 12,5 %)
8. Stapleton-Springer, Bořetice - Saint Laurent 2007 Craig's Reserve (MZV, 85 % SV, 15 % MP, 12,5 %)
9. Krásná hora, Starý Poddvorov - Pinot Noir 2010 (MZV, Krásná hora, St. Poddvorov, c 0,5 g/l, k 5,3 g/l, 12 %)
10. Tomáš Čačík, Kobylí - Cabernet Moravia 2011 (MZV, 12,5 %)
11. Tajemný vzorek "D" - Dornfelder (kolem roku 2011)
12. Znovín, Znojmo - Modrý Portugal 2014 (jak, Weinperky, Miroslav, c 5,6 g/l, k 4,8 g/l, e 30,4 g/l, 12 %)
13. Tomáš Čačík, Kobylí - Frankovka "Ryšák" 2015 (MZV, Padělky, Kobylí, 12 %)
14. Domäne Wachau (Rakousko) - Gruner Veltliner Smaragd 2008 Kellerberg trocken (13,5 %)
15. Joseph Moellinger & Fils (Wettolsheim, Alsasko, Francie) - Riesling Sélection 2013 (12,5 %)
16. Chapel Down Winery, Tenterden (Kent, Anglie) - Pinot Blanc 2014 (12,5 %)
17. Jacob´s Creek (Austrálie) - Chardonnay 2015 (13,1 %)

Takže jedeme:


1. Dost navoněné, květinové, sladká vůně, chuť sladkokyselá, výrazná, šťavnatá, poměrně dlouhá, fajn. U prvního vzorku jsem si ještě netroufla cokoliv tipovat, huba ani nos nejsou ještě zkalibrované, takže jsem až na samotném konci degustace přiřadila tomuto vzorku tip, a to ten, který mi prostě zbyl - Korábovic najburk. Ale bylo mi jasné, že je to blbě. Bylo to blbě. Je to Veltlínské zelené 2013 ze Znovína. Druhý den (a pili jsme ho ještě i po pár dnech) je mnohem elegantnější, ne tak líbivě voňavý, jde spíš do petrolejových a minerálních projevů, a je čím dál lepší.


2. Neurčitá, nevýrazná vůně "běžného bílého", na jazyku pálí, má dost alkoholu, chybí tělo, jistá "hmotnost" je daná jen alkoholem, v závěru hořčina. Nudné, až nepříjemné. Správně tipuju supermarketovku Jacob ̓s Creek Chardonnay 2015. V dalších dnech jde úplně do kopru, smrdí jako voda s líhem, ochutnat už nemáme odvahu.


3. Zralá vůně trochu do propolisových tónů, vyšší kyselina, mineralita, medová chuť, zdá se bez těla, chybí struktura. Tipovala jsem znovínský veltlín, ale je to právě ono Neuburské 2009 od Korábů. Takže tyhle dva vzorky jsem prohodila. V dalších dnech se víno v chuti dost rozpadá, zůstává jen pěkná propolisovo-včelínová vůně.


4. Ve vůni kombinace voňavky "exotické tropické ovoce" a něčeho lehce nahnilého. Odér se ale postupně odvětrává. Výrazně sladká chuť naštěstí vyvážená slušnou kyselinou. Takové univerzální nudné sladké bílé. Ačkoliv tramín vůbec nepřipomíná, tipuju, že jde o nejsladší vzorek ze seznamu - Tramín červený 2015 ze strachotínského PPS AGRO. A je to správně.


5. Svěží vůně citrusů a medu, výrazná kyselina, šťavnatá a současně suchá chuť, příjemná tříslovina, lehce natrpklý závěr, poměrně plné, příjemné pití. Tohle si pamatuju z minulého týdne z Hostěrádek - musí to být Pinot Noir Claret 2014 Zdeňka Vykoukala. A je to tak. A je to moc pěkné víno i druhý den, pěkně živé, delší, krásně pitné.


6. Tak trochu korkovo-sklepní čuch, na jazyku dost kulaté a hladké, takže to nejspíš není úplné mládě, trochu pálivý alkohol, na konci hořkost, ale nikoli ta příjemná čokoládová, ale taková nepěkně svíravá. Po doplňující informace, že tajemný vzorek D je od nějakého malovinaře z Mutěnic, se všichni shodujeme (a správně), že je to on. Nejlépe tento vzorek vystihl Tomův zápisek: "Pít lze, ale nechce se mi." Velmi přiléhavé hodnocení :)


7. Vůně zralých jablek, oxidativní štych, zralé ovoce, výrazná šťavnatá chuť zpočátku s jemnou perličkou, živé, svěží, přitom elegantní. Moc se mi líbí, zařazuju si ho k nejlepším vzorkům. A správně tipuju, že jde o Šedý Pinot 2014 od Jakuba Nováka. Druhý den je srovnanější a klidnější, má krásnou vůni, působí komplexně, zdravě.


8. Nejprve mám podezření na vadu korku, ale podezřelý čuch se po chvíli odvětrá. Kořenitá vůně, výrazně dřevo, je to něco staršího, struktura ohlazená, kulatá, v chuti dost dřevité, jaksi chybí tělo, dochuť čokoládová. Je to něco, co bylo kdysi moc dobré, ale teď už je to po smrti. Správně určuju, že jde o Saint Laurent 2007 z vinařství Stapleton-Springer. Jeho někdejší krásu jsme se snažili vyzkoumat natolik intenzivně, že v následující den už nebylo co ochutnávat.


9. Zralé žluté ovoce ve vůni, citrusový nádech, výrazná chuť, která působí dost sladce, ale současně má pořádnou kyselinu. Je to celkem vyvážené, objektivně vínu není co vytknout, ale je to styl, který mě nebaví. Nedokážu poznat odrůdu. Tipuju to na něco technologičtějšího, takže volím britský Pinot Blanc. Špatně, je to Ryzlink rýnský 2013 od Cíchů. Druhý den se mi víno zdá poněkud ostré, trochu z něj leze alkohol, přestože podle údajů na lahvi není nijak vysoký. Vypít se ale v pohodě dá.


10. Parádní cabernetová kořenitá vůně, kouř, sladká maďarská paprika, štych zemitosti, výrazná chuť ostružin, hořké čokolády, trochu ostřejší hrany. Baví mě to, chutná mi to, jsem si jistá, že jde o Čačíkův Cabernet Moravia 2011 a je to tak. Druhý den je uspořádanější, kulatější, krásně výrazně voní. Moc pěkné víno, patří k mým favoritům.


11. Pěkná vůně meruněk s fajn nádechem petroleje, šťavnatá ovocná chuť s živou kyselinou a minerálním závěrem. Zralý, výrazný, šťavnatý ryzlink. Správně určuju, že jde o Riesling 2013 od Josepha Moellingera. Je to pěkné víno, taktéž ho řadím k nejlepším.


12. Květinová vůně, mix muškátu a tramínu, lehce olejovitá struktura, dojem zralosti až stáří, nasládlost. Náhodou vím, že Děvín má v předcích tramín, takže správně tipuju, že jde o Děvín 2008 ze Znovína. Takhle staré víno potřebuje trochu času, což se potvrzuje další den a pak ještě asi čtvrtý den, protože víno je čím dál lepší, získává na eleganci, tramínová vlezlost a olejovitost ustupuje a objevuje se spíš minerální slanost a nenápadná elegance. Stejně jako znovínský veltlín je i tohle víno po pár dnech mnohem, mnohem lepší.


13. Podle vůně červené se zelenými tóny :) Lehce kořenitá višňová vůně má mírně "gumový" štych, chuť se mi zdá poněkud nezralá, lehce svíravá, výrazná kyselina v dochuti. Při pohledu do seznamu je mezi červenými jediný kandidát: Pinot Noir 2010 z Krásné hory. Je to tak. Taková klasika ročníku 2010 :)


14. Výrazná, ale nevtíravá, spíš elegantní vůně, jemně kořenitá, šťavnatá chuť působí plně, vespod nasládle, kyselina je poněkud v pozadí, přesto víno působí docela živě a harmonicky. Mám pocit, že takhle by mohlo vypadat suché víno v podání člověka, který se zabývá hlavně víny se zbytkovým cukrem, takže tipuju Cíchův rýňák. Ale chyba, je to Pinot Blanc 2014 z Chapel Down Winery. Takže opět dvojice, kterou jsem zaměnila. Je to jediné víno, které se mi první den zdálo podstatně lepší než ten další. Po 24 hodinách se vytratila živost a šťavnatost, víno se mi zdá ostré, dost bez těla, má úplně jiný projev.


15. Kořeněná vůně pěkného bílého, má šarm, příjemná mineralita. Plná chuť, decentní nasládlost, dlouhá chuť s pěkně vrstevnatou strukturou. Bohaté ovocitě-minerální víno, moc se mi líbí. A líbí se mi natolik, že jsem zazmatkovala s tipem, co jsem tipla, jsem škrtla, přehodnotila a vyhodnotila a nakonec vlastně netipla vůbec nic. Je to Grüner Veltliner Smaragd 2008 z Domäne Wachau. Opravdu pěkný, do druhého dne nezbylo nic.


16. Kořeněná vůně višní a švestek je poněkud přehlušena sklepním odérem, který se nechce odvětrat. Ostřejší chuť působí hranatě, přísně, hořkost v závěru je dost nepříjemná, působí až svíravě. Značně nevstřícné víno, nesedí mi ani jeho vůně. Správně tipuji Modrý Portugal 2014 ze Znovína. Na rozdíl od obou weinperských bílých vín stejného producenta, kterým do krásy výrazně pomohl čas, nemůžu tomuto vínu přijít na chuť ani další den.


17. Červená vůně s těžko identifikovatelným květinovo-krémovým štychem, ovocná chuť plná višní, ostružin a černého rybízu působí pevně a vrstevnatě, pěkná kyselina, bohatá vrstevnatá a proměnlivá chuť. Je to jasné, nic jiného už ani v seznamu nezbývá, je to Frankovka "Ryšák" 2015 od Tomáše Čačíka, tj. frankovka mixnutá trochou chardonnay barrique. Velmi příjemné víno, kořenité, harmonické, krásně voní, výborně se pije.


Super to bylo, tentokrát jsme zvolili asi dost jednoznačná vína, protože jsem přiřadila správně dvanáct vzorků a ostatní na tom byli velmi podobně. Co se červených týká, jednoznačnými vítězi jsou pro mě obě Čačíkova vína, z bílých bych s velkou radostí znovu pila Novákův Šedý Pinot, Moellingerův ryzlink, veltlín Smaragd z Wachau a Vykoukalův klaret. Díky všem zúčastněným a těším se na příští kolo :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jiri hron jiri hron | E-mail | Web | 15. září 2016 v 10:25 | Reagovat

Ahoj ! Pekné vzorky. Jsem potesen pro "mého" Moellingera 2013. Jeste toho trochu malo zbyva... Jak se dari ? Jsi pripravena pro dalsi eventualni ctvrtky v Café 35 ? Svezl jsem pres léto kupu burgundskych chardonek od Maconu po Chablis a dalsi nové Jury. Pévné zdravi !

2 Martin Martin | E-mail | 15. září 2016 v 19:41 | Reagovat

Krásně sepsaná degustace,nemohl bych k Vám do party? :-)
Mám k dispozici dva kartony archivních vín Tanzbergu a nemám je s kým přechutnat...

3 PepaK PepaK | E-mail | 15. září 2016 v 20:48 | Reagovat

Není prý moc Cabernetů Moravia a vůbec vín,které kdy pochválil p.Glos, ale Tom ho přesvědčil. :-) S CM od Sůkala asi jediné, které hodlám do konce života ještě kdy ochutnat...děsná adrůda :-]
Z bílých by u mě jasně vítězil PG od Jakuba Nováka...mám jich pár doma a má jedinou vadu...nemám sílu ho nechat ležet v archivu :-)
Jinak si dovolím opsat poznámku ke slepé degustaci, která mě zaujala v knize "Piju tedy jsem" : ...klady vína nepoznáte při slepém uchutnávání o nic lépe než ženu, kterou políbíte se zavázanýma očima... :-)

4 Tom Tom | E-mail | 16. září 2016 v 5:29 | Reagovat

Děkujeme za slova povzbuzení, s přicházející se hodí. Není to dvakrát veselé.

5 Sajmik Sajmik | Web | 24. září 2016 v 22:36 | Reagovat

Láhev Saint Laurent 2007 od Springera, kterou jsem měl na jaře, podle mě "po smrti" nebyla. Vůně napřed hodně živočišná, že bych naslepo tipoval postarší Languedoc :-) , chuť taková spíše strohá, díky kyselinám působila lehce rustikálně. Druhý den se ale víno srovnalo, jednak chuť byla o něco plnější, také animalita z vůně vyvanula. Ovšem v další archivaci už také velký smysl nevidím.

6 Evas Evas | E-mail | Web | 29. září 2016 v 11:32 | Reagovat

[5]: Tak možná škoda, že nám do druhého dne fakt nic nezbylo :(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama