Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Na návštěvě u Zdeňka Vykoukala

8. září 2016 v 9:53 | Evas |  Ve vinařství
Poslední prázdninovou sobotu jsme strávili na Slavkovském bojišti. Tedy u Zdeňka Vykoukala. Bylo krásně, teplo (na můj vkus až moc), slunečno, tak jsme vyrazili i do vinohradů a taky k Mohyle míru. I v jasném a slunečném letním podvečeru působí rozsáhlost téhle slavné bitvy a velikost bojiště, které máte při pohledu od Mohyly jako na dlani, poněkud tísnivě. Naopak Zdeňkovy vinice jsou jako z pohádky. Nevím, jestli jsem viděla malebnější. Svahy trati Stará hora tvoří cosi jako přírodní amfiteátr a jsou rozparcelované do pohledných políček oddělených ovocnými stromy a skrývají klidná zákoutí s chatkami na nářadí a posezením s výhledem do kraje. Pro toho, kdo tuhle půdu obdělává, jsou strmé svahy, úzké řádky, králičí nory a absence míst, kde by se otočil traktor, nejspíš noční můrou, ale pro oko lufťákovo je to opravdová krása.
















A pak jsme se usadili u Vykoukalů na zahrádce, poslouchali cvrčky a žáby a později Zdeňkovu kytaru a hlavně se opájeli jeho vínem. Jeho ročník 2015 je skvělý. Něco málo a na samém začátku cesty jsme ochutnali už v zimě ve Fajnšmekru, dnes už jsou některá z vín v lahvích. Blanc 2015, tedy Müller-Thurgau z akátu, voní po ovoci, květinách a medu a chutná docela plně, parádně šťavnatě a svěže. Je to výrazné, krásně pitné víno. Srovnat jsme ho mohli s Müllerem-Thurgau 2014, který má svěží ovocnou vůni s botrytickým a lehce bylinným štychem a ovocnou chuť s lehkou pecičkovou hořčinou a neklidnou kyselinou. Je to zábavné víno, které nenudí. Nadchl mě Cuvée Austerlitz Welschriesling 2015. Po 48 hodinách ležení na rmutu kvasil v akátových sudech a osm měsíců ležel na hrubých kalech a teď je elegantní, chladivě minerální, kořenitý, má krásný ryzlinkově-petrolejový nádech ve vůni a působí pevně, silně a sebevědomě. Krásné minerální pití. Tenhle petrolejový štych má i Riesling 2015, který si na kalech poležel ještě o něco déle a dosud není v lahvi. Má pěknou vůni zralých meruněk právě s oním nádechem typu barvy-laky a parádně šťavnatou chuť s pěknou kyselinou a dlouhou dochutí.


Krásně bohatý až opulentní je svou vůní Sauvignon 2015. Jeho na ovoce štědrá vůně se mění od svěžích zelených jablek, přes broskve a typické angrešty s rybízem až k lehce exotickým tónům připomínajícím ananas. Má pěknou kyselinu, v závěru lehkou hořčinu a příjemně navinulou dochuť. Přes bohatost vůní je to víno svěží, lehkonohé a parádně pitné. Tělnatější a mohutnější jsou pak Neuburger a Chardonnay. Obě vína ležela den na rmutu, poté kvasila a deset měsíců na hrubých kalech ležela ve starších dubových sudech. Neuburger 2015 má nasládle kořenitou vůni s vanilkovým nádechem a dlouhou, lahodnou, plnotučnou chuť plnou ovocné šťávy a sladkého koření. Chardonnay 2015 má elegantní, luxusní vrstevnatou krémovou vůni s nádechem kouře a vanilky a plnou, výživnou a šťavnatou chuť zralého ovoce. Obě vína mají pěknou a krásně živou kyselinu, takže přes nasládlé tóny a hutnou strukturu jde pořád o skvěle živá a vyvážená vína s parádním potenciálem ke zrání. Mňam!


Grüner Veltliner 2015 ležel na rmutu 72 hodin a ležel na hrubých kalech 10 měsíců v novém akátovém sudu. Má sytou barvu, kořenitě-bylinkovo-pomerančovou vůni a lehce výluhovou kořeněnou chuť, mírně svíravou. Má na můj vkus maličko nižší kyselinu, trochu mi chybí víc říznosti, víno působí možná až moc hladce a kulatě. Myslím ale, že delší ležení na slupkách s sebou přináší taky potřebu delšího ležení v lahvi, takže čerstvě nalahvované víno je nefér hodnotit. Časem bude určitě super. Ochutnali jsme i dva veltlíny o rok starší. Veltlínské zelené 2014, které leželo 10 měsíců ve starším akátu, má umírněnou chladnou vůni s lehce zeleně působícím bylinkovým štychem, a příjemně pitnou navinulou chuť s minerálním závěrem a pevnou kyselinou. Cuvée Austerlitz Veltlínské zelené 2014 (z jiné trati a nakoupených hroznů) leželo v jednou použitém dubovém sudu a má nasládlou vůni se stopami vanilky a travnatým štychem a svěží veselou chuť s fajn kyselinou. Je jednodušší, ale skvěle pitné a vstřícné.




Přestupní stanicí k červeným se stal Cuvée Austerlitz Pinot Noir Claret 2014, klaret vyrobený samotokem a školený téměř rok na kalech v jednou použitém dubovém sudu. Má krásně svěží vůni se stopami medu a citrusů a příjemně vyrovnanou ovocnou živou a šťavnatou chuť s citrusovou dochutí a výraznějším tříslem. Je osvěžující, nakopávací a parádně se pije.


Úplně boží je Cuvée Austerlitz Pinot Noir 2015, který zatím není nalahvovaný a leží ve starších dubových sudech. Je lehce kalný a má naprosto krásnou vůni jahod a třešní, která jde až do mírně marmeládových tóny, je příjemně kořenitá a působí krásně teple. Chuť má lahodnou, kulatou a sametově hladkou, vespod nasládlou, v závěru naopak s pěknou kyselinou, příjemně kořeněnou. Paráda. Frankovka 2015 voní jako višně s likérem v čokoládě a má opravdu lahodnou chuť plnou zralé višňové šťávy a sametové čokolády. Je živá, mladá a moc dobrá. Cabernet Moravia 2015 má bohatou nasládlou a jemně kořenitou vůni ostružin a dalších lesních bobulí, a k tomu sametově hladkou a krásně kořeněnou chuť zralých ostružin, na cabernet je až nezvykle přítulné, teplé a vstřícné. Moc dobré!






A nakonec jsme si ještě mohli vylovit z archivu nějaký zajímavý kousek. Volba padla na Veltlínské zelené 2009. Zdeněk ho poté zhodnotil, že už má nejlepší za sebou, ale mně se líbil moc. Voní krásně po květinách, žlutém ovoci a sušených meruňkách a má moc pěkný petrolejový nádech, a jeho chuť je zralá, šťavnatá, pořád pevná a dlouhá, vrstevnatá, harmonická. Fakt pěkně zralý veltlín.

No a pak jsme to všechno s radostí vypili :)

Děkuju za moc příjemný večer.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sylvee Sylvee | Web | 9. září 2016 v 17:57 | Reagovat

Já tak ráda čtu o krásných vínech, takový Sauvignonek, dala bych si****

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama