Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Zlosin a další tipy z Velkých Losin

29. září 2016 v 13:25 | Evas |  Jen tak
Prodloužený víkend jsme strávili s bráchou a ségrou a jejich rodinami ve Velkých Losinách. Kromě toho, že se sešlo několik hodně pěkných lahví vína, ke kterým se vrátím v příštím zápisku, okoukli jsme tu taky fungl nový minipivovar a nějaké ty gastro záležitosti. Takže dnes jen pár rychlých tipů pro výletníky. Do Velkých Losin se jezdí pochopitelně hlavně za termálními koupelemi, které jsme si užili samozřejmě taky. Též je to výhodná základna pro lyžaře a horské turisty (na turistiku nám ovšem pro samé památky, atrakce, válení v sirných pramenech, jídlo, pivo a víno nezbyl čas).




Doporučuji návštěvu zámku, krásné ukázky renesanční architektury. Narazili jsme tu na výbornou průvodkyni (jejíž příjemné povídání vyvážila v rámci zachování rovnováhy vesmíru velice protivná pokladní), dozvěděla jsem se nové informace o okolnostech na počátku zdejších nechvalně proslulých čarodějnických procesů a díky hodince strávené v útrobách ledové stavby rychle pochopila, proč se zdejší šlechtičny netěšily dobrému zdraví. Unikátní je velkolosinská ruční papírna, národní kulturní památka, která funguje nepřetržitě více než 400 let. Zajděte na návštěvu, ať vidíte, jak se takový papír vyrábí, je to opravdu zajímavé. A z obchůdku s výrobky ze zde vyrobeného papíru určitě neodejdete s prázdnou. Že tu mají i exit game Archimédovo tajemství jsme zjistili bohužel pozdě.



V areálu papírny najdete restauraci Losín, jejíž kuchař je asi dost na sladké. Sladké bylo všechno, tomatová polévka, vepřová líčka s kořenovou zeleninou (jinak výborná, masíčko se jen rozplývalo) i králík s mrkví. A nemyslím tím "trochu sladší", ale sladké jako cecek! Fakt. Což je škoda, protože jinak to bylo všechno dobré, nabídka hodně sympatická a restaurace velice pohledná. Na čerstvé těstoviny a pizzu jsme zašli do Pizzerie Istria, moje spaghetti aglio e olio byly výborné, pochváleny byly i lasagne a pizza všech možných druhů. Nic jiného v nabídce ale není, kdo nerad těstoviny nebo pizzu, musí jinam.



Nad sladkými líčky a rajčatovou polévkou jsem se sice ofrňovala, ale sladkost výrobků Velkolosinských pralinek mi naopak vůbec nevadila. Ručně vyráběné pralinky z dílny Jany Kašparové můžete koupit v cukrárně nedaleko vstupu do lázeňského parku. Musím přiznat, že pralinkové náplně už jsem viděla a jedla vychytanější, nicméně čokoláda je opravdu dobrá a pralinky udělají ke kafi vyloženě radost. Taky tu mají moc dobré klasické zákusky, věnečky, koňakové špičky, pařížské rohlíčky, kokosky a tak. Všechno nám chutnalo. I zde připravovaná točená zmrzlina, borůvková byla výborná. Posedíte tu ale jen za hezkého počasí, cukrárna nemá vnitřní posezení.



No a nakonec čerstvá novinka z Losin, Zlosin. Pivo z minipivovaru je k ochutnání teprve od srpna a na pivech i hospodě je znát, že všechno je teprve na začátku a v záběhu. Pivovar je od centra Velkých Losin poněkud odlehlý a vypadal značně opuštěně. S rodinou velikosti průměrného pouličního gangu to bylo v pohodě, ale sama bych se do útrob opuštěného obřího ubytovacího zařízení u lesíku za městem asi neodvážila. Ale uvnitř už bylo jasné, že jsme tu správně. Nové varny, pípy, loga pivovaru. Pivo působilo tak nějak nedodělaně, nezrale. Jakoby v pivovaru ještě chtěli využít posledních pěkných dní a vrhli na trh něco ne tak úplně hotového. V pohodě pitná jedenáctka i pekelně hořká patnáctistupňová IPA byly opravdu silně sladové a zdály se mi uspěchané. Ale tak podnik funguje měsíc, věřím, že už to bude jenom lepší, držím jim palce. A když neklapne pivo, vždycky to jistí knedle, že jo.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Petra Petra | Web | 30. září 2016 v 16:54 | Reagovat

Tak v Losinách jsem nikdy nebyla, tedy, v okolí jsme už pobývali. Ale je to krása, my známe tak možná zámek, z obrázků a ještě jsem četla o procesech s čarodějnicemi****

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama