Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Kuchařova záminka

29. prosince 2016 v 11:48 | Evas |  Jen tak
Potřebovala jsem do vaření decku bílého a neměla jsem čas na nějaké dlouhé přemýšlení - hrábla jsem úplně namátkově do "bílé" police, padni komu padni. A vyhmátla jsem Neuburské 2014 Tomáše Čačíka. Do hrnce jsem nalila potřebnou decku, ale co se zbytkem lahve? No, co asi! :) Vaření je vůbec dobrá záminka pro otevření vína a následné "nutné" dopíjení. Pokud nevaříte zrovna burgundské ragú pro 12 osob, ale běžné, víno vyžadující recepty pro dva, vždycky skoro celá láhev zbyde. Takže ta různá risotta nebo svíčková Stroganoff, jako v tomto mém případě, jsou ideální zástěrka pro popití. I když kupodivu existují lidé, kteří s tím mají potíž - nedávno se mě na jednom babském tlachacím fóru ptala jedna diskutérka na tipy, jak uchovat právě takhle otevřené víno z důvodu vaření, protože prý v její domácnosti se víno nikdy nestihne dopít a vždycky se zkazí. Z mého pohledu to byl opravdu vtipný dotaz, diskutující to jako humor ale nemyslela. Upřímně, nic moc jsem jí neporadila, s tímto jsme doma nikdy neměli problém, takže vychytávky pro dlouhodobé uchování otevřeného vína nesleduju. Moje jediná rada byla otevírat vína, která se nerozpadnou do druhého dne, a vařit častěji :)




Ale zpět k najburku. Neuburské 2014 (trať U Skalky, Kobylí) má decentní vůni bílého ovoce a jemných květin s nádechem po dřevě a kouři. Jeho chuť působí chladně, je suchá, výrazně minerální, pevná a velmi dlouhá. Jemná pecičková hořkost v závěru přechází až do chuti šťavnatého grepu a spolu s výraznou a svěží kyselinou zůstává na patře opravdu dlouho. Je to výrazné, současně nevtíravé víno, moc dobré a krásně pitné, parádně minerální.


A pro rovnováhu barev přihazuju jedno Čačíkovo mladé červené - Cabernet Moravia 2015 (trať Lácary, Kobylí). To si muž otevřel, aby zahnal nechutnou pachuť piva IPA Samurai z pivovaru Kocour. Kupujeme tohle pivo celkem pravidelně, poslední dvě flašky ale byly hotová katastrofa - na delší dobu nás tahle zkušenost, co se piv IPA týká, zřejmě zažene zpět k osvědčenému sokolovskému pivovaru Permon. Konec pivní vsuvky, cabernet volá. Jako mok k zlepšení chuti to byla správná volba. Víno výrazné ve vůni i chuti dalo spolehlivě zapomenout na všechny pachuti. Voní po ostružinách a dalším tmavém ovoci, pořádné dávce koření, jemně pražené kávě a lahodné čokoládě. Chuť je šťavnatá, výrazná, mladistvá - není divu, je to mladé víno. Ale krásně se pije. Chutná po šťávě z ostružin, a v souladu s vůní i po čokoládě a koření. Je živé a ještě trochu divoké, jak se na mlaďocha sluší.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sylva Sylva | Web | 30. prosince 2016 v 13:46 | Reagovat

Taky se mi stane, že po vaření dopíjím, hihi. Ale Neuburg bych si dala i tak, super odrůdička. Mimochodem, naposledy, kam mi paměť sahá, mi u vaření takto padl Vavřinec z Vajbaru, dost ostré vínko...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama