Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Čtyři sauvignony z Moravy

14. února 2017 v 12:10 | Evas |  Jen tak
Ačkoliv je zima v plném proudu, dostali jsme chuť na něco svěžího a šťavnatého. Tak jsme si dali takovou malou sauvignonovou sérii. Frankovka z vinařství Maděřič mi sice nedávno moc potěšení nepřinesla, ale slíbila jsem si dát tomuto vinařství ještě šanci, takže jsem sáhla po jejich sauvignonu. A ten mi radost udělal - zadání, tj. něco svěžího a šťavnatého, splnil stoprocentně. Sauvignon 2015, pozdní sběr (trať Slovenské, Moravský Žižkov) má krásně svěží aromatiku, voní po černém rybízu, vlastně po celém keři černého rybízu, má pěkný květinově-travnatý nádech jako mívá louka po dešti. Chuť koresponduje s vůní - je šťavnatá, osvěžující, docela plná, ale nikoli těžká. Kyselina je výrazná a svěží, ale nijak z vína netrčí, citrusová nebo možná spíš grepová dochuť je příjemná a docela dlouhá.





Chodím pro chleba kolem vinotéky Víno Hruška, tak jsem si řekla, že je na čase taky něco vyzkoušet. Sauvignony měli dva, náležitě omedailované ze všech stran. Sauvignon 2015, jakostka ze Zlechova, je z řady Fresh collection. A je opravdu fresh. Má zelenkavou barvu a mladou svěží vůni angreštů a květů hluchavky se stopou medu. Chuť je krásně suchá, výrazně minerální, citrusová dochuť je středně dlouhá, příjemná. Kromě citrusové kyseliny na patře zanechá víno příjemnou minerální až kamenitou chuť vzadu na jazyku. Je to veselé svěží víno, pije se moc dobře a stejně jako to Maděřičovo doslova volá po létě. Nebo aspoň po sluníčku. Sauvignon 2015, výběr z hroznů (trať Vinohrádky, Blatnička), je představitelem řady Top collection. Má sytě zlatou barvu a zralou vůni připomínající hrušky s mátovým nádechem. Obecně tuhle větrovou vůni, která sluší spíš žvýkačkám a zubním pastám, ve víně zrovna moc nemusím. Ani chuť mě nenadchla, je nasládlá, těžká, s vystupujícím alkoholem. Myslím, že toto víno by docela sedlo k nějakému ostrému asijskému jídlu, možná i k těstovinám s hutnější sýrovou omáčkou. Na samotné pití je příliš těžkotonážní, 14 % alkoholu s člověkem taky docela zamává. Fresh kolekce se mi do vkusu trefila daleko lépe.


A nakonec něco "našeho" :) Autentického. Našemu jazyčisku blízkého. Sauvignon 2014 Tomáše Čačíka. I když s tou blízkostí to tentokrát nebylo tak jednoduché. Toto víno zrálo pod flórem a má výrazně oxidativní charakter. Jak jsem ho poprvé zmerčila v nabídce, hned jsem po něm skočila, ale přiznám se, že první dojem mě tak úplně nenadchl. Zdálo se mi tvrdé a neuspořádané, postrádala jsem harmonii. Teď jsme po něm sáhli znovu a bylo to tam! Tmavě zlaté víno s oranžovým nádechem má krásnou podzimní, lehce zemitou vůni spadaného listí, ořechů a bylinkového čaje na zahřátí. Jeho chuť je plná, dlouhá, vrstevnatá, začíná se zakulacovat. Ovocná šťáva se v ní míchá s lehounce svíravým bylinným výluhem a ořechovkou. Stejně jako první dva sauvignony i tohle víno je šťavnaté a svěží, ale úplně jiným způsobem. Jeho šťavnatost se dá až kousat a jeho svěžest je klidná a laskavá. Dobře se to pije.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama