Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Neronet a neuburské Petra Korába a krátká vsuvka o podobnosti autentisty s Balounem

6. března 2017 v 9:30 | Evas |  Jen tak
V posledním čísle týdeníku Téma mě ve velkém rozhovoru s Michalem Šetkou, sommeliérem a šéfredaktorem časopisu WINE & Degustation, zaujalo jeho zhodnocení vztahu autentistů k ostatním profesím ve světě vína.

"Nechci nikoho odsuzovat, každý má právo na svůj názor. Spíše mě mrzí nepochopení některých vinařů a jejich neúcta k jiným profesím ve vinné branži. Důkazem je napjatý vztah mezi některými vinaři a sommeliéry. V zahraničí se s tím nesetkáte, tam si vinaři dobře uvědomují, jak důležitý je názor na jejich víno od sommeliéra v restauraci nebo obchodníka s vínem a samozřejmě také žurnalisty, který víno popularizuje. Typickým příkladem můž být třeba Radomil Baloun. Vyrábí spoustu skvělých vín, ale jednat s ním je velká zkouška trpělivosti. Patří mezi vinaře, kteří mi ve finále řeknou, že se se mnou o tom nebudou bavit, protože jsem nikdy žádné víno nevyrobil. Podobně mluví i někteří autentisté."

No, já nevím. Nikdy jsem žádného autentistu neslyšela říkat něco byť jen vzdáleně podobného. Ale představa hození vinaře Balouna a autentistů do jednoho pytle mě velmi baví :)


Ale pojďme k vínům. Autentickým.




Neronet 2014 (trať Psinky, Boleradice) je správné zimní víno. Má krásnou teplou vůni zralých ostružin a dalšího drobného ovoce, bohaté dávky koření, kvalitní hořké čokolády a sladkého karamelu. Jeho chuť je plná ovocné šťávy, kulatá, sametově hladká, nasládlá a přitom s živou a šťavnatou kyselinou v závěru. Je kulaté a mazlivé, působí měkce a teple, ale zároveň ta měkkost není unylá, naplní nos krásnou ovocně-kořenitou vůní a ústa šťavnatou chutí. Je sympatické, že přes ten teplý a bohatý projev to není žádná alkoholická obluda, má sympatických 12,5 % alkoholu. Velmi pěkné pití, do zimního večera ke kamnům jako dělané.



Zato krásně minerálním a chladně působícím Neuburským 2015 (trať Víckov, Boleradice) bych už asi nejradši přivolala jaro. Tohle víno se mi těžko popisuje, jak už to u opravdu dobrých vín bývá. Jeho hlavní charakteristika je mineralita - krásná, elegantní, trochu nepřístupná, maličko přísná, chladně odtažitá. Ve vůni bílého ovoce je příjemný nádech po medu, suchá chuť má citrusový konec, víno je svěží, ale není to žádná vodička, má pevnou strukturu a dobrou délku. No a hlavně tu minerální kamenitost. Pije se doslova samo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama