Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Víno ve Znojmě vypité

7. srpna 2017 v 13:07 | Evas |  Výjezdní akce
Tak jsem po dlouhé době konečně dala dohromady pokračování minulého znojemského zápisku.


Pro lidi, kteří mají rádi víno, ale nejsou tak oprsklí, aby volali a psali vinařům a cosi si předem domlouvali, nebo se jim nechce hledat, kde je které vinařství zrovna otevřené, a nebo s sebou mají sotva osmiměsíční přísavku, kvůli které je domluva konkrétního času poměrně komplikovaná a stresující záležitost, je Znojmo velmi vstřícné město. Znovín i Lahofer tu přímo ve městě i v okolních vinicích mají hned několik stanovišť, kde je možno ochutnat jejich vína, degustačním stánkem disponují třeba i vinařství Vinice Hnanice a Waldberg.



Vína od Lahofera považuju za sázku na jistotu, tedy mluvíme-li o těch suchých. Docela mě štve, že vinařství, které umí tak povedená suchá vína, jich dělá tak málo a většinu produkce tvoří vína tak sladká, až škrábou v krku :) Vydali jsme se do degustačního altánu, který se nachází na okraji Rajské vinice uprostřed příkrého srázu padajícího od chrámu sv. Mikuláše k řece Dyji. Rajská vinice byla nedávno obnovena, patří městu a spravuje ji právě Lahofer. Vinohrad je veden na hlavu a vysazeny tu byly tři odrůdy schválené pro apelační systém VOC Znojmo: veltlín, rýňák a sauvignon. Terasovitá vinice, v hloubce pod vámi se blyští Dyje, impozantní sousoší Kalvárie se pne proti modré obloze, nad vámi Staré město s hradem a chrámem, ve sklenici výtečné víno. Je tu krásně a je možné, že to víno tu chutná o chlup líp než jinde. Ale to je jedno. Všechno, co jsme tu ochutnali, bylo fajn. Ryzlink rýnský VOC i Sauvignon VOC, obojí ročník 2015 z trati U Hájku, jsou aromatikou i chutí pěkně odrůdová, čistá, krásně pitná vína. Cuvée Rajská VOC 2015 je směs tří jmenovaných odrůd pěstovaných v této vinici. Je to víno jemně voňavé, svěží, lehkonohé, šťavnaté, s pěknou živou kyselinou a veselou nekomplikovanou chutí. K pití venku, navíc přímo v místě jeho zrodu, jako dělané. A ochutnali jsme i jakostní Dornfelder 2014, přísnější víno výrazné vůně višní a lesního ovoce s docela dlouhou chutí višňové šťávy se stopou hořké čokolády v dochuti. Jo, fajn vína.


Na něco od Lahofera jsme se zastavili ještě i v hrádku Lampelberg, kde má toto vinařství další degustační prostor. Je fajn, že nabídka vín k ochutnání je tu zase jiná, zeměřená spíš na vína z tratí obce Vrbovec (Waldberg, Šác, Lampelberg). Ochutnali jsme tu příjemný citrusový a svěže pikantní kabinetní Müller Thurgau 2015, Veltlínské zelené VOC 2014 z Olbramovické hory, které bylo kořenitější, vážnější, na můj vkus až moc učesané a kulaté, skoro bych řekla mdlé. Nejvíc mi sedl kabinetní Ryzlink vlašský 2015 z trati Waldberg, který skvěle kombinoval svěží ovocitost s medovou nasládlostí a elegantní mineralitou. Krásně vyvážený, skvěle pitný.


Na ochutnávku vín ze Znovína jsme se zastavili v návštěvnickém centru vinařství, které je umístěné v Louckém klášteře. Byl to první den dovolené a tak jsme si to chtěli jen užít. Žádné velké poznámky tudíž nemám. Na osvěžení jsme si dali vzorek Sauvignon green 2015, víno, jehož technologie výroby byla směrována tak, aby bylo zachováno co nejvíc "zelených" vůní i chutí. Je svěží, voní po angreštech, ale hlavně po všemožném listí a trávě. V lehké svěží chuti je znát lehký zbytek cukru. Není to nic, k čemu bych se nutně musela vracet, na druhou stranu, jako letní pití mě to neuráží. Ochutnali jsme лnot noir 2016, tedy Rulandské modré ve výběru z hroznů k jehož technologii výroby se na webu vinařství píše toto:


ZNOVÍN ZNOJMO, jako neúnavný inovátor ve vinařství, a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze, jedna z nejproduktivnějších vědeckých institucí v ČR, spolupracovaly při vývoji chuťově zakulacených pinotů, které inspirovalo iracionální Ludolfovo číslo ~ 3,14. V průběhu cryomacerace hroznů před lisováním se odstopkované bobule nejprve zchladí na teplotu 3,14 °C, a teprve následně kvasí. Tento proces probíhá v nejmodernějším zařízení Znovínu ve sklepě v Jaroslavicích u Znojma.


Výsledkem je víno s typickou pinotovou aromatikou s výraznou květinovou vůní navíc a na tak mladé víno snad až příliš kulatou a hladkou strukturou. Jako pije se to docela v pohodě, ale zálibu Znovínu v pinotových výběrech moc nechápu a tyhle technologické hrátky mě též nijak neoslovují.


Zaujalo nás jakostní známkové víno Mont Pré 2015, které má připomínat slavnou historii Louckého kláštera založeného řádem Premonstrátů. Jde o Sauvignon, polosuchý, obsahuje lehce přes 10 gramů zbytkového cukru. Je šťavnaté, plné ovocných až lehce tropických vůní a chutí, cukr je pěkně vyvážený živou kyselinou. Je to lehké, nekomplikované, příjemné pití.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama