Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Mineralita z Čech i Moravy

12. září 2017 v 9:49 | Evas |  Jen tak
V krátkém sledu jsme vypili tři vína, u nichž jsem si mezi prvními charakteristikami poznamenala mineralitu. Ať už onen křemenný, slaný a zaprášený tón ve víně vzniká jakkoliv, mě moc baví a často mám na pořádné křísnutí křemenem vyloženě chuť.

Kabinetní Ryzlink rýnský 2015 od Luďka Vondráka z Mělníka (trať Liběchovská, Mělník) je krásně suché ovocité víno, které voní výrazně, ale nevtíravě po meruňkách a lipovém květu, a osvěží a nakopne vás ovocnou chutí suchou, až se od huby práší. Pěkná výrazná minerální linka se dlouhou chutí táhne od prvního smočení rtů až po dlouho doznívající citrusový závěr. To je víno z Čech podle mých představ!



Veltlínské zelené 2015 z Dobré vinice je snad přímo ztělesněnou (vlastně spíš zkapalněnou) mineralitou! Má slámově žlutou barvu s lehce jantarovým nádechem a jeho jemná květinově-ovocná vůně se jen těžko a jen občas probojuje křemenitým valem. Vůně působí elegantně a chladně. Chuť je šťavnatá, ovocná, s pěknou kyselinou. Víno je na jazyku hladké, kulaté, dost tělnaté. A opravdu výrazně minerální a slané. Vzadu na jazyku zůstává dlouho kamenitá, prachová dochuť. Moc pěkné elegantní pití.


Ryzlink vlašský 2016 Tomáše Čačíka je víno jemné kořenité vůně s lehoučkým lékárenským nádechem a pěkným minerálním "zaprášeným" štychem. V ústech působí nečekaně plně, nikoli ale těžce, je hladké, kulaté, pěkná pevná kyselina a výrazná mineralita mu ale dodávají živost a skvělou pitelnost. Blbě se mi popisuje, ale o to líp pije. Moc pěkný vlašák od autora, kterého jsem si zatím s touto odrůdou nijak nespojovala.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama