Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vavřinec z Čech, Sauvignon z Moravy a veltlín z Rakouska

19. prosince 2017 v 11:03 | Evas |  Jen tak
Z místního supermarketu jsem si donesla kabinetní Svatovavřinecké 2015 z Vinných sklepů Kutná Hora (biodynamické víno s certifikátem Demeter, hrozny z trati Nad Kapličkou, nefiltrované, 12,5 % alkoholu, zbytkový cukr 0,1 g/l, kyseliny 5,1 g/l, extrakt 24,5 g/l). Mělo hodně tmavou neprůsvitnou barvu, výrazně kořeněnou povidlovou vůni s animálním, lehce "zabijačkovým" nádechem. Chuť šťávy z tmavého bobulového ovoce je tenčí s poměrně výraznou kyselinou, kořenitá, s čokoládovo-kávovým podtónem. Víno působí docela přísným dojmem, není to žádné veselé ovocité pití, ale pije se dobře, líbilo se mi.



Dlouho jsme si doma neotevřeli žádný veltlín, tak jsem sáhla po lahvi, kterou jsme si dovezli z výletu do rakouského Retzu. Grüner Veltliner 2016 Heiliger Stein z vinařství Hofbauer z obce Unterretzbach měl výraznou svěží květinově-citrusovou vůni s lehkým štychem mentolu a stopou minerality. Jedná se o suché víno, ale má dost alkoholu (14,5 %), který poněkud vystupuje a lehce pálí na jazyku, takže působí nasládle a kulatě. Má až lehce olejovitou strukturu, je plné, vespod se slanou minerální linkou. Nakonec jsme ho vypili s chutí, chtěl ale vychladit trochu víc, než jsme zvyklí ;)


A nedávno jsme ochutnali taky Sauvignon 2016 od Petra Korába (trať Psinky, Boleradice, zrání v akátovém sudu). Je to velmi voňavé víno, voní po zralém ovoci a sladkém koření, prázdná sklenice pak voní velmi výrazně po medu. Má plnou šťavnatou chuť, která taky působí nasládle, ačkoliv zbytkového cukru je tu jen sotva půl druhého gramu. Nechybí mu ovšem pěkná živá kyselina, takže víno působí harmonicky, a taky jemná mineralita, která mu dodává eleganci. Moc příjemné pití!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama