Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Tekuté Vánoce

9. ledna 2018 v 10:55 | Evas |  Jen tak
Díky svátkům, dárkům a návštěvám jsem mohla ochutnat zase jednou vína z vinařství, které nepatří v naší domácnosti zrovna k frekventovaným. A bylo to moc fajn. Ráda se vracím ke svým naturálním oblíbencům, ale s radostí vypiju i víno jiného stylu - je-li povedené. Takže co se povedlo?


Nejvíc mě zaujalo nefiltrované cuvée Maharal 2011 z Tanzbergu (54 % Merlot, 46 % Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů, vinice Pod Pálavou a Turold v Bavorech). Mělo temně červenou barvu a velmi bohatou a opulentní vůni zralých peckovin, čokolády, sladkého koření, dřeva a tabáku, která naznačovala, že tohle bude vymazlené pití. Chutnalo plně, sametově hladce, kulatě, nasládle, přesto ale šťavnatě, mělo fajn kyselinu, bylo plné zralého ovoce, čokolády a koření. Působilo mohutně a sebevědomě, pořád bylo ale vstřícné a velmi lehce pitné. Když se trochu zahřálo, objevily se ve vůni trochu acetonové tóny a v chuti se projevil vyšší alkohol (13,5 %), ale upřímně - moc ohřát se vlastně ani nestihlo ;)




Cabernet Sauvignon 2013, pozdní sběr, z vinařství Baloun (trať Nadzahrady, Velké Pavlovice) mě po otevření docela iritoval zvláštním odérem (pelargonie, nelibá animalita, divná sladkost, lehký aceton), který mě naváděl k podezření na nějakou vadu. Putoval zpět do lednice, aby byl druhý den nalit jako úplně jiné víno (pravda, o pár stupňů chladnější). Měl neprostupně temnou barvu, vůni ostružin, až ostružinové marmelády, a kořeněnou ostružinovou chuť s dochutí hořké čokolády. Víno lehce drhlo na jazyku, ale pilo se dobře. Není to nic mohutného, spíš středně plné víno působící docela mladě, ale určitě by si poradilo i kusem masa z grilu. My ho ovšem vypili jen tak.




Ryzlink vlašský 2015, pozdní sběr, z vinařství Volařík (trať Zimní vrch, Dolní Dunajovice) byl objektivně velmi dobré víno - pěkná zlatá barva, nasládlá, ale svěží ovocitá vůně s nádechem po akátovém květu a lahodná šťavnatá chuť žlutého ovoce s živým citrusovým závěrem a jemnou minerální linkou. Není nač si stěžovat. Přesto... té líbivosti bylo na můj vkus přece jen maličko víc, než bych si přála. Ubrala bych na zralosti ovoce a citrusovém veselí (a taky alkoholu, 13,5 % mi začíná připomínat zaklínadlo poslední doby) a přidala kus minerální křemenitosti. Ale to jsou jen takové hnidopišské plky, ve skutečnosti bych pozvání na sklenku tohoto vlašáku neodmítla ;)



Ryzlink rýnský 2016, kabinetní, z Vinných sklepů Kutná Hora (trať U Všech svatých, Kutná Hora) je lehkonohé zlato-zelenkavé víno se svěží ovocnou vůní s nasládlým nádechem po lipovém květu. Jeho chuť je svěží, ovocitá, nijak mohutná, ale dost dlouhá, příjemně minerální. Působí lehce a čerstvě, mladistvě. Kyselina se zdá být až přísná, ačkoliv papírově nejde o nijak závratný obsah (6 g/l). Doprovod tomuto vínu dělala mimo jiné tlačenka s cibulí dobře naloženou v octu a pepři, tam se ta kyselina vyloženě hodila.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama