Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Acolon, mého srdce šampion?

13. března 2018 v 12:25 | Evas |  Jen tak

Řekněme si to upřímně hned na úvod - ne, nebude to mého srdce šampion. V místním Farmářském krámu, kam chodím nejčastěji pro pivo a megapytle nechutných kukuřičných křupek, které nebohým dětem chutnají jen proto, že ještě neochutnaly tukem nacucané chipsy, mají i regál s vínem. Nedávno se tam objevila celá řada bio vín z vinařství Veritas, ale pohled na jejich obsahy cukru mě zpočátku vyděsil natolik, že jsem se nějakou dobu k chlaďáku s pivem kradla radši jinou uličkou. Tento týden jsem ale posbírala odvahu a ponořila se do toho znovu a našla jedno suché víno! Červené.


Acolon 2015, výběr z hroznů (trať Ostrá, Klobouky u Brna), má velmi temnou, téměř černou barvu, jen při okrajích prosvítá rubínová červeň. Vůně je ovocitá a zvláštně kořenitá, lehce do marmeládových tónů a s jemným štychem santalového dřeva. Chuť připomíná velmi zralé třešně, vespod cítím nasládlou linku, delší závěr je čokoládově nahořklý. Chybí tomu živější kyselina, lehkost, energie. To víno prostě nemá šťávu. Není to průšvih, umím si představit skleničku k nějakému kořenitému pokrmu. A vlastně skleničku jsem v pohodě vypila i jen tak. Ale větší množství by na mě asi působilo trochu únavně a nezáživně. Navíc si nejsem jistá, zda by mi ta parfémová vůně nelezla na nervy ;)



Kdyby někdo nevěděl: Acolon vznikl křížením Frankovky a Dornfelderu v sedmdesátých letech v Německu. Odolává mrazům včetně jarních mrazíků lépe než oba rodiče, jeho výnosy jsou nadprůměrné a navíc poměrně dobře odolává houbovým chorobám, takže se v poslední době docela rozšiřuje v oblastech, které nejsou pro pěstování révy zrovna tradiční. Podle informací, které jsem o odrůdě našla, má tenhle Acolon z Veritasu docela ukázkový projev. Takže k němu ještě nějaká čísla na závěr: extrakt 30,9 g/l, zbytkový cukr 0,2 g/l, kyseliny 5 g/l, alkohol 13,5 % (škodolibě se mi chce říct, že kdyby to včas posbírali, mohlo to být mnohem lepší ;).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sajmik Sajmik | E-mail | 13. března 2018 v 12:36 | Reagovat

Jj, možná je vyrobené podle hesla "čím vyšší přívlastek, tím lepší víno" :-) .
Samozřejmě chápu, proč se rezistentní odrůdy s vysokým výnosem vysazují, na druhou stranu si myslím, že staré odrůdy typu Ryzlink rýnský nelze ničím překonat.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 13. března 2018 v 19:35 | Reagovat

[1]: No tak to každopádně. Ale občas ráda něco nového nebo neobvyklého ochutnám. Tady bylo znát, že ta odrůda by nemusela být vůbec blbá, kdyby vinař nehonil ty přívlastky ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama