Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Muškáty naslepo

26. dubna 2018 v 11:29 | Evas |  Slepice aneb slepé degustace
V dubnu se naše stabilní šestičlenná parta znovu sešla při domácí slepé degustaci, předmětem zkoumání byly tentokrát muškáty. Radši ani nebudu vzpomínat, kdo tuhle odrůdu navrhl a kdo a proč tu volbu vlastně schválil, nicméně stalo se, a čím víc se blížil termín akce, tím větší obavy mě naplňovaly. Obvyklý počet vzorků při těchto akcích se blíží dvacítce a mně se při představě dvaceti muškátů vždycky podlomila kolena, zdřevěněl jazyk a rozbolela hlava. Podobné scénáře ale zřejmě trápily i ostatní účastníky, takže jsme se nakonec usnesli na rozumných jedenácti vzorcích, navíc viditelně volených se snahou co nejvíc se vzdálit typické podobě Muškátu moravského - polosladké navoněné bezduché tekutině bez kyselin a jakékoliv struktury. Současně jsme se rozhodli vzít do hry různé muškátové varianty, abychom se nemuseli omezit pouze tuzemskou nabídkou. Výsledná sestava tak nakonec byla nad očekávání … snesitelná ;) Akce se konala u nás doma, takže následná správa otevřených lahví zůstala na nás - několikadenní dopíjení sice nebylo tak radostné jako třeba u minulých frankovek, ale až na nějaké drobné poslední hlty jsme to v pohodě zvládli - i to snad svědčí o tom, že při výběru vzorků jsme měli docela šťastnou ruku.



Začnu importem. Ne že bych tahle vína naslepo rozeznala, ale při tipování jsem tahle tři různě pomíchala a zaměnila - ten "netuzemský" charakter byl celkem poznatelný.

Ch. Wantz - Muscat 2014
Už vůně alsaského vína naznačovala, že tady kyselina chybět nebude. Vonělo po zralých jablkách a citrusech, chuť byla přísně suchá s fajn kyselinou, zralejší, tušila jsem, že to bude něco staršího než loňský ročník. Druhý den se rozvonělo víno krásně do medu a lipového květu. Fajn pití.

Weingut Hofbauer - Creation Muskat 2009 (Unterretzbach, trocken)
Jedná se o směs Muškátu žlutého a moravského. Měl výrazněji žlutou barvu a hodně kořenitou a medovou zralou vůni. Ačkoliv vůně byla medově sladká, v chuti bylo pěkně suché s pořád pevnou citrusovou kyselinou. Příjemné víno, do druhého dne se pěkně otevřelo.

Weingut Prechtl - Gelber Muskateller 2012 Maulavern (Zellerndorf, trocken)
Tohle bylo moc dobré víno, nejen ve smyslu "na muškát dobré", ale opravdu dobré pití. Kořeněná vůně, prachově suchá chuť, výrazná kamenitá mineralita, která úplně vysušovala ústa, lehce svíravý závěr, dlouhá dochuť, pevná kyselina, nazrálost tak akorát. Žádné květiny, žádné bonbony, žádné voňavky, ale pěkně přísný "technický" projev. Opravdu povedené.



Taky jsme ochutnali dva exponáty ze Znovína Znojmo.

Muškát moravský 2010, jakostní, polosuchý, z trati U Chlupa (Hnanice) měl barevnou svěží vůni, lehce exoticky parfémovou, veselou a svěží ovocnou chuť a výraznou kyselinu v delší dochuti (6,4 g/l při 11,2 gramů cukru). V pohodě pitné, ani vůně, ani cukr tu ještě nepřekračují hranici dotěrnosti. Docela jsem koukala, že to je ročník 2010, svým tipem jsem byla úplně mimo, hádala jsem naopak, že to bude jedno z nejmladších vín.

Muškát moravský 2016, jakostní, polosuchý, z trati Staré vinohrady (Tasovice), mě ovšem nebavil. Barvu neměl téměř žádnou, k chuti i vůni jsem si napsala jen "sladké", víno mělo takovou tu tramínovou olejovitou strukturu, a to já ukrutně nerada! Parametry nebyly výrazně odlišné od předchozího vzorku (cukr 13,6 g/l, kyselina 6 g/l), ale výsledná kompozice z mého pohledu podstatně horší.



Dva vzorky byly od Tomáše Čačíka:

Muškát moravský 2016 (U Skalky, Kobylí) kombinoval ve vůni tóny jemné květinové a výrazně kořeněné s nádechem chladivé minerality. Chuť je lehkonohá, svěží, působí chladivě a přitom plně, kyselina je živá a dlouho ulpí na patře. Tohle víno mě baví.

Muškát moravský 2000 (!!!) je zřejmě z téže polohy, lahev dorazila s mocnou vrstvou kožešinky, až mi ji bylo líto oválet a upatlat! Tento vzorek jsme všichni bezpečně poznali, stáří bylo znát. Barva byla lehce matná, vůně melancholicky bylinkovo-jablečná, chuť suchá, tenčí, krátká. Někteří účastníci zdáli se býti pohoršeni, ale mně to nevadilo. Upřímně bych raději pila tohle staré víno, než třeba ten Znovín, který jsem před chvílí pohanila ;)



A teď už jednotlivci:

Petr Koráb - Mladý Muškátek 2017 (Psinky, Boleradice, polosladké)
Opět téměř bezbarvé víno s lehkou květinovou vůní, jejíž intenzita líbivosti byla ještě v pohodě snesitelná. Obsah cukru v ovocné (pomeranče?) chuti už ale pro mě moc snesitelný nebyl. Přes sladkost působilo víno velmi svěže, čerstvě a mladě, byl to jeden z toho nepočetného množství vzorků, které jsem poznala (resp. tipnula, ať nemachruju, správně). Víno jistě není špatné, ale pijáci zkrátka nebyli zvoleni správně.

Mikrosvín Mikulov - Muškát moravský, pozdní sběr 2015, polosuché
Víno mělo výraznou vůni zralého žlutého ovoce a svěžích citrusů, jemnou kořenitost, šťavnatou a bohatou ovocnou chuť, v níž byla znatelná sladkost dobře vyvážená pevnou kyselinou. Víno působilo elegantně, mělo šarm. První den se mi líbilo opravdu hodně, na rozdíl od většiny ostatních se ale do druhého dne dojem z něj nezlepšil a následující den už mě tolik nebavilo.

Krásná hora - Muškát moravský, MZV 2015 (Krásná hora, Starý Poddvorov)
Můj tip na přísný krásnohorský muškát byl taky správný, víno mělo výraznou citrusovou vůni, a z kyseliny, která číhá ve sklenici, se sbíhaly sliny už po prvním přivonění. Kromě citrusů byla ve vůni pěkná hrstka koření a svěžího ranního ovzduší, víno maličko svíralo a lehce drhlo na jazyku, nejdřív hubu vysušilo, aby se vzápětí sliny sběhly. Jasná Krásná hora ;) Do druhého dne se zakulatilo, kyselina trochu ohladila. Svěží muškát, jak se patří, takové víno na žízeň (tomu odpovídá i vstřícný obsah alkoholu: 10,5 %).

Víno Hruška - Muškát moravský, kabinetní 2017, polosuché (Novosady, Blatnička)
A tohle bylo víno přesně v tom stylu, který mě napadl (a lehce vyděsil), když se řeklo "muškáty". Shodli jsme se nad tímto vzorkem, že jsme se všichni docela obávali, že tahle degustace bude sestávat z řady zaměnitelných vzorků nasekaných podle tohohle mustru. Vůni mělo klasicky muškátovou, výraznou, vlastně pěknou, ale při představě dalších a dalších takových vzorků… Uf! Květiny, trocha mentolu. Chuť výrazně sladkokyselá, osvěžující, citrusový závěr. Tohle víno objektivně není špatné, nepřehání to s cukrem, kyselina má docela grády (cukr 10,7 g/l, kyseliny 7,4 g/l), na léto, třeba i na střik, bude určitě fajn. Jen je zkrátka takové unifikované.


A troška statistiky na závěr: každý jsme nahlásili svou TOP 3 nebo 4. Šest ze šesti jmenovalo Prechtla, čtyři z nás Mikrosvín a po třech hlasech dostal Čačík za 2016, Znovín za ročník 2010 a Hofbauer. Já sama jako nejlepší jmenovala Prechtla, Mikrosvín a Čačíka. Druhý den už bych Mikrosvín do své TOP 3 nezvolila, naopak bych hlas dala muškátu od Hofbauera. Prechtl byl jednoznačně nejlepším vínem. Vtipné je, že prakticky vůbec nepřipomínal muškát ;)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama