Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Třikrát Bordeaux

29. května 2018 v 12:54 | Evas |  Degustace
Při našich pravidelných domácích slepých degustacích obvykle kromě oněch slepých vzorků ochutnáme i něco jiného, nejčastěji něco, co je pokud možno hodně vzdáleno hlavnímu tématu. Po osmnácti Frankovkách fakt není chuť si otevřít něco červeného z Moravy a po dvaceti vzorcích Pinot Blanc opravdu nikdo neprahne třeba po Chardonnay. Posledně jsme zkoumali muškáty, tak je Tom doplnil pěknou červenou trojicí z Bordeaux.



Clos Manou 2013 Médoc (Françoise a Stéphane Dief) - 48 % Merlot, 43 % Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc, 4 % Petit Verdot

Víno mělo krásnou a bohatou teplou vůni, plnou ovoce, hlavně černého rybízu a ostružin, která šla až do lehce marmeládových tónů. Lehce a příjemně byla okořeněná vanilkou. Bohatá a lahodná byla i jeho chuť, plná ovoce a sametové čokolády. Víno bylo kulaté a hladké, mazlivé. Přes sametovou mazlivost nebylo příliš měkké, mělo krásnou pevnou kyselinu a dlouhou ostružinovo-čokoládovou dochuť. Víno působilo komplexně, harmonicky a bylo zkrátka moc dobré, tak dobré, že jsme nenechali ani trochu k prozkoumání následující den.



Clos Louie 2012 Côtes de Castillon (Pascal Lucin-Douteau) - Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Carmenére

Tohle víno asi trošku utrpělo zařazením po opulentnějším a velmi barevném veselém Clos Manou. Mělo méně výraznou, spíš kořenitější vůni, chladnější a zpočátku sevřenější. Chuť plná červeného ovoce byla výrazně kořeněná, přísnost zdůrazňovala i výraznější minerální linka. Tohle víno bylo méně vstřícné, trochu tvrdší a potřebovalo víc času na uvolnění a rozdýchnutí. Ale taky se mi líbilo, bylo krásně elegantní a chladně odtažité.



Château Beauséjour "1901" 2011 Montagne-Saint-Émilion (Patricia a Pierre Bernault) - 50 % Merlot, 50 % Cabernet Franc

"1901" je prestižní cuvée vyráběné z hroznů z vinic vysazených v tomto roce. I toto víno působilo podle prvního vzorku sevřeněji a méně výrazně, ale docela rychle se otvíralo a rozvonělo. Vůně plná tmavého bobulového ovoce a švestek měla nasládlý vanilkový nádech a byla okořeněná pěknou hrstkou koření a bylin. Ovocně-čokoládová chuť byla výrazná, působila maličko hranatě, měla dobrou délku. Fajn víno, dobře se pilo, ale měla-li bych srovnávat, tak Clos Manou bylo vrstevnatější a komplexnější, Clos Louie zase bylo lépe strukturované a elegantní mineralita z něj dělala zajímavější pití.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jakub Jakub | E-mail | Neděle v 15:02 | Reagovat

Zveme všechny milovníky vína a vinařské turistiky na Den otevřených sklepů do Hrušek dne 7.7.2018 od 10:00. Bude otevřeno cca 15 vinařství a můžete se těšit na skvělá vína, svezení koňskými povozy, cimbálovou muziku, večerní zábavu se skupinou FiveLive a mnoho dalších zážitků.
Více informací zde: https://www.facebook.com/events/1980814222233447/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama