Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Ochutnávka šutrů ve vinařství Charlie

27. srpna 2018 v 14:35 | Evas |  Ve vinařství
No, ten týden strávený na Litoměřicku jsme tedy opravdu nezaháleli! Další vinařství, které jsme se vydali okouknout na vlastní oči je mikrovinařství, nebo vlastními slovy nanovinařství Charlie - Vinum Celebratum. Karel Stejskal obdělává o trochu víc než desetinu hektaru vinic, z nichž vyrobí sotva 500 lahví vína. Vinici má na zahradě u domu, kde taky hloubí budoucí sklep (zatím víno vyrábí v minisklípku pod domem), ale je řádně zaregistrovaná (a zahrnutá pod viniční trať Pod Lovošem), takže Charlie je jediné vinařství, které má sídlo ve vinařské obci Lovosice. Pěstuje tu převážně pinoty, ale najde se tu i pár keřů třeba tramínu, milerky, večerky nebo rýňáku. Veškeré práce probíhají pochopitelně ručně, ve vinici ekologicky, ve sklepě bez elektřiny. Bobule jsou drceny ručně nebo šlapáním, následuje delší macerace, spontánní kvašení, zrání ve skle nebo dřevě. Charlie vína nefiltruje, síří minimálně nebo vůbec.





Vydrápat se ve vedru od vlaku k němu pod Lovoš je s kočárem pěkná dřina, ale stojí to za prvé za ten výhled a za druhé, a to hlavně, za ta parádní vína! Pinot Gris 2017 je živé, pevné a šťavnaté víno s pěknou kyselinou, které se pije doslova samo. Grinor 2016 (Pinot Gris a Pinot Noir klaret) má v lahvi naoranžovělou barvu lehce do cibulové slupky, ale ve sklence už se jeví jako bílé víno. Díky parádní mineralitě působí chladně a zpočátku trochu nepřístupně, je elegantní, sebevědomé, má pevnou kostru a dobrou délku. A hlavně tu krásnou slanou minerální linku od prvního přivonění až do dlouhého závěru. Buď je autosugesce opravdu mocná, anebo to tam fakt je - kusy čediče, bazaltu, opuky a slídy v misce na stole jakoby se opravdu prolnuly do chuti a vůně vína. Grinor 2017 má o něco intenzivnější barvu a více oxidativní projev. Kromě elegantní minerality se tu výrazněji projevují taky herbální tóny, bylinné výluhy, pomerančová kůra. Je to barevné, vrstevnaté, živé a zábavné zdravé víno. Moc pěkné. Warum Nicht 2017 (Pinot Gris + Tramín červený) jsem trochu zazdila, syn mi zrovna ukazoval krásy okolní květeny a geologickou pestrost zdejší půdy. Zápisek zní parfém, zralé pomeranče, sušená pomerančová kůra, znatelná tříslovina. Ale nějak si nevybavuju víc dojmů, žádnou výtku jsem ale zřejmě neměla, protože tu bych si určitě zapsala. Takže jak říká samotné jméno vína, proč ne? Charlie Young 2017 je směs všeho možného, co vinohrad dal - zachytila jsem Modrý portugal, večerku, mopr, milerku, Dornfelder, rýňák, nějaké pinoty. Byl vyroben k nalahvování na podzim, jako mladé víno. Měla jsem docela intezivní pocit, že tohle víno by s člověkem při slepé degustaci pěkně zamávalo, ani barvu by naslepo nepoznal. Ta je jasně červená, malinová. Maliny jsou i ve vůni, spolu s dalšími bobulemi. Někomu vůně evokovala karbonickou maceraci, ale já myslím, že zvláštní aromatika je daná kombinací aromatičtějších bílých odrůd s červenými. Každopádně je to zábavné, lehkonohé a skvěle pitné mladé víno, plné ovoce, léta a života.



Ta cesta stála opravdu za to. Přiznám se, že jsem v Čechách nečekala po návštěvě ve vinařství Porta Bohemica ještě i další setkání s takhle osobitým a mému vkusu vyhovujícím vínem. Vinař je navíc fakt sympaťák, co víc si přát? Charlie, díky, bylo to super.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama